Четири америчке државе прогласиле ванредно стање

Према најавама америчког Националног метеоролошког завода сјевероисточне дијелове Сједињених америчких држава би могла погодити "највећа сњежна олуја у историји", а након тог упозорења власти у четири савезне државе на источним обалама САД-а прогласиле су ванредно стање.

Свијет 27.01.2015 | 07:31
Четири америчке државе прогласиле ванредно стање

Власти савезних држава Неw Yорк, Неw Јерсеy, Рходе Исланд и Массацхусеттс прогласиле су ванредно стање и позвале грађане на максималну приправност.

Гувернерка савезне америчке државе Рходе Исланд Гина Раимондо одржала је конференцију за новинаре на којој је саопштила да је проглашено ванредно стање и позвала све возаче да барем до сутра ујутро не излазе на путеве.

И гувернер Массацхусеттса Цхарлие Баке је прогласио ванредно стање и ангажовао 500 војника на максималну приправност у случају да дође до најављене олује.

Гувернер Цоннецтицута Даннелл Маллоy је забранио саобраћај синоћ од 21 сат по локалном времену, а гувернер Неw Јерсеyа Цхрис Цхристие је прогласио ванредно стање у држави и затворио све јавне установе.

Већ је отказано више од 3.000 летова у САД-у

Због најављене сњежне олује у САД-у је отказано око 3.000 летова, а због истог разлога синоћ од 20 сати до четвртка неће саобраћати ни жељезнице у Неw Јерсеyу.

Јавне институције, укључујући и школе у Неw Yорку, неће радити, а грађани се позивају да не излазе из својих кућа. И у овој савезној држави је изречена забрана копненог саобраћања.

"Неw Yорк се спрема за олују какву раније није видио. Припреме трају још од петка, а за 40 одсто смо повећали присуство екипа хитне медицинске и других помоћи", казао је градоначелник Неw Yорка Билл Де Бласио.

Отказани сви програми у сједишту УН-а

Из Метеоролошког завода најављују да би сњежни покривач у Неw Yорку могао достићи од 45 до 60 центиметара, а у неким дијеловима Лонг Исланда и Цоннецтицута и до 90 центиметара.

Градоначелник Бостона Мартин Wалсх је саопштио да је обустављен рад у школама на два дана и позвао грађане да не напуштају своје домове.

Упоредо с тим, због најављених сњежних падавина и у сједишту Уједињених нација у Неw Yорку су предузели мјере опреза и отказали све планиране програме.

Отказана је и конференција за новинаре коју је у Савјету за спољну политику (ЦФР) требао одржати шеф ЦИА-е Јохн Бреннан.

Најављена олуја је била разлог отказивања и синоћње утакмице америчке кошаркашке лиге између Брооклyн Нетса и Неw Yорк Кницкса која се требала играти у Неw Yорку.

Извор: Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар