Сат преговора за нову Владу

За нешто мање од сат времена преговора представници Сиризе и Независне партије Грка договорили су се да формирају парламентарну већину.

Свијет 26.01.2015 | 11:35
Сат преговора за нову Владу

Владајућа већина ће имати 162 посланика од 300 места у парламенту, од чега 149 стиже из редова Сиризе, а 13 из НПГ.

Панос Коменос, лидер НПГ потврдио је да је Грчка добила нову владу. Тако ће након изузетно кратких преговора, Ципрас моћи да добије позив у зграду председништва, где ће добити мандат за формирање нове владе.

“Желим само да кажем да од овог тренутка постоји владајућа већина. Независна партија Грка ће дати глас за поверење премијеру Алексису Ципрасу. Премијер ће ускоро обавестити председника о томе и биће проглашен председником Владе. Циљ свих Грка је да крене у нови дан са новом владом и пуним суверенитетом“, навео је Коменос.

Лидер Сиризе Алексис Ципрас је брзо успео да испуни први задатак, а као лидер левичарске партије направио је коалицију са популистичком десничарском странком.

Због тога што ће на покушају препорода Грчке радити заједно радикална левица и изразити десничари светски медији и домаћа јавност коалицију зову "необичном".

Да то може донети тешкоће, због идеолошких различитости, сматра некадашњи конзервативни посланик и министар здравља Антонис Георгиадис.

“Евалуација економске ситуације мора да крене што пре. Не говорим о месецима, већ о данима. Надам се да Алексис и Панос, као лидери Владе успети да спасу Грчку”, навео је Георгиадис.

Ципрас ће се састати са председником Грчке Каролосом Папуљасом у 14.30, а очекује се да му тада предложи имена министара будуће владе.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Око соколово

26.01.2015 11:13

Њима више нико и ништа не може помоћи. Једино да понуде дио Грчке на продају и иселе се одатле. И тако врате дуг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

26.01.2015 11:38

Крајња љевица и крајња десница.. сат времена таман толико да се попије кафа и ето.. ма комеНдија...

ОДГОВОРИТЕ