Евро може доживјети судбину франка?!

Узимање кредита везаних за страну валуту увек носи мању или већу дозу ризика, које корисник кредита мора бити свестан, а нико са сигурношћу не може гарантовати да се евру, који пролази кроз турбулентан период, неће десити иста судбина као и швајцарском франку!

Свијет 26.01.2015 | 17:35
Евро може доживјети судбину франка?!

Економски аналитичари истичу да је дугорочно прогнозирање кретања евра изузетно незахвално, али тврде и да бар у скорије време, нема места за панику.

Стручњаци наглашавају и да је због нестабилности страних валута увек добро имати на уму једно од основних правила економије о исплативости узимања кредита у домаћој валути!

Макроекономски аналитичар Дуљко Хасић објашњава да грађани и привредни субјекти недовољно воде рачуна о клаузулама приликом узимања кредита, а оцењује и да је свако везивање за страну валуту "финансијска авантура".

- Све што је у уговору мимо домаће валуте, представља авантуру, па чак и ако се ради о еврима. Милијарде су убризгане у финансијске токове ЕУ да би се та валута спасла, али не бих да детаљно коментаришем шта то конкретно све може донети европској економији. Све је могуће, па и то да евро доживи судбину швајцарског франка - истакао је Хасић.

Он напомиње да ће се у консталацијама валута на светском нивоу дешавати промене, а што се већ види у односу америчког долара и евра, те долара и јена, с обзиром на то да кинеска економија преузима примат у свету.

- Све су то односи који су динамични и дугорочно тешко предвидиви. Наша домаћа валута није изузетак из тих кретања - казао је Хасић.

Он истиче и да је његов савет грађанима да буду опрезнији приликом уговарања кредитних аранжмана, те да се увек пре одлуче за оне у домаћој валути.

- Далеко је боље везивати своју судбину и отплату кредита за домаћу валуту, него за швајцарски франак, јен, рубљу или неку другу валуту - додао је Хасић.

Економиста Зоран Павловић је, међутим, прилично уверен да се евру не може десити исто што и "швајцарцу".

- Не верујем да евро може доживети исту судбину као и франак. Швајцарска је мала земља и усамљено острво у Европској унији. У ЕУ је 19 земаља које имају само ту валуту, а на то треба додати и Црну Гору, као двадесету. То је превелик механизам да би се могло, условно да кажем, играти - истакао је Павловић.

Међутим, економисти се слажу да је и швајцарски франак, све до 2010. године, "красила стабилност", односно да је важио за најстабилнији и био на листи конвертибилних валута.

То је и био један од основних разлога због чега су се грађани у толиком броју одлучивали да узимају кредите управо са овом валутном клаузулом, јер нико није могао ни да наслути проблеме који ће настати, а чије последице у огромној мери сада осећају дужници.

 

(Пресс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

26.01.2015 16:39

Не вјерујем , прије мозе пропасти него порасти !

ОДГОВОРИТЕ