АО: Бушар, Симона, Шарапова гурају даље!

Седма носитељка Јуџини Бушар савладала је Ирина-Камелију Бегу са 6:1, 5:7, 6:2 у осмини финала Аустралијан опена. Руска тенисерка Марија Шарапова декласирала је Шуаи Пенг са 6:3, 6:0. Румунска тенисерка Симона Халеп наставила је сигурним играма на Аустралијан опену, победом над Јанином Викмајер у два сета.

Тенис 25.01.2015 | 17:30
АО: Бушар, Симона, Шарапова гурају даље!

Бушар, која је прошле сезоне играла у полуфиналу, за пласман у ново полуфинале бориће се са победницом дуела Марија Шарапова – Шуаи Пенг. Укупно је Бушар имала 33 винера и 42 неизнуђене грешке, а Румунка је уписала 23 директна поена и 44 грешке.

Деловало је да ће Канађанка много лакше славити, пошто је добила девет од првих десет гемова и у другом сету је водила са 3:0, уз два брејка вишка. Међутим, тада је изненада почела више да греши и нешто слабије да се креће, а Бегу је подсетила на играчицу која је избацила Анђелику Кербер у првој рунди.

Малтене ниједан гем није могао да прође без брејк лопти, а Румунка је сваки пут излазила као победница и везала је пет гемова за вођство 5:3. Бушар тада брејком прекида негативну серију, а затим спасава и две узастопне сет лопте у гему на свој сервис.

Пропуштена прилика није деморалисала Бегу, која не 5:5 спасава брејк лопту, а затим у наредном прави брејк и осваја сет – 7:5.

Канађанка је искористила паузу за одлазак у свлачионицу – по повратку се консолидовала, повратила је прави тајминг при ударцима и направила је брејк већ на самом старту.

Овога пута опуштања није било, у целом трећем сету Бушар је изгубила само пет поена на свој сервис и заслужено је прошла даље.

“Између другог и трећег сета погледала сам се у огледало и рекла себи: Џини, ово је неприхватљиво“, рекла је 20-годишња Канађанка после меча.

Десета носитељка Јекатерина Макарова савладала је Јулију Гергес из Немачке са 6:3, 6:2 у осмини финала Аустралијан опена.

Рускиња је била супериорна током целог меча – диктирала је ритам, мање грешила и одлично сервирала, па Гергес није имала никакве шансе.

Макарова је меч завршила са 15 директних поена и 14 грешака, док је Немица имала 17 винера и 21 неизнуђену грешку.

Макарова је тако наставила низ одличних резултата у Мелбурну, пошто се трећи пут у каријери пласирала у четвртфинале. Претходно јој је то полазило за руком 2012. и 2013. године, а оба пут испала је од Марије Шарапове.

“Не знам зашто овде играм толико добро, постоји нека посебна атмосфера. Мислим да сам сада играла заиста добро“, казала је Рускиња.

У свом укупно шестом Грен слем четвртфиналу Макарова ће играти са бољом из окршаја Симона Халеп – Јанина Викмајер.

Рускиња, која у јуну пуни 27 година, до сада на турниру није изгубила ни сет, а елиминисала је Местах, Винчи, Плишкову и сада Гергес.

Са друге стране, Немица ће бити задовољна својим издањем у Аустралији, пошто се тек трећи пут у каријери пласирала у осмину финала неког од Грен слем турнира.

После спасене две меч лопте у дуелу са Пановом, Шарапова је у наредна два меча изгубила укупно пет гемова и у четвртфиналу ће се састати са Јуџини Бушар из Канаде.

Пенг се држала све до резултата 4:3 у првом сету, а од тог тренутка Рускиња је освојила осам гемова у низу и окончала је посао за 75 минута.

Било је нешто неизвесније него што резултат сугерише, углавном смо гледали узбудљиве гемове, али Шарапова је немилосрдно користила слаб други сервис супарнице и на крају је убедљиво славила.

Рускиња, која је у Мелбурну освојила трофеј 2008. године, уписала је 27 винера и 15 неизнуђених грешака, док је Кинескиња имала 20 директних поена и 29 грешака.

У интервјуу на терену после меча Шарапову су питали како успева да остане мирна после грешака, а она је одговорила:

“Можда изгледам мирно споља, али унутра кључам. Говорим себи, вичем на себе ’шта радиш?!’ на неколико језика“, објаснила је 27-годишња Шарапова.

Судећи по претходним окршајима, Шарапова би требало да има предност над Бушар у дуелу Најкијевих лепотица – добила је сва три међусобна дуела, последњи на Ролан Гаросу прошле сезоне са 4:6, 7:5, 6:2.

Симона је и после четири кола задржала максимални учинак у Мелбурну, а против Белгијанке је славила резултатом 6:4, 6:2.

Румунка ће се у наредном колу састати са Рускињом Јекатарином Макаровом, која је такође освојила свих осам сетова у досадашњем току турнира.

Румунка је боље отворила меч на Род Лејвер Арени и већ после двадесетак минута водила са 4:1. Викмајер је успела да врати један брејк, али то није било довољно да се избегне губитак сета.

Иако је у другом делу игре Јанина успела да направи рибрејк за 2:2, Халеп је фуриозно одиграла завршницу и везала четири гема до краја, притом два пута одузевши сервис противници.

Она је максимално експлоатисала други сервис белгијске тенисерке освојивиш укупно две трећине поена – 20/30.

Румунка је уписала 23 винера и 13 неизнуђених грешака, док је тај однос код Јанине Викмајер био 19:24.

Жене, осмина финала, доњи део жреба:
Јуџини Бушар – Ирина Камелија Бегу 6:1, 5:7, 6:2
Марија Шарапова – Шуаи Пенг 6:3, 6:0
Јекатерина Макарова – Јулија Гергес 6:3, 6:2

Коментари / 0

Оставите коментар