Светосавска свечаност у Српцу

Централна Светосавска академија у Српцу, умјесто у Дому културе који је због штрајка радника Центра за културу и спорт затворен већ 40 дана, одржана је вечерас у холу Школског центра „Петар Кочић“ Србац, чиме нимало није умањен значај и вриједност ове духовне манифестације којој је присуствовао велики број Српчана.

Република Српска 26.01.2015 | 21:50
Светосавска свечаност у Српцу

Присутне грађане и учеснике програма поздравио је предсједник Организационог одбора Светосавске академије протонамјесник Жељко Сарић, који је изразио задовољство што је за кратко вријеме припремљен разноврстан пригодан програм посвећен утемељивачу српске државности, цркве и школства, помиритељу, визионару и првом српском краљу - Светом Сави.

“Колико је Свети Сава поштован најбоље говори велико присуство грађана, који су вечерас дошли да са младима прославе небеског заштитника наше школе и цркве, нашег зајеничког патрона Светог Оца Саву”, нагласио је свештеник Сарић.

Он се истовремено захвалио овој школској установи која је уступила свој простор за ову духовну манифестацију, што је разумљиво јер је Свети Сава и школска слава.

О животу, лику и дјелу Светог Саве говорио је свештеник Славиша Топић. Његова прича о српском великану, који је његовао љубав, јединство, борио се за просвјећеност и учвршћивање српске цркве и државе, мирио и штитио, присутни су слушали са великом пажњом.

Можда и зато, како након надахнуте бесједе свештеника Топића, потврдише и неки од присутних, што нам је и данас, више него икада, потребна слога, разумјевање, поштовање и љубав. У том духу протекао је и пригодан културни програм у коме су учествовали Градски академски хор КУД-а „Бисер“ Србац, чланови „Дикционарије“ Народне библиотеке, васпитаници Дјечијег вртића „Наша Радост“, КУД-а „Бели андјео“ Светосавске омладинске заједнице и Етно група „Вез“. Учесници академије доживјели су велике овације присутних.

Светосавске свечаности сутра ће се одржати у свим србачким школама, а у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ на свечан начин биће отворен лијепо опремљен кабинет за вјеронауку.

аутор: Саво Кесер

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Жељко

26.01.2015 21:28

Не ппви кпаљ, него апxиепицкоп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

27.01.2015 07:39

Кесер не умије, немојте му замјерити.

ОДГОВОРИТЕ