Долар најјачи у посљедњих 12 година!

Прошле недјеље евро је наставио слабити у односу на све остале најпрометније свјетске валуте, а поготово у односу на амерички долар.

Свијет 26.01.2015 | 15:27
Долар најјачи у посљедњих 12 година!

Тренутни курс ЕУР/УСД на платформа Адмирал Маркетса износи 1,1250 што је најнижа вриједност од 2003. године.

Разлог наставка слабљења евра је покретање програма убризгавања новца у финансијски састав од стране Европске централне банке у износу од 60 милијарди евра мјесечно што је више него што су инвеститори на финансијским тржиштима очекивали.

Додатан разлог пада су били избори у Грчкој на којима је очекивано побиједила Сириза, странка која заговара престанак провођења мјера штедње наметнутих од стране ЕУ, ради чега се дио инвеститора боји да би могло резултирати изласком Грчке из еврозоне.

Осим евра, и све остале најпрометније валуте (укључујујући швајцарски франак), у претходној недјељи су слабиле у односу на амерички долар.

На темељу убризгавања новца у финансијски састав, европске дионице из дана у дан расту а предводе их њемачке дионице које су тренутно рекордно високо. Вриједност ДАX индекса у тренутку писања анализе износи 10718 бодова што је 9,60% изнад вриједности са почетка године те чак 19% изнад вриједности од прије три мјесеца.

Цијена злата је такође расла у претходној недјељи те тренутно износи 1283 долара по унци што је 8% изнад  вриједности са почетка године.

Цијена нафте и даље пада. Прошле недјеље пала је додатних 3% те у тренутку писања анализе износи 45,28$ по барелу за WТИ нафту и 48,76$ по барелу за БРЕНТ нафту.

За ову недјељу  најављено је доста вијести које би иначе имале значајан утјецај на кретања на финансијским тржиштима, но након важних догађаја који су се догодили задњих недјеља, питање је што још може изненадити финансијска тржишта.

Очекивање аналитичара

Иако се дугорочно очекује наставак јачања америчког долара у односу на евро и остале валуте, тренд јачања посљедњих мјесеци је био прејак те је питање колико још може јачати без корекције.

Курс ЕУР/УСД у посљедњих мјесец дана пао 7% а у посљедњих девет мјесеци чак 20% што је један од највећих падова без корекције посљедњих година.

 Будући да су сада све лоше вијести већ урачунате у курс евра, те се из позиција инвеститора са футурес тржишта види да је приближно 85% великих шпекуланата већ продало евре, могуће је да ће врло брзо доћи до корекције.

Аналитичари Адмирал Маркетса сматрају да би се у идућих мјесец до два курс евра могао стабилизовати у распону од 1,10 до 1,15.

Уколико курс порасте изнад 1,15 омогућити ће добру вриједност за дугорочну куповину долара у очекивању даљњег јачања америчке валуте.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ниња

26.01.2015 19:08

Доллар ће још горе ићи а Еуро доље долази нови предсједник Америке чуда ће се десити Америка мора бити број (1)

ОДГОВОРИТЕ