Velikom pričom o malim penzijama

Penzije u Republici Srpskoj veće su za 1,65 odsto, odlučeno je na sjenici Upravnog odbora Fonda PIO. Povećanje je korisno, odgovaraju penzioneri, ali nekoliko maraka više mjesečno, malo će im značiti.

Republika Srpska 23.01.2015 | 22:35
Velikom pričom o malim penzijama

Povećanje se odnosi na sve penzije koje se obračunavaju od početka ove godine.

Tako će se prosječna penzija koja je u septembru iznosila 337 maraka povećati za 5 konvertibilnih maraka, dok će korisnici najniže penzije dobiti povećanje manje od 3 marke.

Iz Udruženja penzionera Srpske su ranije poručili da pozdravljaju svako povećanje penzija. Ipak, penzioner Drago Papić ne vjeruje da će ovo povećanje penzionerima biti od velike koristi.

Šta znači, tri do četiri marke, šta ima značiti. Ja recimo živim sam sa suprugom, ali ko ima da ih je troje četvoro – teško”, kaže Papić.

I povećanje od 1.65 odsto, će Fond kome ionako nedostaje novca, opteretiti sa dodatnih 25 miliona maraka godišnje. Tu su i zaduženja Fonda koji dugoročno duguje 90 miliona, a mjesečno se kod banaka zadužuje za 43 miliona maraka koje vraćaju u roku od 30 dana. Na taj način Fond gubi 5 miliona maraka kamata na godišnjem nivou.

Stari problem su i dužnici, pogotovo zdravstvene ustanove i lokalne zajednice.

“Dug zdravstvenih ustanova porastao na preko 65 miliona KM, dug opština i njihovih preduzeća je porastao na 10 miliona KM, a dug Željeznica, Pošta i Šuma se smanjio i iznosi oko 15 miliona”, kaže direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić.

Fondu nedostaje i 400 miliona maraka nenaplaćenih doprinosa. Zato je došlo krajnje vrijeme da se donesu nova zakonska rješenja koja bi dovela do efikasnije naplate doprinosa od poslodavaca, priznaju i iz Vlade Srpske.

U Republici Srpskoj su i prošle godine blago povećavali penzije. Prethodni ministar rada Petar Đokić se pohvalio da su u odnosu na 2013. penzije veće za više od 10 odsto. Ipak, penzije u BiH i dalje su među najnižim u regionu.

(BN TV)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Vasilije

23.01.2015 22:14

Sramotno povećanje za ovu populaciju..Gdje li je Željkica i njen papak -penzioner,za ovu bijedu od 5 KM povećanja,nitkov se dobro unovčio.Mislio da će mu neko povjerovati.FUUJ!

ODGOVORITE
Name

djordje

24.01.2015 06:47

Ludost.....samo da ostanu na vlasti na sve su spremni...

ODGOVORITE
Name

Oni govore u prosjeku

24.01.2015 10:23

Medjutim te penzije idu od 100 maraka ili nista do preko hiljadu - ako je neko civilna zrtva rata - bio u logoru kod Srba ili Hrvata. Moraju se zaduzivati jer nema niti privrede, a niti poljoprivrede u tom obimu da to moze drzati. Desetine hiljada bivsih boraca Armije BIH pravi listu jos tezom

ODGOVORITE
Name

Odluka o penziji je jedno

24.01.2015 10:37

Ono sto ljudi dobiju je drugo. Potom izdjeljena u vise pita, bazirana na etnickoj pripadnosti. Niko ne kaze ali svaki borac Armije prima neku paru mjesecno. Tako se kreira lokalnost. Pomozite starce da ne crknu od gladi po tim penzijama.

ODGOVORITE
Name

19.09.2014 nema popusta niti Hrvatima

25.01.2015 17:02

Federalni ministar za pitanje branitelja i invalida obrambeno oslobodilačkog rata Zukan Helez izjavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je Vlada FBiH na sjednici prije 15 dana donijela odluku o davanju suglasnosti za poništenje akata ministarstva na čijem je on čelu iz ranijeg perioda i davanju suglasnosti na prijedlog naziva komandi, jedinica i sastava Armije RBiH, HVO-a i HOS-a čime su poništena ranija rješenja i iz prava će biti izvedeno oko 2.000 korisnika povoljnih mirovina. Pojasnio je da je riječ o povoljnim mirovinama na koje su pravo mogli ostvariti oni koji su zapovjedali jedinicama ranga bataljona ili višeg nivoa najmanje 12 mjeseci te da je zbog nedonošenja podzakonskih akata stvorena situacija da ne važe isti kriteriji za pripadnike Armije RBiH i HVO-a jer je u slučaju HVO-a kao ekvivalent komandant bataljona navođen komandant isturenog komandnog mjesta, ratne bolnice, isturene logističke baze i ratne vojne škole što je samo po sebi nezakonito. Helez je istakao da je time omogućeno pravo na prijevremeno povoljnije umirovljenje osobama kojima to pravo ne pripada, a da se radilo o mirovinama od 800,00 KM na osnovu čega je Proračun Federacije BiH u proteklih 10 godina oštećen za oko 200 milijuna KM, te da će protiv tih osoba biti podnesene kaznene prijave, javlja Hina. Dodao je i da je u Čapljini otkriveno falsificiranje 11 potvrda za povoljne mirovine što je vraćeno u prvobitno stanje te da će i u tom slučaju biti podnesene kaznene prijave. Po Helezovim riječima većina od oko 2.000 koji će biti izvedeni iz prava na povoljne mirovine su najvjerojatnije bivši pripadnici HVO-a a jedan dio njih možda nije pridao nijednoj vojnoj formaciji. - U prilog da je ovo ovako kako sam naveo govore izjave onih koji su to potpisali: Martin Frančešević, Ibrahim Ganibegović i čini mi se Armin Čengić. Oni negiraju da su to uradili i sve vraćaju na prethodnog ministra Zahida Crnkića - rekao je Helez i dodao da će kopije tih izjava biti dostupne medijima.

