Опада ниво ријека на југу Србије

Ситуација на подручју Владичиног Хана данас је стабилна и углавном се санирају последице које су направиле набујале реке и клизишта, рекао је за Тањуг председник те општине Бранислав Тошић.

Србија 25.01.2015 | 16:00
Опада ниво ријека на југу Србије

Водостаји река су опали и тренутно није угрожено ниједно насеље на том подручју, али се Јужна Морава у једном делу приближила кућама па се ради на санацији тог пробелма, рекао је он.

Због поплава је уведена ванредна ситуација на територији општине а синоћ је евакусано шест породица са 22 члана, међу којима и десеторо деце и они су и даље смештени у школи "Бранко Радичевић", рекао је Тошић.

Према његовим речима у 12.00 сати ће заседати општински штаб за ванредне ситуације, а у току дана очекује се и посета министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације Велимира Илића.

Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић изјавио је током посете поплављеним домаћинствима на подручју Грделице и Предејана да треба што пре осушити куће и помоћне објекте.

Он је казао да је проблем са поплавама настао на почцетку године иако су многи сматрали да је време поплава прошло и да треба што пре оспособити објекте за становање.

Илић је најавио да ће на месту у Грделици где се излила Јужна Морава бити изграђен бедем како би се трајно решио проблем са поплавама на том делу.
"Овде недостаје бедем и сигурно ћемо одмах послати пројектанте да ураде пројекат, како би се ова најнижа тачка заштитила јер одавде река плави читаво насеље Грделицу. Ја се захваљујем свима који су бранили и заштитили већи део насеља. Ми смо већ реаговали да ови који су поплављени добију сушаче, да одмах сушимо објекте да могу људи у њима да живе. Возила су кренула из Београда и у току дана биће подељени", казао је илић.

Он је рекао да становници треба да добију што пре техничку воду како би опрали просторије и дворишта.

Илић је потврдио да је његово министарство тражило од Сектора за ванредне ситуације одређене количине нафте за машине које ће бити укључене на санирању штете.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић обавестио је министра да су све службе добро реаговале иако је за веома кратко време пало 40 литара кише по метру квадратном, због чега су се реке брзо изливале.

Као додатни проблеми након поплава према речима Цветановића су клизишта и сушење објеката.
"Тренутно је овде стање задовољавајуће, али пратимо ситуацију да видимо шта ће бити са падавинама у наредних неколико дана. Проблем је и код Предејана где су два насељена места Бричевље и Сушевље због одрона одесечена од Предејана. Механизација ради и део је саниран али још има посла. Очекујемо да апарти за сушење дођу што пре и да људи осуше просторије у којима живе", апеловао је Цветановић.

Министар за ванредне ситуације је оценио да су поплаве на југу Србије направиле велику штету која ће се тачно утврдити у наредним данима када локалне самоуправе пошаљу записнике.

Илић је најавио да ће Влада Србије сигурно помоћи угроженом подручју, а размотриће и како да помогне фирмама које су претрпеле штету.

На подручју Грделице и Предејана било је поплављено око 30 кућа и дворишта.

Илић је, након Грделице, посетио Предејане где је клизиште прешекло пут ка планинским селима а током дана боравиће у Владичином Хану, Сурдулици, Врању и Босилеграду.

Према подацима Ауто-мото савеза Србије повлачење Јужне Мораве и набујалих река у своја корита, у многоме је побољшало проходност локалних путева на подручју Врања, Владичиног и Црне Траве.

Опасност у вожњи представљају оштећења на коловозу у виду рупа или колотрага, која су слабо видљива јер су испуњена водом.

АМС С апелује на опрез, јер и поред редовних и брзих интревенција на чишћењу и уклањању одрона са пута од стране дежурних путарских служби, одрони могу бити узрок честих прекида у саобраћају.

Највише их има у грделичкој, сићевачкој и у овчарско-кабларској клисури, долином Дрине и Ибра, као и на ђердапској магистрали.

АМС С подсећа возаче да су од 1. новембра до 1. априла по новом правилнику о употреби зимске опреме дужни да имају сва четири зимска пнеуматика, ако се због временских услова на коловозу налази снег, лед или поледица.

Ван насељеног места, обавезно је поседовање ланаца или других уређаја за повећање тракције у пртљажнику.

У Србији се данас очекује облачно и хладно време, местимично са кишом, суснежицом и снегом а снежне падавине биће израженије у планинским пределима где ће доћи до повећања висине снежног покривача.

Ветар ће бити слаб и умерен, северозападни, а највиша дневна температура од нула степени на западу до пет степени на истоку земље.

Према подацима Управе саобраћајне полиције претходног дана на путевима у Србији евидентирано је 68 саобраћајних незгода у којима је 26 особа повређено, а једно лице је смртно страдало.

У Београду је евидентирано 36 саобраћајних незгода у којима је 18 лица повређено.

Према подацима Управе граничне полиције тренутна задржавања
путничких возила на граничним прелазима су до 30 минута.

Топљење снеге протеклих дана, због пораста температуре и кише која од јуче пада, није проузроковала изливање реке у Поморавском округу, али је пуно воде на њивама.

Водостај свих река у Поморавском округу је у порасту, али нема изливања из корита и поплава, изјавио је данас Тањугу начелник Штаба за ванредне ситуације МУП Горан Кушић.

То се односи и на највећу српску реку Велику Мораву, затим Белицу, Лугомир и Црницу, које су у мају изазвале катастрофалне поплаве у Јагодини, Параћину и Свилајнцу.
Њихов водостај се прати, напоменуо је Кушић.

Водостај Велике Мораве, према подацима Републичког Хидрометереолошког завода Србије је, код Варварина 117 центиметара а код Багрдана (Јагодина) 291 центиметар, а прогноза је да ће бити "већи пораст".

И док су реке у коритима, велике количине воде "леже" на њивама од којих су неке засејане пшеницом и другим озимим житарицама.

На њивама, крај путева, делимично под водом и на отвореном су и велике гомиле повђене, измрзле шећерне репе, која чека транспорт до Шећерана.

Иако водостај Мораве расте целим њеним током од саставака Јужне и Западне Мораве код Варварина до ушћа у Дунав, "нема опасности од изливања".

Велика Морава је углавном опасана високим насипима, осим у местима где је предвиђено изливање, али је водостај сада далеко испод тог нивоа, речено је Тањугу у "Србијаводе" у Ћуприји.

Коментари / 0

Оставите коментар