Великом причом о малим пензијама

Пензије у Републици Српској веће су за 1,65 одсто, одлучено је на сјеници Управног одбора Фонда ПИО. Повећање је корисно, одговарају пензионери, али неколико марака више мјесечно, мало ће им значити.

Република Српска 23.01.2015 | 22:35
Великом причом о малим пензијама

Повећање се односи на све пензије које се обрачунавају од почетка ове године.

Тако ће се просјечна пензија која је у септембру износила 337 марака повећати за 5 конвертибилних марака, док ће корисници најниже пензије добити повећање мање од 3 марке.

Из Удружења пензионера Српске су раније поручили да поздрављају свако повећање пензија. Ипак, пензионер Драго Папић не вјерује да ће ово повећање пензионерима бити од велике користи.

Шта значи, три до четири марке, шта има значити. Ја рецимо живим сам са супругом, али ко има да их је троје четворо – тешко”, каже Папић.

И повећање од 1.65 одсто, ће Фонд коме ионако недостаје новца, оптеретити са додатних 25 милиона марака годишње. Ту су и задужења Фонда који дугорочно дугује 90 милиона, а мјесечно се код банака задужује за 43 милиона марака које враћају у року од 30 дана. На тај начин Фонд губи 5 милиона марака камата на годишњем нивоу.

Стари проблем су и дужници, поготово здравствене установе и локалне заједнице.

“Дуг здравствених установа порастао на преко 65 милиона КМ, дуг општина и њихових предузећа је порастао на 10 милиона КМ, а дуг Жељезница, Пошта и Шума се смањио и износи око 15 милиона”, каже директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић.

Фонду недостаје и 400 милиона марака ненаплаћених доприноса. Зато је дошло крајње вријеме да се донесу нова законска рјешења која би довела до ефикасније наплате доприноса од послодаваца, признају и из Владе Српске.

У Републици Српској су и прошле године благо повећавали пензије. Претходни министар рада Петар Ђокић се похвалио да су у односу на 2013. пензије веће за више од 10 одсто. Ипак, пензије у БиХ и даље су међу најнижим у региону.

(БН ТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Василије

23.01.2015 22:14

Срамотно повећање за ову популацију..Гдје ли је Жељкица и њен папак -пензионер,за ову биједу од 5 КМ повећања,нитков се добро уновчио.Мислио да ће му неко повјеровати.ФУУЈ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјордје

24.01.2015 06:47

Лудост.....само да остану на власти на све су спремни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они говоре у просјеку

24.01.2015 10:23

Медјутим те пензије иду од 100 марака или ниста до преко хиљаду - ако је неко цивилна зртва рата - био у логору код Срба или Хрвата. Морају се задузивати јер нема нити привреде, а нити пољопривреде у том обиму да то мозе дрзати. Десетине хиљада бивсих бораца Армије БИХ прави листу јос тезом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлука о пензији је једно

24.01.2015 10:37

Оно сто људи добију је друго. Потом издјељена у висе пита, базирана на етницкој припадности. Нико не казе али сваки борац Армије прима неку пару мјесецно. Тако се креира локалност. Помозите старце да не цркну од глади по тим пензијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

19.09.2014 нема попуста нити Хрватима

25.01.2015 17:02

Федерални министар за питање бранитеља и инвалида обрамбено ослободилачког рата Зукан Хелез изјавио је данас на конференцији за медије у Сарајеву да је Влада ФБиХ на сједници прије 15 дана донијела одлуку о давању сугласности за поништење аката министарства на чијем је он челу из ранијег периода и давању сугласности на приједлог назива команди, јединица и састава Армије РБиХ, ХВО-а и ХОС-а чиме су поништена ранија рјешења и из права ће бити изведено око 2.000 корисника повољних мировина. Појаснио је да је ријеч о повољним мировинама на које су право могли остварити они који су заповједали јединицама ранга батаљона или вишег нивоа најмање 12 мјесеци те да је због недоношења подзаконских аката створена ситуација да не важе исти критерији за припаднике Армије РБиХ и ХВО-а јер је у случају ХВО-а као еквивалент командант батаљона навођен командант истуреног командног мјеста, ратне болнице, истурене логистичке базе и ратне војне школе што је само по себи незаконито. Хелез је истакао да је тиме омогућено право на пријевремено повољније умировљење особама којима то право не припада, а да се радило о мировинама од 800,00 КМ на основу чега је Прорачун Федерације БиХ у протеклих 10 година оштећен за око 200 милијуна КМ, те да ће против тих особа бити поднесене казнене пријаве, јавља Хина. Додао је и да је у Чапљини откривено фалсифицирање 11 потврда за повољне мировине што је враћено у првобитно стање те да ће и у том случају бити поднесене казнене пријаве. По Хелезовим ријечима већина од око 2.000 који ће бити изведени из права на повољне мировине су највјеројатније бивши припадници ХВО-а а један дио њих можда није придао ниједној војној формацији. - У прилог да је ово овако како сам навео говоре изјаве оних који су то потписали: Мартин Франчешевић, Ибрахим Ганибеговић и чини ми се Армин Ченгић. Они негирају да су то урадили и све враћају на претходног министра Захида Црнкића - рекао је Хелез и додао да ће копије тих изјава бити доступне медијима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

“Облио ме хладан зној у банци.

