Dolar najjači u posljednjih 12 godina!

Prošle nedjelje evro je nastavio slabiti u odnosu na sve ostale najprometnije svjetske valute, a pogotovo u odnosu na američki dolar.

Svijet 26.01.2015 | 15:27
Dolar najjači u posljednjih 12 godina!

Trenutni kurs EUR/USD na platforma Admiral Marketsa iznosi 1,1250 što je najniža vrijednost od 2003. godine.

Razlog nastavka slabljenja evra je pokretanje programa ubrizgavanja novca u finansijski sastav od strane Evropske centralne banke u iznosu od 60 milijardi evra mjesečno što je više nego što su investitori na finansijskim tržištima očekivali.

Dodatan razlog pada su bili izbori u Grčkoj na kojima je očekivano pobijedila Siriza, stranka koja zagovara prestanak provođenja mjera štednje nametnutih od strane EU, radi čega se dio investitora boji da bi moglo rezultirati izlaskom Grčke iz evrozone.

Osim evra, i sve ostale najprometnije valute (uključujujući švajcarski franak), u prethodnoj nedjelji su slabile u odnosu na američki dolar.

Na temelju ubrizgavanja novca u finansijski sastav, evropske dionice iz dana u dan rastu a predvode ih njemačke dionice koje su trenutno rekordno visoko. Vrijednost DAX indeksa u trenutku pisanja analize iznosi 10718 bodova što je 9,60% iznad vrijednosti sa početka godine te čak 19% iznad vrijednosti od prije tri mjeseca.

Cijena zlata je takođe rasla u prethodnoj nedjelji te trenutno iznosi 1283 dolara po unci što je 8% iznad  vrijednosti sa početka godine.

Cijena nafte i dalje pada. Prošle nedjelje pala je dodatnih 3% te u trenutku pisanja analize iznosi 45,28$ po barelu za WTI naftu i 48,76$ po barelu za BRENT naftu.

Za ovu nedjelju  najavljeno je dosta vijesti koje bi inače imale značajan utjecaj na kretanja na finansijskim tržištima, no nakon važnih događaja koji su se dogodili zadnjih nedjelja, pitanje je što još može iznenaditi finansijska tržišta.

Očekivanje analitičara

Iako se dugoročno očekuje nastavak jačanja američkog dolara u odnosu na evro i ostale valute, trend jačanja posljednjih mjeseci je bio prejak te je pitanje koliko još može jačati bez korekcije.

Kurs EUR/USD u posljednjih mjesec dana pao 7% a u posljednjih devet mjeseci čak 20% što je jedan od najvećih padova bez korekcije posljednjih godina.

 Budući da su sada sve loše vijesti već uračunate u kurs evra, te se iz pozicija investitora sa futures tržišta vidi da je približno 85% velikih špekulanata već prodalo evre, moguće je da će vrlo brzo doći do korekcije.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi se u idućih mjesec do dva kurs evra mogao stabilizovati u rasponu od 1,10 do 1,15.

Ukoliko kurs poraste iznad 1,15 omogućiti će dobru vrijednost za dugoročnu kupovinu dolara u očekivanju daljnjeg jačanja američke valute.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ninja

26.01.2015 19:08

Dollar će još gore ići a Euro dolje dolazi novi predsjednik Amerike čuda će se desiti Amerika mora biti broj (1)

ODGOVORITE