Cipras mimo procedure položio zakletvu

Lider levičarske koalicije Siriza Aleksis Cipras (40) preuzeo je danas dužnosti premijera i u predsedničkoj palati podneo zakletvu mimo uobičajene ceremonijalne procedure.

Svijet 26.01.2015 | 17:10
Cipras mimo procedure položio zakletvu

On je obavestio predsednika Karolosa Papuljasa da je obezbedio potrebnu poslaničku većinu i šef države se saglasio da nije potreban protok zakonski predviđenog i uobičajenog trodnevnog perioda za obrazovanje vlade.

Cipras je kod predsednika došao u pratnji nekolicine najbližih saradnika i poslanika za koje se očekuje da će imati važne dužnosti u novom kabinetu.

Predsednike Sirize, koji je jutros dobio podršku i desničarske stranke Nezavisni Grci i stakao natpolovičnu većinu poslanika u parlamentu, prethodno se sastao s arhiepiskom atinskim i svegrčkim Jeronimosom koji je prihvatio da pred njim novi premijer podnese zakletvu odmah po sastanku s predsednikom republike.

Posle ceremonije Cipras je otišao u službene prostorije grčkog premijera da bi se s odlazećim šefom vlade Andonisom Samarasom dogovorio o primopredaji dužnosti.

Nova vlada podneće zakletvu sutra. Siriza je juče na izborima osvojila 149 poslaničkih mesta u parlamentu koji ima 300 mesta, dok su Nezavisni Grci dobili 13 poslanika.

Komentari / 0

Ostavite komentar