Ципрас мимо процедуре положио заклетву

Лидер левичарске коалиције Сириза Алексис Ципрас (40) преузео је данас дужности премијера и у председничкој палати поднео заклетву мимо уобичајене церемонијалне процедуре.

Свијет 26.01.2015 | 17:10
Ципрас мимо процедуре положио заклетву

Он је обавестио председника Каролоса Папуљаса да је обезбедио потребну посланичку већину и шеф државе се сагласио да није потребан проток законски предвиђеног и уобичајеног тродневног периода за образовање владе.

Ципрас је код председника дошао у пратњи неколицине најближих сарадника и посланика за које се очекује да ће имати важне дужности у новом кабинету.

Председнике Сиризе, који је јутрос добио подршку и десничарске странке Независни Грци и стакао натполовичну већину посланика у парламенту, претходно се састао с архиеписком атинским и свегрчким Јеронимосом који је прихватио да пред њим нови премијер поднесе заклетву одмах по састанку с председником републике.

После церемоније Ципрас је отишао у службене просторије грчког премијера да би се с одлазећим шефом владе Андонисом Самарасом договорио о примопредаји дужности.

Нова влада поднеће заклетву сутра. Сириза је јуче на изборима освојила 149 посланичких места у парламенту који има 300 места, док су Независни Грци добили 13 посланика.

Коментари / 0

Оставите коментар