25.01.2015 17:06

Након три мјесеца, од моје мировине на шалтеру банке могао само подићи само једну марку и 44 фенинга", прича Фрањо Јаковљевић, умировљени пуковник ХВО-а, показујући посљедње три обавијести из Мировинског фонда ФБиХ из којих је развидно да је остао без темељних средстава за живот. Разлоге због којих је Фрањо у само три мјесеца ушао у зону "социјалног случаја", иако иза себе има 30 година радног стажа, уредно попуњењу документацију о умировљењу, свакако треба тражити у новом закону о повољнијем умировљењу који се ових дана почео примјењивати у пракси. Фрањо показује уредну документацију из које се види да му се радни стаж уредно уплаћивао од 1. ожујка 1978. до 28. травња 2004. године, када је, како каже, отишао у пријевремену мировину као дјелатник Федералног министарства обране с износом мировине од 573,44 КМ. Касније му се та мировина с годинама повећавала, јер је имао одличје пуковника ХВО-а. Највећи износ који је примао био је 973 КМ. Након смањења од 10 посто, на које се, како каже, није бунио мировина је посљедњих неколико мјесеци износила 852 КМ. С тим износом уредно је отплаћивао рату кредита од 300 КМ, да би му прије два дана на шалтеру банке службеница исплатила једну марку и 44 фенинга. "Поднијет ћу приватну тужбу против Федералног министарства за питања бранитеља и инвалида рата, жалит ћу се Уставном суду ФБиХ. Овим је угрожен мој живот и моје обитељи", истиче Фрањо Јаковљевић, не желећи ни помишљати како ће сљедећи мјесец с обитељи проживјети с 1,44 марке у својој лисници..

ОДГОВОРИТЕ
Name

5.483

25.01.2015 17:21

Према списку, највиша примања имала је Севла (Салко) Селимовић из Високог - чак 5.483 КМ, затим Фатима (Бего) Бегановић из Завидовића 5.068 КМ, Ђулијана (Хисен) Мифтари из Новог Сарајева 3.846,43 и Адмира (Адем) Карамехић из Маглаја 3.383 КМ. Без 1.844 КМ мјесечно остају и Елвир (Мехмед) Чавкушић, Нихад (Сулејман) Мајсторић и Емир (Мурат) Зец, сви из сарајевске опћине Нови Град, те Неџад (Џемаил) Селмановић из сарајевског Старог Града, док је Абид (Осман) Косо из Трнова добивао 1.603 КМ. Хурија (Нурија) Турковић из Хаџића неће више примати 1.071 КМ, Сувад (Ахмед) Механић с Илиџе 844 КМ, као и Мухарем (Решад) Мушић из Новог Травника, док Абдулах (Хамдо) Охран из Горњег Вакуфа остаје без 749 КМ. Фатима (Решид) Пашић из опћине Центар у Сарајеву остаје без 688 КМ. Дамир (Мехмед) Брекало из Мостара наплаћивао је незаконито 891 КМ, Медина (Хусеин) Ахметагић из Вогошће 628 КМ мјесечно, као и Ермина (Менсура) Авдић из Мостара. Мехо (Мухо) Бекташ из Новог Сарајева примао је 603 КМ, Мухарем (Хусо) Араповић из Горњег Вакуфа 588 КМ, Тахира (Махмута) Абдић из Новог Сарајева 507 КМ. Исто тако, Пиле (Петар) Биланџија из Јајца добивао је 523 КМ, а Ивица (Јанеза) Бућар из Витеза 529 КМ. На овом списку је и Алија (Алија) Дедајић из Новог Сарајева, који је имао примања од 588 КМ, као и Седин (Велага) Дедић из Травника. Толико новца добијали су и Марио (Мирко) Долић из Прозора, Јела (Тадија) Главаш из Бугојна те Вјера (Петар) Матрак из сарајевске опћине Центар. Јосип (Франо) Кордић из Мостара неће више добијати 765 КМ, његов суграђанин Фрањо (Станко) Ловрић остао је без 676 КМ, као и Есад (Ибро) Кајмовић с Илиџе. Такођер, Ивица Зоран (Миле) Кнезовић из Мостара може се престати надати износу од 523 КМ, као и Маринко (Јозо) Ловрић из Мостара. Према подацима са списка, у хрватској компоненти откривено је 345 лажних корисника, а у Армији РБиХ 584 лажна корисника. Највише незаконитих прималаца борачких накнада било је из Мостара, Читлука, Травника, Вогошће, Илијаша, Зенице, Сарајева...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

26.01.2015 06:58

Ма хајде стрпите се мало још која генерација и нема пензионера нема нико посла да заради пензионо захваљујући нашим политичарима сад смо тренутно на дну а тада ћемо упасти у рупу тог дна И нећемо моћи више даље.

ОДГОВОРИТЕ