Новаковић: Додик да преиспита одлуку

Потпредсједник НДП-а Момчило Новаковић упутио је отворено писмо предсједнику СНСД-а Милораду Додику, у којем га позива да преиспита одлуку да ће посланицима СНСД-а наложити да напуштају сједнице
Парламента БиХ све док не буде смијењен предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић.

Република Српска 24.01.2015 | 13:46
Новаковић: Додик да преиспита одлуку

"Напуштањем сједница, Република Српска остаје без могућности да користи једно од најважнијих права – ентитетско гласање за које је потребно десет посланика", истакао је на конференцији за новинаре у Бањалуци Новаковић, који је и посланик НДП-а у Парламентарној скупштини БиХ.

Он сматра да без обзира на наше различите политичке опције, механизам заштите националног и ентитетског интереса мора бити изнад дневно-политичких догађаја, неких политичких иницијатива и наших сујета.Говорећи о недавној оставци министра спољне трговине и економских односа БиХ Бориса Тучића, Новаковић сматра да је Тучић тим потезом "омогућио извоз муниције из БиХ у Украјину".

Он је подсјетио да је Законом о Савјету министара БиХ дефинисано да у случају да министар поднесе оставку или је спријечен да обавља ту дужност, послове министра обавља његов замјеник.

Када је ријеч о формирању Савјета министара БиХ, Новаковић сматра да је оно талац формирања федералне власти и да су грађани БиХ, посебно Републике Српске, која не сноси никакву одговорност за то, данас жртве неких закулисаних радњи у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и свјесних опструкција појединих партија с циљем да се власт касније или уопште не формира, те могућности прекомпозиција партија које чине већину на нивоу БиХ.

Говорећи о заједничкој изјави Предсједништва БиХ за прихватање реформи на путу ка ЕУ, Новаковић је оцијенио да у пракси није могуће примјенити ту изјаву ако нема сагласности ентитета и кантона, због нивоа различитих надлежности у БиХ.

"Предсједништво БиХ, прије него је донијело ову изјаву, требало је извршити консултације на нивоима ентитета и кантона да би избјегло пат позицију у којој сада може да се нађе", појаснио је Новаковић.Коментаришући недавно писање на блогу бившег предсједника Извршног одбора СНСД-а Рајка Васића о стању у СНСД-у, Новаковић је рекао да СНСД, за разлику од НДП-а, "нема развијену демократију у одлучивању унутар партије".

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

јова

24.01.2015 12:57

И овај познат само да чува своју фотељу. Он бих за фотељу продао и дијете своје а камоли Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васкрсија

24.01.2015 13:00

Ех, Додик да преиспита одлуку!!! Он нема, не може и неће да преиспитује своје одлуке. Да је то чинио, од 2011. па на овамо имао би узлазну путању на изборима. Овако већ четири године се суновраћује неповратно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

24.01.2015 13:28

Када ће те промене??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тики

24.01.2015 13:35

Синоћ је уредник Буке у Апострофу на АТВ добро поентирао. Република Српска је административни дио БиХ. Радити све вријеме против те БиХ, истовремено узимати ОГРОМНА примања од те БиХ и проглашавати издајницима све они који желе да живе нормалан живот у нормалној држави је ДЕМАГОГИЈА. На нивоу БиХ се доносе огромне одлуке и утичу на све градјане у оба ентитета и дистрикту Брчко. Зато је интерес свих нормалних напредних људи који нису заостали у времену средњег вијека да држава ојача заједно са ентитетима и да и они виде мало користи а не само дјеца политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нина

24.01.2015 13:37

Треба тразити од тих страних моцника да узму ствар у своје руке и да ове све отјерају с власти нека нас води било ко ови нас одведосе у пропаст само даим узму власт видио бих онда договарања6

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоцемо

24.01.2015 13:44

Поцните са промјенама. Гласали смо за васе промјене изволите донесите их. Рјесите аферу папак рјесите криминал. Зелимо промјене. Немој да васи гласаци испадну папци

ОДГОВОРИТЕ
Name

"З4"

24.01.2015 14:27

Некада је у Хрватској био актуелан план под именом "З4" и то је за Србе била држава у држави. Сјетимо се да су тадашњи челници Српске Крајине еxплицитно одбијали било такав покушај уплитања међународне заједнице. Знамо како се то завршило, па ме то подсјећа на данашњу ситуацију у БиХ, гдје господин Додик у напријед одбија све приједлоге правдајући то тиме да је "угрожена" Република Српска. Бојим се ако Амери и ЕУ у потпуности узму ствар у своје руке да ће се и у БиХ завршити исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

муња

24.01.2015 14:50

Па зар Новаковицу нисте рекли да имате вецину и да Додик висе није битан. Па зар нисте рекли да је Додик био проблем. Ко сада прави проблем. Је ли то спремас терен да клекнете пред Доду. Гласао сам за вас. Никад висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

24.01.2015 15:02

ре Тики:Без увреде,које су то ОГРОМНЕ ОДЛУКЕ донесене до сада а у корист грађана.Друго,не пуни сама Федерација буђет институција БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

теслиц

24.01.2015 15:27

Немојте Доду дирати он губи памцење па му нико не замјери кад лупа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ево да казем

24.01.2015 18:23

Новаковицу брате Србине затвори врата и иди у историју.Која је разлика измедју тебе и Додика. Па ста ви мислите да нико у овом народу незна ниста. Ста и циме си ти допринео да нам буде грам боље,сем сто си подебљао свој банковни рацун. Срамота је и лицемјерство то мој некад постени Новаковицу.

ОДГОВОРИТЕ