ODGOVORITE
Name

“Oblio me hladan znoj u banci.

25.01.2015 17:06

Nakon tri mjeseca, od moje mirovine na šalteru banke mogao samo podići samo jednu marku i 44 feninga", priča Franjo Jakovljević, umirovljeni pukovnik HVO-a, pokazujući posljednje tri obavijesti iz Mirovinskog fonda FBiH iz kojih je razvidno da je ostao bez temeljnih sredstava za život. Razloge zbog kojih je Franjo u samo tri mjeseca ušao u zonu "socijalnog slučaja", iako iza sebe ima 30 godina radnog staža, uredno popunjenju dokumentaciju o umirovljenju, svakako treba tražiti u novom zakonu o povoljnijem umirovljenju koji se ovih dana počeo primjenjivati u praksi. Franjo pokazuje urednu dokumentaciju iz koje se vidi da mu se radni staž uredno uplaćivao od 1. ožujka 1978. do 28. travnja 2004. godine, kada je, kako kaže, otišao u prijevremenu mirovinu kao djelatnik Federalnog ministarstva obrane s iznosom mirovine od 573,44 KM. Kasnije mu se ta mirovina s godinama povećavala, jer je imao odličje pukovnika HVO-a. Najveći iznos koji je primao bio je 973 KM. Nakon smanjenja od 10 posto, na koje se, kako kaže, nije bunio mirovina je posljednjih nekoliko mjeseci iznosila 852 KM. S tim iznosom uredno je otplaćivao ratu kredita od 300 KM, da bi mu prije dva dana na šalteru banke službenica isplatila jednu marku i 44 feninga. "Podnijet ću privatnu tužbu protiv Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata, žalit ću se Ustavnom sudu FBiH. Ovim je ugrožen moj život i moje obitelji", ističe Franjo Jakovljević, ne želeći ni pomišljati kako će sljedeći mjesec s obitelji proživjeti s 1,44 marke u svojoj lisnici..

ODGOVORITE
Name

5.483

25.01.2015 17:21

Prema spisku, najviša primanja imala je Sevla (Salko) Selimović iz Visokog - čak 5.483 KM, zatim Fatima (Bego) Beganović iz Zavidovića 5.068 KM, Đulijana (Hisen) Miftari iz Novog Sarajeva 3.846,43 i Admira (Adem) Karamehić iz Maglaja 3.383 KM. Bez 1.844 KM mjesečno ostaju i Elvir (Mehmed) Čavkušić, Nihad (Sulejman) Majstorić i Emir (Murat) Zec, svi iz sarajevske općine Novi Grad, te Nedžad (Džemail) Selmanović iz sarajevskog Starog Grada, dok je Abid (Osman) Koso iz Trnova dobivao 1.603 KM. Hurija (Nurija) Turković iz Hadžića neće više primati 1.071 KM, Suvad (Ahmed) Mehanić s Ilidže 844 KM, kao i Muharem (Rešad) Mušić iz Novog Travnika, dok Abdulah (Hamdo) Ohran iz Gornjeg Vakufa ostaje bez 749 KM. Fatima (Rešid) Pašić iz općine Centar u Sarajevu ostaje bez 688 KM. Damir (Mehmed) Brekalo iz Mostara naplaćivao je nezakonito 891 KM, Medina (Husein) Ahmetagić iz Vogošće 628 KM mjesečno, kao i Ermina (Mensura) Avdić iz Mostara. Meho (Muho) Bektaš iz Novog Sarajeva primao je 603 KM, Muharem (Huso) Arapović iz Gornjeg Vakufa 588 KM, Tahira (Mahmuta) Abdić iz Novog Sarajeva 507 KM. Isto tako, Pile (Petar) Bilandžija iz Jajca dobivao je 523 KM, a Ivica (Janeza) Bućar iz Viteza 529 KM. Na ovom spisku je i Alija (Alija) Dedajić iz Novog Sarajeva, koji je imao primanja od 588 KM, kao i Sedin (Velaga) Dedić iz Travnika. Toliko novca dobijali su i Mario (Mirko) Dolić iz Prozora, Jela (Tadija) Glavaš iz Bugojna te Vjera (Petar) Matrak iz sarajevske općine Centar. Josip (Frano) Kordić iz Mostara neće više dobijati 765 KM, njegov sugrađanin Franjo (Stanko) Lovrić ostao je bez 676 KM, kao i Esad (Ibro) Kajmović s Ilidže. Također, Ivica Zoran (Mile) Knezović iz Mostara može se prestati nadati iznosu od 523 KM, kao i Marinko (Jozo) Lovrić iz Mostara. Prema podacima sa spiska, u hrvatskoj komponenti otkriveno je 345 lažnih korisnika, a u Armiji RBiH 584 lažna korisnika. Najviše nezakonitih primalaca boračkih naknada bilo je iz Mostara, Čitluka, Travnika, Vogošće, Ilijaša, Zenice, Sarajeva...

ODGOVORITE
Name

Munja

26.01.2015 06:58

Ma hajde strpite se malo još koja generacija i nema penzionera nema niko posla da zaradi penziono zahvaljujući našim političarima sad smo trenutno na dnu a tada ćemo upasti u rupu tog dna I nećemo moći više dalje.

ODGOVORITE