Evro može doživjeti sudbinu franka?!

Uzimanje kredita vezanih za stranu valutu uvek nosi manju ili veću dozu rizika, koje korisnik kredita mora biti svestan, a niko sa sigurnošću ne može garantovati da se evru, koji prolazi kroz turbulentan period, neće desiti ista sudbina kao i švajcarskom franku!

Svijet 26.01.2015 | 17:35
Evro može doživjeti sudbinu franka?!

Ekonomski analitičari ističu da je dugoročno prognoziranje kretanja evra izuzetno nezahvalno, ali tvrde i da bar u skorije vreme, nema mesta za paniku.

Stručnjaci naglašavaju i da je zbog nestabilnosti stranih valuta uvek dobro imati na umu jedno od osnovnih pravila ekonomije o isplativosti uzimanja kredita u domaćoj valuti!

Makroekonomski analitičar Duljko Hasić objašnjava da građani i privredni subjekti nedovoljno vode računa o klauzulama prilikom uzimanja kredita, a ocenjuje i da je svako vezivanje za stranu valutu "finansijska avantura".

- Sve što je u ugovoru mimo domaće valute, predstavlja avanturu, pa čak i ako se radi o evrima. Milijarde su ubrizgane u finansijske tokove EU da bi se ta valuta spasla, ali ne bih da detaljno komentarišem šta to konkretno sve može doneti evropskoj ekonomiji. Sve je moguće, pa i to da evro doživi sudbinu švajcarskog franka - istakao je Hasić.

On napominje da će se u konstalacijama valuta na svetskom nivou dešavati promene, a što se već vidi u odnosu američkog dolara i evra, te dolara i jena, s obzirom na to da kineska ekonomija preuzima primat u svetu.

- Sve su to odnosi koji su dinamični i dugoročno teško predvidivi. Naša domaća valuta nije izuzetak iz tih kretanja - kazao je Hasić.

On ističe i da je njegov savet građanima da budu oprezniji prilikom ugovaranja kreditnih aranžmana, te da se uvek pre odluče za one u domaćoj valuti.

- Daleko je bolje vezivati svoju sudbinu i otplatu kredita za domaću valutu, nego za švajcarski franak, jen, rublju ili neku drugu valutu - dodao je Hasić.

Ekonomista Zoran Pavlović je, međutim, prilično uveren da se evru ne može desiti isto što i "švajcarcu".

- Ne verujem da evro može doživeti istu sudbinu kao i franak. Švajcarska je mala zemlja i usamljeno ostrvo u Evropskoj uniji. U EU je 19 zemalja koje imaju samo tu valutu, a na to treba dodati i Crnu Goru, kao dvadesetu. To je prevelik mehanizam da bi se moglo, uslovno da kažem, igrati - istakao je Pavlović.

Međutim, ekonomisti se slažu da je i švajcarski franak, sve do 2010. godine, "krasila stabilnost", odnosno da je važio za najstabilniji i bio na listi konvertibilnih valuta.

To je i bio jedan od osnovnih razloga zbog čega su se građani u tolikom broju odlučivali da uzimaju kredite upravo sa ovom valutnom klauzulom, jer niko nije mogao ni da nasluti probleme koji će nastati, a čije posledice u ogromnoj meri sada osećaju dužnici.

 

(Press)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Edo , Slatina - Tuzla

26.01.2015 16:39

Ne vjerujem , prije moze propasti nego porasti !

ODGOVORITE