Жбун на глави: Игита, Гулит, Валдерама, Сократес...!

Из различитих су ера фудбала, а поред фудбалског умећа повезује их ексцентрична фризура.

Фудбал 26.01.2015 | 23:40
Жбун на глави: Игита, Гулит, Валдерама, Сократес...!

Као што музичку звезду не краси само глас, познате глумце искључиво добра глума, тако ни фудбалери нису познати само по свом умећу које приказују на травнатом терену. Многи су начини на које привлаче пажњу јавности на себе, а фризура је један од најпопуларнијих. Чувена афро-фризура, као и у облику дредова или локни, била је у моди седамдесетих, али имала је своје представнике и у скоро свим фудбалским периодима, све до данас. Међутим, то играчима који су је „носили“ није сметало да постану фудбалске легенде, напротив.

Карлос Валдерама

Најоригиналнија фирзура светског фудбала са краја прошлог века. Био је члан колумбијске репрезентације деведесетих година. Између 1985. и 1998. године наступио је 111 пута за национални тим и постигао 11 голова. Међутим, његова највећа врлина била су хируршки прецизна додавања и невероватне асистенције. Био је класична „десетка“. Стављен је на листу 125 навећих живих фудбалера света коју је саставио Пеле. У најбољих 11 амричке МЛС лиге у историји увршћен је 2005. године. Надимак му је био „Ел пибе“ што би у преводу значило дете. Што због стила игре, што због фризуре. Рекордер је по броју наступа за репрезентацију Колумбије.

Руд Гулит

Рођен као Руд Гил (презиме са мајчине стране) имао је просечно детињство. Отац му је био професор економије у локалној школи, а мајка кустос у музеју. Једини начин да пренебрегне ту ситуацију пронашао је у фудбалу. Још са десет година играо је улични фудбал на мале голове против Франка Рајкарда, који је такође један од фудбалера који се истицао фризуром о којој говоримо. Њих двојица су се 15 година касније нашли на истој страни и то у Милану, када су уз трећег Холанђанина Марка ван Бастена правили дар мар по Европи. Гулит је био капитен репрезентације 1988. године када је Холандија постала првак Европе. Изабран је и за најбољег фудбалера Европе 1987. и два пута за најбољег фудбалера света - 1987. и 1989. године.

Сократес

То је био човек контроверзи. Дипломирани доктор медицине који је пушио две кутије цигарета дневно. Такође, бавио се и политичким наукама. Зато су га и звали „Доктор Сократес“. Био је играч средине терена, калсичан плејмејкер. Поред физичке снаге и креативности остао је упамћен и по бради и "лудој" фризури. Играо је за репрезентацију Бразила седам година, наступао на два Светска првенства, а био је капитен 1982. године. Већину своје каријере провео је у Бразилу. Наступао је за Ботафого, Коринтијанс, Фламенго, Сантос. Сматра се једним од најбољих фудбалера 20. века, а одиграо је само једну сезону у Европи. У Италији, у Фјорентини.

Рене Игита

Ако тражите пример да је неко, у било ком аспекту живота, не само у фудбалу, стекао светску славу само једним јединим потезом онда је то дефинитивно Рене Игита. Чувени “шкорпион” на Вемблију на пријатељском мечу између Енглеске и Колумбије 1995. године остаће упамћен у историји спорта. Тренутно је и четврти на листи постигнутих голова када су у питању голмани, дао их је 41. Поред парада, знао је и да дрибла. Још један Колумбијац на листи, а за разлику од Ел Пибеа, надимак Ел Локо (Лудак) уопште није потребно посебно објашњавати.

Да тренд ексцентрићних фризура није изумрео показују примери до скоро Рија Фердинанда, Дејвида Џејмса, а потом и Маруана Фелаинија, Беное Асу Екотоа, Давида Луиза, Аксела Вицела.

Неке ствари једносатвно преживљавају зуб времена без обзира на све, а ово је један од таквих примера.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xy

27.01.2015 05:36

Прави жбун, не би ме чудило да у њему има и птичије гнијездо.

ОДГОВОРИТЕ