Traže municiju vrijednu pet miliona evra

Bosna i Hercegovina, odnosno firme "Igman" i "Unis", od Ukrajine je dobila narudžbu vrijednu oko pet miliona evra, koja se odnosi na nabavku protivpancirnih metaka i municije za puške i pištolje.Ova narudžba zbog koje je Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, podnio ostavku, ne želeći da da saglasnost na izvoz, uzburkala je političku scenu u BiH.

Bosna i Hercegovina 24.01.2015 | 09:12
Traže municiju vrijednu pet miliona evra

Dok jedni smatraju da je to ispravna odluka i zakonski jedina moguća, drugi su mišljenja da se radi o politizaciji i da BiH treba da isporuči ovo oružje jer nema nijedne prepreke za to."Tučić šta god da je uradio snosio bi posljedice.

Zakon kaže da se oružje ne isporučuje tamo gdje postoji sukob, a sa druge strane da nije potpisao, dobio bi tužbu od firmi koje su dobile narudžbu i koje su trebale isporučiti oružje u Ukrajinu, jer je prethodno dobio sve potrebne saglasnosti", rekla je Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost iz bivšeg saziva parlamenta BiH.

Naime, da bi se oružje moglo izvesti iz BiH, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH daje saglasnost, ali po osnovu mišljenja koje moraju dati Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo odbrane.

Sva ova ministarstva dala su pozitivno mišljenje na izvoz u Ukrajinu i samo je ostalo da Tučić potpiše i odobri izvoz oružja u Ukrajinu, što nije želio da uradi i zbog čega je podnio ostavku."Najveća odgovornost za to je na Ministarstvu spoljnih poslova, jer zakon kaže da su oni morali tražiti mišljenje od nekih članica EU i OSCE-a koje su odbile izvoz oružja u Ukrajinu.

Prema našim saznanjima, Njemačka i Švajcarska odbile su da izvezu oružje u Ukrajinu", rekla je Majkićeva.Protiv izvoza oružja u Ukrajinu su i još neki zvaničnici BiH, kao što je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Moje mišljenje je da BiH ne treba slati oružje ni u jednu zemlju u kojoj postoji sukob i da to nema veze ni sa čim drugim, a najmanje s unutrašnjom političkom bitkom, jer takva praksa treba da postoji svuda".

Ipak, Ivanić je mišljenja da se od Tučićeve ostavke pokušava praviti neka velika politička priča u kojoj se SNSD želi prikazati kao veliki branilac interesa Rusije, a da drugi niko ništa ne radi.On je rekao da je razgovarao s Tučićem i da mu je rekao da pošalje upit Predsjedništvu BiH o implikacijama, te da mu je rekao da sačeka dok ne dobije odluku.

"Očito je da se nešto pokušava lažno predstaviti javnosti, što apsolutno ne stoji", rekao je Ivanić.Sa druge strane, Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, tvrdi da nije bilo prepreka za izvoz naoružanja u Ukrajinu jer ne postoji nijedna zabrana o tome.

On smatra da se radi o političkom interesu SNSD-a, a ne zaštiti države, jer, kako kaže, postavlja se pitanje ekonomske štete po BiH i njene slike u svijetu."Kada je riječ o izvozu naoružanja, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima glavnu koordinirajuću ulogu u davanju saglasnosti za izvoz.

Zanimljiva je situacija da je ministar ušao u postupak sabiranja svih potrebnih mišljenja, a onda obustavio postupak i to nakon što je dobio sva pozitivna mišljenja. Čini se da je Milorad Dodik odlučio da njegov ministar to ne potpiše i da podnese ostavku", kazao je Osmić.

Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra inostranih poslova BiH, smatra da ostavka ministra Tučića "zasigurno neće narušiti neke odnose, jer nikakav propust nije napravljen"."Ministar je podnio ostavku kao njegovo lično neslaganje s nekim potezima", rekla je Trišić-Babićeva.

Ona je istakla da ne zna šta su pravi razlozi ostavke i na koje je institucije Tučić mislio kada je rekao da nije imao podršku u institucijama."Ministarstvo inostranih poslova BiH jedna je u nizu institucija unutar cijele procedure za izvoz naoružanja i ima svoju specifičnu propisanu proceduru na osnovu koje daje ili ne daje mišljenje", navela je ona.

Podsjećanja radi, Tučić je u četvrtak podnio ostavku na mjesto ministra jer nije želio da potpiše dozvolu za izvoz naoružanja u Ukrajinu, objašnjavajući da se ne slaže s postupcima pojedinih institucija BiH uključenih u proces izdavanja dozvola za spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme.

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

e svasta

24.01.2015 08:17

Pa zar nije ministrov posao da se trudi da drzava napreduje ili da slusa partijskog sefa.

ODGOVORITE
Name

mi sami

24.01.2015 08:17

Ima li taj Tučić usta?Mozak?Zna li pričati?Ili je samo zna klimati glavom i potpisati šta mu Majkićka, Košarac ili Dodik kažu?

ODGOVORITE
Name

ekonomista

24.01.2015 08:21

Glupost, treba da se proda i debelo oporezuje dobit i ono sto se prodati moze oni ne daju, kakva rusija sta nam je dala do sada.

