Novaković: Dodik da preispita odluku

Potpredsjednik NDP-a Momčilo Novaković uputio je otvoreno pismo predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, u kojem ga poziva da preispita odluku da će poslanicima SNSD-a naložiti da napuštaju sjednice
Parlamenta BiH sve dok ne bude smijenjen predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović.

Republika Srpska 24.01.2015 | 13:46
Novaković: Dodik da preispita odluku

"Napuštanjem sjednica, Republika Srpska ostaje bez mogućnosti da koristi jedno od najvažnijih prava – entitetsko glasanje za koje je potrebno deset poslanika", istakao je na konferenciji za novinare u Banjaluci Novaković, koji je i poslanik NDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On smatra da bez obzira na naše različite političke opcije, mehanizam zaštite nacionalnog i entitetskog interesa mora biti iznad dnevno-političkih događaja, nekih političkih inicijativa i naših sujeta.Govoreći o nedavnoj ostavci ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića, Novaković smatra da je Tučić tim potezom "omogućio izvoz municije iz BiH u Ukrajinu".

On je podsjetio da je Zakonom o Savjetu ministara BiH definisano da u slučaju da ministar podnese ostavku ili je spriječen da obavlja tu dužnost, poslove ministra obavlja njegov zamjenik.

Kada je riječ o formiranju Savjeta ministara BiH, Novaković smatra da je ono talac formiranja federalne vlasti i da su građani BiH, posebno Republike Srpske, koja ne snosi nikakvu odgovornost za to, danas žrtve nekih zakulisanih radnji u Federaciji BiH /FBiH/ i svjesnih opstrukcija pojedinih partija s ciljem da se vlast kasnije ili uopšte ne formira, te mogućnosti prekompozicija partija koje čine većinu na nivou BiH.

Govoreći o zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH za prihvatanje reformi na putu ka EU, Novaković je ocijenio da u praksi nije moguće primjeniti tu izjavu ako nema saglasnosti entiteta i kantona, zbog nivoa različitih nadležnosti u BiH.

"Predsjedništvo BiH, prije nego je donijelo ovu izjavu, trebalo je izvršiti konsultacije na nivoima entiteta i kantona da bi izbjeglo pat poziciju u kojoj sada može da se nađe", pojasnio je Novaković.Komentarišući nedavno pisanje na blogu bivšeg predsjednika Izvršnog odbora SNSD-a Rajka Vasića o stanju u SNSD-u, Novaković je rekao da SNSD, za razliku od NDP-a, "nema razvijenu demokratiju u odlučivanju unutar partije".

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

jova

24.01.2015 12:57

I ovaj poznat samo da čuva svoju fotelju. On bih za fotelju prodao i dijete svoje a kamoli Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Vaskrsija

24.01.2015 13:00

Eh, Dodik da preispita odluku!!! On nema, ne može i neće da preispituje svoje odluke. Da je to činio, od 2011. pa na ovamo imao bi uzlaznu putanju na izborima. Ovako već četiri godine se sunovraćuje nepovratno!!!

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

24.01.2015 13:28

Kada će te promene??

ODGOVORITE
Name

Tiki

24.01.2015 13:35

Sinoć je urednik Buke u Apostrofu na ATV dobro poentirao. Republika Srpska je administrativni dio BiH. Raditi sve vrijeme protiv te BiH, istovremeno uzimati OGROMNA primanja od te BiH i proglašavati izdajnicima sve oni koji žele da žive normalan život u normalnoj državi je DEMAGOGIJA. Na nivou BiH se donose ogromne odluke i utiču na sve gradjane u oba entiteta i distriktu Brčko. Zato je interes svih normalnih naprednih ljudi koji nisu zaostali u vremenu srednjeg vijeka da država ojača zajedno sa entitetima i da i oni vide malo koristi a ne samo djeca političara.

ODGOVORITE
Name

nina

24.01.2015 13:37

Treba traziti od tih stranih mocnika da uzmu stvar u svoje ruke i da ove sve otjeraju s vlasti neka nas vodi bilo ko ovi nas odvedose u propast samo daim uzmu vlast vidio bih onda dogovaranja6

ODGOVORITE
Name

hocemo

24.01.2015 13:44

Pocnite sa promjenama. Glasali smo za vase promjene izvolite donesite ih. Rjesite aferu papak rjesite kriminal. Zelimo promjene. Nemoj da vasi glasaci ispadnu papci

ODGOVORITE
Name

"Z4"

24.01.2015 14:27

Nekada je u Hrvatskoj bio aktuelan plan pod imenom "Z4" i to je za Srbe bila država u državi. Sjetimo se da su tadašnji čelnici Srpske Krajine explicitno odbijali bilo takav pokušaj uplitanja međunarodne zajednice. Znamo kako se to završilo, pa me to podsjeća na današnju situaciju u BiH, gdje gospodin Dodik u naprijed odbija sve prijedloge pravdajući to time da je "ugrožena" Republika Srpska. Bojim se ako Ameri i EU u potpunosti uzmu stvar u svoje ruke da će se i u BiH završiti isto

ODGOVORITE
Name

munja

24.01.2015 14:50

Pa zar Novakovicu niste rekli da imate vecinu i da Dodik vise nije bitan. Pa zar niste rekli da je Dodik bio problem. Ko sada pravi problem. Je li to spremas teren da kleknete pred Dodu. Glasao sam za vas. Nikad vise.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

24.01.2015 15:02

re Tiki:Bez uvrede,koje su to OGROMNE ODLUKE donesene do sada a u korist građana.Drugo,ne puni sama Federacija buđet institucija BIH.

ODGOVORITE
Name

teslic

24.01.2015 15:27

Nemojte Dodu dirati on gubi pamcenje pa mu niko ne zamjeri kad lupa

ODGOVORITE
Name

evo da kazem

24.01.2015 18:23

Novakovicu brate Srbine zatvori vrata i idi u istoriju.Koja je razlika izmedju tebe i Dodika. Pa sta vi mislite da niko u ovom narodu nezna nista. Sta i cime si ti doprineo da nam bude gram bolje,sem sto si podebljao svoj bankovni racun. Sramota je i licemjerstvo to moj nekad posteni Novakovicu.

ODGOVORITE