Траже муницију вриједну пет милиона евра

Босна и Херцеговина, односно фирме "Игман" и "Унис", од Украјине је добила наруџбу вриједну око пет милиона евра, која се односи на набавку противпанцирних метака и муниције за пушке и пиштоље.Ова наруџба због које је Борис Тучић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, поднио оставку, не желећи да да сагласност на извоз, узбуркала је политичку сцену у БиХ.

Босна и Херцеговина 24.01.2015 | 09:12
Траже муницију вриједну пет милиона евра

Док једни сматрају да је то исправна одлука и законски једина могућа, други су мишљења да се ради о политизацији и да БиХ треба да испоручи ово оружје јер нема ниједне препреке за то."Тучић шта год да је урадио сносио би посљедице.

Закон каже да се оружје не испоручује тамо гдје постоји сукоб, а са друге стране да није потписао, добио би тужбу од фирми које су добиле наруџбу и које су требале испоручити оружје у Украјину, јер је претходно добио све потребне сагласности", рекла је Душанка Мајкић, предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност из бившег сазива парламента БиХ.

Наиме, да би се оружје могло извести из БиХ, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ даје сагласност, али по основу мишљења које морају дати Министарство спољних послова, Министарство безбједности и Министарство одбране.

Сва ова министарства дала су позитивно мишљење на извоз у Украјину и само је остало да Тучић потпише и одобри извоз оружја у Украјину, што није желио да уради и због чега је поднио оставку."Највећа одговорност за то је на Министарству спољних послова, јер закон каже да су они морали тражити мишљење од неких чланица ЕУ и ОСЦЕ-а које су одбиле извоз оружја у Украјину.

Према нашим сазнањима, Њемачка и Швајцарска одбиле су да извезу оружје у Украјину", рекла је Мајкићева.Против извоза оружја у Украјину су и још неки званичници БиХ, као што је Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ.

"Моје мишљење је да БиХ не треба слати оружје ни у једну земљу у којој постоји сукоб и да то нема везе ни са чим другим, а најмање с унутрашњом политичком битком, јер таква пракса треба да постоји свуда".

Ипак, Иванић је мишљења да се од Тучићеве оставке покушава правити нека велика политичка прича у којој се СНСД жели приказати као велики бранилац интереса Русије, а да други нико ништа не ради.Он је рекао да је разговарао с Тучићем и да му је рекао да пошаље упит Предсједништву БиХ о импликацијама, те да му је рекао да сачека док не добије одлуку.

"Очито је да се нешто покушава лажно представити јавности, што апсолутно не стоји", рекао је Иванић.Са друге стране, Зекеријах Осмић, министар одбране БиХ, тврди да није било препрека за извоз наоружања у Украјину јер не постоји ниједна забрана о томе.

Он сматра да се ради о политичком интересу СНСД-а, а не заштити државе, јер, како каже, поставља се питање економске штете по БиХ и њене слике у свијету."Када је ријеч о извозу наоружања, Министарство вањске трговине и економских односа БиХ има главну координирајућу улогу у давању сагласности за извоз.

Занимљива је ситуација да је министар ушао у поступак сабирања свих потребних мишљења, а онда обуставио поступак и то након што је добио сва позитивна мишљења. Чини се да је Милорад Додик одлучио да његов министар то не потпише и да поднесе оставку", казао је Осмић.

Ана Тришић-Бабић, замјеник министра иностраних послова БиХ, сматра да оставка министра Тучића "засигурно неће нарушити неке односе, јер никакав пропуст није направљен"."Министар је поднио оставку као његово лично неслагање с неким потезима", рекла је Тришић-Бабићева.

Она је истакла да не зна шта су прави разлози оставке и на које је институције Тучић мислио када је рекао да није имао подршку у институцијама."Министарство иностраних послова БиХ једна је у низу институција унутар цијеле процедуре за извоз наоружања и има своју специфичну прописану процедуру на основу које даје или не даје мишљење", навела је она.

Подсјећања ради, Тучић је у четвртак поднио оставку на мјесто министра јер није желио да потпише дозволу за извоз наоружања у Украјину, објашњавајући да се не слаже с поступцима појединих институција БиХ укључених у процес издавања дозвола за спољнотрговински промет наоружања и војне опреме.