ODGOVORITE
Name

Vulin

24.01.2015 08:23

Posto u ovom slucaju SNSD nema nikakve koristi naravno da je protiv. Nije bitno sto bi neke firme zaradile novac ako nema para u stranacku kasu. A Tucic se ponasa po svome prezimenu. Kao tuka.

ODGOVORITE
Name

tukmez

24.01.2015 08:26

Jadan je... bas.

ODGOVORITE
Name

ili ili

24.01.2015 08:46

Je li general Milovanović potvrdio da su neki srbi prodavali u ratu muslimanima oružje i municiju? Da ti se ..... a da ti ne uđe,ne može

ODGOVORITE
Name

Ostoja

24.01.2015 08:53

Koje je to pokvarenjastvo, prodavat oruzje onima za koje se zna da isto koriste i da ce ga koristit za ubijanje civila i djece.

ODGOVORITE
Name

Xxx

24.01.2015 09:04

A zasto da covjek nosi na svojoj dusi ubijenu djecu po istoku Ukrajine? Kao da smo zaboravili sta je rat i oruzje? Sta bi mi obicni i imali od te prodaje? Da je ministar Tucić iz recimo NDP-a da li bi onda podrzavali njegovu odluku? Budite realni narode. Baju ne gotivim ni ja ali ako je u pravu on ili njegovi treba biti realan.

ODGOVORITE
Name

ne ide

24.01.2015 09:08

Prodaj Ukrajini metke da ubijaju Ruse. Zato je i dao otkaz.

ODGOVORITE
Name

poznsvsjuci Dodika

24.01.2015 09:12

Ne bi me iznenadilo da je ovo uradio Mile da bi neki njegov pajtas iz krimi miljea uletio u ovaj posao.

ODGOVORITE
Name

mi sami

24.01.2015 09:25

I pusku tate Bogde i sve metke bi Milorad prodao Ukrajini samo da ima ikakvu korist.Briga njega za Ruse,Ukrajince ili nas Srbe...Marka je njegova zvezda vodilja.

ODGOVORITE
Name

interes

24.01.2015 09:50

Mislim da nikad ne mogu biti cista posla, kad se oruzje i municija salju na teritorije zahvacene ratom.A u ovoj prici,ocito nesto nedostaje.Po meni bi svo oruzje sveta trebalo unistiti,pa oni koji bi da ratuju, neka to urade kamenjem i za svoje interese.

ODGOVORITE
Name

Čudno...

24.01.2015 11:21

...kada se skoro poklanjalo oružje i municija Iraku niko nije spominjao procedure.

ODGOVORITE
Name

realno

24.01.2015 11:38

Jaka namjenska industrija je faktor odvraćanja od svake vrste prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i djelovanju unutrašnjih i vanjskih neprijatelja. Što se tiče izvoza oružja iz ovih državnih firmi u trajnom vlasništvu i pod trajnom kontrolom Bošnjaka i uz partnerstvo sa prijateljima iz USA, ne mislite valjda da će se tu bilo šta pitati neki ministar koji dolazi iz RS. Pa on i da kaže da ne dozvoljava izvoz oružja, ono će biti izvezeno.

ODGOVORITE
Name

re realno

24.01.2015 12:41

Evo kaku vi državu želite.Sve da bude pod vašom kontrolom i da vi sa svojim nazovi prijateljima ne pitate nikoga u toj državi ništa, već da sve radite za vaš interes. Neće da može. Što se tiče te namjenske industrije,koja po tebi,eto garantuje bla, bla...,bošnjacima,mi ostali bi trebali da to imamo na umu i da se bojimo toga.Smiješan si. Bivša Juga je bila vojna sila,pa se raspade.

ODGOVORITE
Name

aco

24.01.2015 12:49

Ako ne kupe od BiH,jadni Kinezi će morati to odraditi.Puni smo ko brod,pa i ne moramo raditi i prodavati.

ODGOVORITE
Name

bosanko

24.01.2015 13:19

A može se prodati Poljacima pa će oni dostaviti Ukrajincima.

ODGOVORITE
Name

sa

24.01.2015 13:20

Joj,tolika sada briga za metke i ratove.ok nije problem.neka RS blokira.Uskoro ističe dozvola za nizak kvalitet goriva iz Rafinerije,treba sada tražiti najveći kvalitet da proizvode da se ne produžava dozvola. Sve to pod brigom za zaštitu vazduha i zdravlja našeg stanovništva.

ODGOVORITE
Name

Uraaaa uraaaa uraaaa...

24.01.2015 13:45

Gluposti, Ukrajini je najbliža Rusija. Još oni nisu suspendovali međusobne ugovore.... o...mnogo čemu, pa i o vojnim pitanjima..

ODGOVORITE
Name

realno

24.01.2015 14:32

Naravno da će namjenska industrija biti pod kontrolom Bošnjaka i u manjem dijelu Hrvata.

ODGOVORITE
Name

sarena laza SNSDa

24.01.2015 16:06

Ako ne kupe od BiH kupice od Srbije ili Madjarske,Poljske... Inace,za rata na Kosovu OVK je oruzje za borbu nabavljala direktno iz fabrike Zastava oruzje. Poslije su neki zbog toga sudjeni al tek kad su podijelili masne zarade. A ovo par miliona metaka je za rat koji traje kap u moru

ODGOVORITE