Sat pregovora za novu Vladu

Za nešto manje od sat vremena pregovora predstavnici Sirize i Nezavisne partije Grka dogovorili su se da formiraju parlamentarnu većinu.

Svijet 26.01.2015 | 11:35
Sat pregovora za novu Vladu

Vladajuća većina će imati 162 poslanika od 300 mesta u parlamentu, od čega 149 stiže iz redova Sirize, a 13 iz NPG.

Panos Komenos, lider NPG potvrdio je da je Grčka dobila novu vladu. Tako će nakon izuzetno kratkih pregovora, Cipras moći da dobije poziv u zgradu predsedništva, gde će dobiti mandat za formiranje nove vlade.

“Želim samo da kažem da od ovog trenutka postoji vladajuća većina. Nezavisna partija Grka će dati glas za poverenje premijeru Aleksisu Ciprasu. Premijer će uskoro obavestiti predsednika o tome i biće proglašen predsednikom Vlade. Cilj svih Grka je da krene u novi dan sa novom vladom i punim suverenitetom“, naveo je Komenos.

Lider Sirize Aleksis Cipras je brzo uspeo da ispuni prvi zadatak, a kao lider levičarske partije napravio je koaliciju sa populističkom desničarskom strankom.

Zbog toga što će na pokušaju preporoda Grčke raditi zajedno radikalna levica i izraziti desničari svetski mediji i domaća javnost koaliciju zovu "neobičnom".

Da to može doneti teškoće, zbog ideoloških različitosti, smatra nekadašnji konzervativni poslanik i ministar zdravlja Antonis Georgiadis.

“Evaluacija ekonomske situacije mora da krene što pre. Ne govorim o mesecima, već o danima. Nadam se da Aleksis i Panos, kao lideri Vlade uspeti da spasu Grčku”, naveo je Georgiadis.

Cipras će se sastati sa predsednikom Grčke Karolosom Papuljasom u 14.30, a očekuje se da mu tada predloži imena ministara buduće vlade.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

26.01.2015 11:13

Njima više niko i ništa ne može pomoći. Jedino da ponude dio Grčke na prodaju i isele se odatle. I tako vrate dug.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

26.01.2015 11:38

Krajnja ljevica i krajnja desnica.. sat vremena taman toliko da se popije kafa i eto.. ma komeNdija...

ODGOVORITE