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

е сваста

24.01.2015 08:17

Па зар није министров посао да се труди да дрзава напредује или да слуса партијског сефа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

24.01.2015 08:17

Има ли тај Тучић уста?Мозак?Зна ли причати?Или је само зна климати главом и потписати шта му Мајкићка, Кошарац или Додик кажу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

24.01.2015 08:21

Глупост, треба да се прода и дебело опорезује добит и оно сто се продати мозе они не дају, каква русија ста нам је дала до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вулин

24.01.2015 08:23

Посто у овом слуцају СНСД нема никакве користи наравно да је против. Није битно сто би неке фирме зарадиле новац ако нема пара у странацку касу. А Туциц се понаса по своме презимену. Као тука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тукмез

24.01.2015 08:26

Јадан је... бас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

или или

24.01.2015 08:46

Је ли генерал Миловановић потврдио да су неки срби продавали у рату муслиманима оружје и муницију? Да ти се ..... а да ти не уђе,не може

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

24.01.2015 08:53

Које је то покварењаство, продават орузје онима за које се зна да исто користе и да це га користит за убијање цивила и дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

24.01.2015 09:04

А засто да цовјек носи на својој дуси убијену дјецу по истоку Украјине? Као да смо заборавили ста је рат и орузје? Ста би ми обицни и имали од те продаје? Да је министар Туцић из рецимо НДП-а да ли би онда подрзавали његову одлуку? Будите реални народе. Бају не готивим ни ја али ако је у праву он или његови треба бити реалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не иде

24.01.2015 09:08

Продај Украјини метке да убијају Русе. Зато је и дао отказ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

познсвсјуци Додика

24.01.2015 09:12

Не би ме изненадило да је ово урадио Миле да би неки његов пајтас из крими миљеа улетио у овај посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

24.01.2015 09:25

И пуску тате Богде и све метке би Милорад продао Украјини само да има икакву корист.Брига њега за Русе,Украјинце или нас Србе...Марка је његова звезда водиља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

интерес

24.01.2015 09:50

Мислим да никад не могу бити циста посла, кад се орузје и муниција саљу на територије захвацене ратом.А у овој прици,оцито несто недостаје.По мени би сво орузје света требало унистити,па они који би да ратују, нека то ураде камењем и за своје интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чудно...

24.01.2015 11:21

...када се скоро поклањало оружје и муниција Ираку нико није спомињао процедуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

24.01.2015 11:38

Јака намјенска индустрија је фактор одвраћања од сваке врсте пријетњи суверенитету и територијалном интегритету БиХ и дјеловању унутрашњих и вањских непријатеља. Што се тиче извоза оружја из ових државних фирми у трајном власништву и под трајном контролом Бошњака и уз партнерство са пријатељима из УСА, не мислите ваљда да ће се ту било шта питати неки министар који долази из РС. Па он и да каже да не дозвољава извоз оружја, оно ће бити извезено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре реално

24.01.2015 12:41

Ево каку ви државу желите.Све да буде под вашом контролом и да ви са својим назови пријатељима не питате никога у тој држави ништа, већ да све радите за ваш интерес. Неће да може. Што се тиче те намјенске индустрије,која по теби,ето гарантује бла, бла...,бошњацима,ми остали би требали да то имамо на уму и да се бојимо тога.Смијешан си. Бивша Југа је била војна сила,па се распаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

24.01.2015 12:49

Ако не купе од БиХ,јадни Кинези ће морати то одрадити.Пуни смо ко брод,па и не морамо радити и продавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

24.01.2015 13:19

А може се продати Пољацима па ће они доставити Украјинцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

24.01.2015 13:20

Јој,толика сада брига за метке и ратове.ок није проблем.нека РС блокира.Ускоро истиче дозвола за низак квалитет горива из Рафинерије,треба сада тражити највећи квалитет да производе да се не продужава дозвола. Све то под бригом за заштиту ваздуха и здравља нашег становништва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ураааа ураааа ураааа...

24.01.2015 13:45

Глупости, Украјини је најближа Русија. Још они нису суспендовали међусобне уговоре.... о...много чему, па и о војним питањима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

24.01.2015 14:32

Наравно да ће намјенска индустрија бити под контролом Бошњака и у мањем дијелу Хрвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарена лаза СНСДа

24.01.2015 16:06

Ако не купе од БиХ купице од Србије или Мадјарске,Пољске... Инаце,за рата на Косову ОВК је орузје за борбу набављала директно из фабрике Застава орузје. Послије су неки због тога судјени ал тек кад су подијелили масне зараде. А ово пар милиона метака је за рат који траје кап у мору

ОДГОВОРИТЕ