Loši krediti u BiH porasli pet puta

Nekvalitetni krediti u BiH porasli su od početka globalne ekonomske krize iz 2008. za više od pet puta i trenutno iznose 15,5 odsto ukupnih zajmova.

Bosna i Hercegovina 24.01.2015 | 20:26
Loši krediti u BiH porasli pet puta

Prema podacima Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, vrijednost kredita zaključno sa novembrom 2014. godine iznosila je 16,9 milijardi KM.

Svjetska banka upozorila je u ekonomskom izvještaju za jugoistočnu Evropu da ključni rizici za finansijski sektor proizlaze iz sporog rješavanja problema nekvalitetnih kredita i velike zavisnosti banaka u ovim zemljama od matičnih banaka. Naveli su da su u zemljama jugoistočne Evrope nekvalitetni krediti povećani sa prosječno pet odsto u periodu prije krize na 16,7 procenata u prvoj polovini 2014. i da predstavljaju jedan od ključnih rizika za finansijski sektor.

- U svim zemljama jugoistočne Evrope prisutan je rastući trend nekvalitetnih kredita, uz izuzetak Crne Gore, gdje su smanjeni sa rekordnih 25 procenata sa početka 2011. na 16,5 odsto u oktobru 2014. godine - ističe se u izvještaju i dodaje da su visoki nenaplativi zajmovi smanjili rast plasmana kredita.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić kaže da nekvalitetni krediti imaju stalnu tendenciju rasta i da bankarske rezervacije kojima pokrivaju rizike loših kredita iznose 1,8 milijardi maraka.

- Imamo tendenciju stalnog rasta nekvalitetnih kredita od 2008. godine, kada su iznosili tri odsto. Loši krediti su najveći problem za bankarsko-finansijski sektor. Oni su u uzročno-posljedičnoj vezi sa ambijentom u okruženju, tržištem nekretnina koje kod nas nije dovoljno razvijeno i dužinom rješavanja sporova, s obzirom na to da je najveći broj loših kredita osiguran hipotekama - rekao je Mišić.

On je istakao da je neophodna izmjena zakonskih rješenja kako bi se nivo nekvalitetnih kredita smanjio.

- Naš pravni okvir ne daje dovoljno prostora da bi se to rješavalo. Problem je prometovanje lošim kreditima. Zakonom bi trebalo omogućiti osnivanje posebnih pravnih subjekata za promet ili otkup takvih potraživanja - naglasio je Mišić i dodao da je neophodno ubrzati rješavanje ovog problema kako bi bio stvoren dodatni kapital koji bi mogao bitno poboljšati mogućnost banaka za plasman.

Direktor NLB Razvojne banke Banjaluka Radovan Bajić kaže da je pooštrena metodologija po kojoj se određuju nekvalitetni krediti, ali da su oni, bez obzira na to, u porastu. Dodao je da u mnogim zemljama postoje skraćeni postupci kod sudskih postupaka povezanih sa lošim kreditima jer je kod novca vrijeme vrlo bitna stvar.

- Smatra se da je svaki procenat loših kredita iznad sedam odsto vrlo opasan za bankarski sistem jedne zemlje i za stabilnost ukupnog finansijskog sistema. Rješenja su u kvalitetnijim analizama banaka prilikom odobravanja kredita i podizanju opšteg nivoa odgovornosti. Stabilnost sistema je najvažniji posao koji država mora da obezbijedi sistemskim mjerama, uključujući i prinudne mjere - rekao je Bajić i dodao da je problem loših kredita mnogo izraženiji kod preduzeća nego kod građana.

U izvještaju Svjetske banke navedeno je da je pooštravanje kreditnih standarda i dalje pogoršanje stanja u matičnim bankama smanjilo ponudu kredita u jugoistočnoj Evropi, u kojoj banke u stranom vlasništvu imaju dominantnu ulogu.

- Rastući nekvalitetni krediti i rezervacije na osnovu njih mogu u budućnosti smanjiti kapital nekih banaka - upozorila je Svjetska banka.


(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar