Херој дана: Андреас Сепи!

Солидан је тенисер, некада је био и 18. на свету. На три од четири Грен слем турнира играо је у осмини финала, али никада није прошао даље од тога.

Тенис 23.01.2015 | 23:00
Херој дана: Андреас Сепи!

Са Топ 10 тенисерима има сиромашан скор током каријере – само шест победа и 67 пораза. Када му се и указивала ретка прилика са ’великима’, његови нерви не би издржали.

Са таквим педигреом, Андреас Сепи најчешће је идеалан супарник највећим фаворитима на Грен слем турнирима.

Када се на то дода да је у десет окршаја са Федерером само једном узео сет, нико није могао ни да наслути да ће 30-годишњак из Тирола бити тај који ће прекинути импресивни Роџеров низ у Мелбурну – пре ове сезоне, Швајцарац последњи пут није играо барем полуфинале још давне 2003. године.

Међутим, догодила се сензација. Током скоро три часа дуге борбе Сепи је био сталожен, нити једном се није уплашио шансе која му се пружила и славио је у маниру најбољих – добио је скоро све кључне поене, као да су улоге биле замењене.

“Био сам миран од почетка, а и у важним тренуцима. Мислим да сам се добро борио са емоцијама, можда и најбоље у животу. То ми је много помогло у завршници меча“, каже Сепи.

И заиста, Федерер је укупно освојио поен више (145-144), али Сепи је у сваком преломном моменту био дорастао задатку. Не треба гледати даље од последњег тај брејка, поготово последња два поена – ако је у последњем и имао мало среће, прави је пример форхенд који је сместио на линију при резултату 5:5 у тај брејку.

Храброст у одсудним тренуцима, то је нешто што у прошлости нисмо виђали од Сепија. Рецимо, када је Ђоковића на Ролан Гаросу 2012. године држао ’на конопцима’, дозволио је да Новак преокрене од 0-2 у сетовима иако српски тенисер није играо ни близу максимума.

Сада је Италијан углавном изузетно прецизно сервирао када је било потребно, нападао је равним ударцима, превасходно форхендом, али знао је да буде и стрпљив када је ситуација налагала. Речју, био је промишљен и доносио је праве одлуке.

Истина је да је Сепи играо на веома високом нивоу, али добио је и свесрдну помоћ Федерера. Од самог почетка био је нервозан, па смо већ у раној фази меча могли да чујемо како Роџер нешто себи гласно замера, што му иначе није својствено.

Одсервирао је чак девет дуплих грешака, а на конференцији за медије после меча рекао је да је и на тренинзима пред дуел осећао да га чека компликован посао. Пошто није успео да покрене своју игру, Федерер је по сопственом признању био пасиван у ситуацијама у којима би иначе врло вероватно напао.

У жељи да прекине такав шаблон, Роџер је почео да излази на мрежу и када резона за то није било превише. Освојио је само 58% поена на мрежи (29-50), а управо брзоплетим јуришима напред изгубио је последња два поена у тај брејку другог сета.

“Нисам успео да играм агресивно, онако како сам планирао, мучио сам се из неког разлога. То је имало везе и са Андреасовом игром, али и са мојом. Када се те две ствари споје, одједном сам се нашао у врсти меча коју нисам желео да играм – размене нису текле онако како мени одговара“, објаснио је укратко Федерер узроке пораза.

Сепи је тренутно 46. тенисер на свету, а у каријери је освојио три трофеја, сва три из Серије 250 – Истборн 2011. године и Србија опен и Куп Кремља 2012.

С обзиром на то да је из Тирола, матерњи језик му је немачки, али говори и италијански и енглески. Надимак му је Енди, мада га тренер понекад зове Сепио. Од осталих спортова воли скијање и фудбал, а навија за Милан. Тениски узор био му је Јевгениј Кафељников.

Сепи ће четврти пут у каријери играти у осмини финала неког од Грен слем турнира. Уз споменути пораз од Ђоковића на Ролан Гаросу, пре две године изгубио је од Жеремија Шардија у Мелбурну и од Хуана Мартина дел Потра на Вимблдону.

За своје прво Грен слем четвртфинале 190 цм високи Сепи бориће се са домаћим херојем Ником Кирјосом, који је до сада савладао Делбониса, Карловића и Жазирија.

“Ник је посебно мотивисан у Аустралији, публика је уз њега, а он је тип играча којег то тера да игра боље. Добро сервира, не даје много ритма. Неће бити лако, али морам да имам приступ као данас и да се концентришем на своју игру“, каже Италијан.

Шта год да уради у осмини финала, Андреас Сепи памтиће 23. јануар 2015. године као дан у којем је остварио највећи тријумф у каријери. Биће то снимак који ће радо пуштати деци.

Коментари / 0

Оставите коментар