Лоши кредити у БиХ порасли пет пута

Неквалитетни кредити у БиХ порасли су од почетка глобалне економске кризе из 2008. за више од пет пута и тренутно износе 15,5 одсто укупних зајмова.

Босна и Херцеговина 24.01.2015 | 20:26
Лоши кредити у БиХ порасли пет пута

Према подацима Дирекције за економско планирање БиХ, вриједност кредита закључно са новембром 2014. године износила је 16,9 милијарди КМ.

Свјетска банка упозорила је у економском извјештају за југоисточну Европу да кључни ризици за финансијски сектор произлазе из спорог рјешавања проблема неквалитетних кредита и велике зависности банака у овим земљама од матичних банака. Навели су да су у земљама југоисточне Европе неквалитетни кредити повећани са просјечно пет одсто у периоду прије кризе на 16,7 процената у првој половини 2014. и да представљају један од кључних ризика за финансијски сектор.

- У свим земљама југоисточне Европе присутан је растући тренд неквалитетних кредита, уз изузетак Црне Горе, гдје су смањени са рекордних 25 процената са почетка 2011. на 16,5 одсто у октобру 2014. године - истиче се у извјештају и додаје да су високи ненаплативи зајмови смањили раст пласмана кредита.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић каже да неквалитетни кредити имају сталну тенденцију раста и да банкарске резервације којима покривају ризике лоших кредита износе 1,8 милијарди марака.

- Имамо тенденцију сталног раста неквалитетних кредита од 2008. године, када су износили три одсто. Лоши кредити су највећи проблем за банкарско-финансијски сектор. Они су у узрочно-посљедичној вези са амбијентом у окружењу, тржиштем некретнина које код нас није довољно развијено и дужином рјешавања спорова, с обзиром на то да је највећи број лоших кредита осигуран хипотекама - рекао је Мишић.

Он је истакао да је неопходна измјена законских рјешења како би се ниво неквалитетних кредита смањио.

- Наш правни оквир не даје довољно простора да би се то рјешавало. Проблем је прометовање лошим кредитима. Законом би требало омогућити оснивање посебних правних субјеката за промет или откуп таквих потраживања - нагласио је Мишић и додао да је неопходно убрзати рјешавање овог проблема како би био створен додатни капитал који би могао битно побољшати могућност банака за пласман.

Директор НЛБ Развојне банке Бањалука Радован Бајић каже да је пооштрена методологија по којој се одређују неквалитетни кредити, али да су они, без обзира на то, у порасту. Додао је да у многим земљама постоје скраћени поступци код судских поступака повезаних са лошим кредитима јер је код новца вријеме врло битна ствар.

- Сматра се да је сваки проценат лоших кредита изнад седам одсто врло опасан за банкарски систем једне земље и за стабилност укупног финансијског система. Рјешења су у квалитетнијим анализама банака приликом одобравања кредита и подизању општег нивоа одговорности. Стабилност система је најважнији посао који држава мора да обезбиједи системским мјерама, укључујући и принудне мјере - рекао је Бајић и додао да је проблем лоших кредита много израженији код предузећа него код грађана.

У извјештају Свјетске банке наведено је да је пооштравање кредитних стандарда и даље погоршање стања у матичним банкама смањило понуду кредита у југоисточној Европи, у којој банке у страном власништву имају доминантну улогу.

- Растући неквалитетни кредити и резервације на основу њих могу у будућности смањити капитал неких банака - упозорила је Свјетска банка.


(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар