AO: Bušar, Simona, Šarapova guraju dalje!

Sedma nositeljka Judžini Bušar savladala je Irina-Kameliju Begu sa 6:1, 5:7, 6:2 u osmini finala Australijan opena. Ruska teniserka Marija Šarapova deklasirala je Šuai Peng sa 6:3, 6:0. Rumunska teniserka Simona Halep nastavila je sigurnim igrama na Australijan openu, pobedom nad Janinom Vikmajer u dva seta.

Tenis 25.01.2015 | 17:30
AO: Bušar, Simona, Šarapova guraju dalje!

Bušar, koja je prošle sezone igrala u polufinalu, za plasman u novo polufinale boriće se sa pobednicom duela Marija Šarapova – Šuai Peng. Ukupno je Bušar imala 33 vinera i 42 neiznuđene greške, a Rumunka je upisala 23 direktna poena i 44 greške.

Delovalo je da će Kanađanka mnogo lakše slaviti, pošto je dobila devet od prvih deset gemova i u drugom setu je vodila sa 3:0, uz dva brejka viška. Međutim, tada je iznenada počela više da greši i nešto slabije da se kreće, a Begu je podsetila na igračicu koja je izbacila Anđeliku Kerber u prvoj rundi.

Maltene nijedan gem nije mogao da prođe bez brejk lopti, a Rumunka je svaki put izlazila kao pobednica i vezala je pet gemova za vođstvo 5:3. Bušar tada brejkom prekida negativnu seriju, a zatim spasava i dve uzastopne set lopte u gemu na svoj servis.

Propuštena prilika nije demoralisala Begu, koja ne 5:5 spasava brejk loptu, a zatim u narednom pravi brejk i osvaja set – 7:5.

Kanađanka je iskoristila pauzu za odlazak u svlačionicu – po povratku se konsolidovala, povratila je pravi tajming pri udarcima i napravila je brejk već na samom startu.

Ovoga puta opuštanja nije bilo, u celom trećem setu Bušar je izgubila samo pet poena na svoj servis i zasluženo je prošla dalje.

“Između drugog i trećeg seta pogledala sam se u ogledalo i rekla sebi: Džini, ovo je neprihvatljivo“, rekla je 20-godišnja Kanađanka posle meča.

Deseta nositeljka Jekaterina Makarova savladala je Juliju Gerges iz Nemačke sa 6:3, 6:2 u osmini finala Australijan opena.

Ruskinja je bila superiorna tokom celog meča – diktirala je ritam, manje grešila i odlično servirala, pa Gerges nije imala nikakve šanse.

Makarova je meč završila sa 15 direktnih poena i 14 grešaka, dok je Nemica imala 17 vinera i 21 neiznuđenu grešku.

Makarova je tako nastavila niz odličnih rezultata u Melburnu, pošto se treći put u karijeri plasirala u četvrtfinale. Prethodno joj je to polazilo za rukom 2012. i 2013. godine, a oba put ispala je od Marije Šarapove.

“Ne znam zašto ovde igram toliko dobro, postoji neka posebna atmosfera. Mislim da sam sada igrala zaista dobro“, kazala je Ruskinja.

U svom ukupno šestom Gren slem četvrtfinalu Makarova će igrati sa boljom iz okršaja Simona Halep – Janina Vikmajer.

Ruskinja, koja u junu puni 27 godina, do sada na turniru nije izgubila ni set, a eliminisala je Mestah, Vinči, Pliškovu i sada Gerges.

Sa druge strane, Nemica će biti zadovoljna svojim izdanjem u Australiji, pošto se tek treći put u karijeri plasirala u osminu finala nekog od Gren slem turnira.

Posle spasene dve meč lopte u duelu sa Panovom, Šarapova je u naredna dva meča izgubila ukupno pet gemova i u četvrtfinalu će se sastati sa Judžini Bušar iz Kanade.

Peng se držala sve do rezultata 4:3 u prvom setu, a od tog trenutka Ruskinja je osvojila osam gemova u nizu i okončala je posao za 75 minuta.

Bilo je nešto neizvesnije nego što rezultat sugeriše, uglavnom smo gledali uzbudljive gemove, ali Šarapova je nemilosrdno koristila slab drugi servis suparnice i na kraju je ubedljivo slavila.

Ruskinja, koja je u Melburnu osvojila trofej 2008. godine, upisala je 27 vinera i 15 neiznuđenih grešaka, dok je Kineskinja imala 20 direktnih poena i 29 grešaka.

U intervjuu na terenu posle meča Šarapovu su pitali kako uspeva da ostane mirna posle grešaka, a ona je odgovorila:

“Možda izgledam mirno spolja, ali unutra ključam. Govorim sebi, vičem na sebe ’šta radiš?!’ na nekoliko jezika“, objasnila je 27-godišnja Šarapova.

Sudeći po prethodnim okršajima, Šarapova bi trebalo da ima prednost nad Bušar u duelu Najkijevih lepotica – dobila je sva tri međusobna duela, poslednji na Rolan Garosu prošle sezone sa 4:6, 7:5, 6:2.

Simona je i posle četiri kola zadržala maksimalni učinak u Melburnu, a protiv Belgijanke je slavila rezultatom 6:4, 6:2.

Rumunka će se u narednom kolu sastati sa Ruskinjom Jekatarinom Makarovom, koja je takođe osvojila svih osam setova u dosadašnjem toku turnira.

Rumunka je bolje otvorila meč na Rod Lejver Areni i već posle dvadesetak minuta vodila sa 4:1. Vikmajer je uspela da vrati jedan brejk, ali to nije bilo dovoljno da se izbegne gubitak seta.

Iako je u drugom delu igre Janina uspela da napravi ribrejk za 2:2, Halep je furiozno odigrala završnicu i vezala četiri gema do kraja, pritom dva puta oduzevši servis protivnici.

Ona je maksimalno eksploatisala drugi servis belgijske teniserke osvojiviš ukupno dve trećine poena – 20/30.

Rumunka je upisala 23 vinera i 13 neiznuđenih grešaka, dok je taj odnos kod Janine Vikmajer bio 19:24.

Žene, osmina finala, donji deo žreba:
Judžini Bušar – Irina Kamelija Begu 6:1, 5:7, 6:2
Marija Šarapova – Šuai Peng 6:3, 6:0
Jekaterina Makarova – Julija Gerges 6:3, 6:2

Komentari / 0

Ostavite komentar