Heroj dana: Andreas Sepi!

Solidan je teniser, nekada je bio i 18. na svetu. Na tri od četiri Gren slem turnira igrao je u osmini finala, ali nikada nije prošao dalje od toga.

Tenis 23.01.2015 | 23:00
Heroj dana: Andreas Sepi!

Sa Top 10 teniserima ima siromašan skor tokom karijere – samo šest pobeda i 67 poraza. Kada mu se i ukazivala retka prilika sa ’velikima’, njegovi nervi ne bi izdržali.

Sa takvim pedigreom, Andreas Sepi najčešće je idealan suparnik najvećim favoritima na Gren slem turnirima.

Kada se na to doda da je u deset okršaja sa Federerom samo jednom uzeo set, niko nije mogao ni da nasluti da će 30-godišnjak iz Tirola biti taj koji će prekinuti impresivni Rodžerov niz u Melburnu – pre ove sezone, Švajcarac poslednji put nije igrao barem polufinale još davne 2003. godine.

Međutim, dogodila se senzacija. Tokom skoro tri časa duge borbe Sepi je bio staložen, niti jednom se nije uplašio šanse koja mu se pružila i slavio je u maniru najboljih – dobio je skoro sve ključne poene, kao da su uloge bile zamenjene.

“Bio sam miran od početka, a i u važnim trenucima. Mislim da sam se dobro borio sa emocijama, možda i najbolje u životu. To mi je mnogo pomoglo u završnici meča“, kaže Sepi.

I zaista, Federer je ukupno osvojio poen više (145-144), ali Sepi je u svakom prelomnom momentu bio dorastao zadatku. Ne treba gledati dalje od poslednjeg taj brejka, pogotovo poslednja dva poena – ako je u poslednjem i imao malo sreće, pravi je primer forhend koji je smestio na liniju pri rezultatu 5:5 u taj brejku.

Hrabrost u odsudnim trenucima, to je nešto što u prošlosti nismo viđali od Sepija. Recimo, kada je Đokovića na Rolan Garosu 2012. godine držao ’na konopcima’, dozvolio je da Novak preokrene od 0-2 u setovima iako srpski teniser nije igrao ni blizu maksimuma.

Sada je Italijan uglavnom izuzetno precizno servirao kada je bilo potrebno, napadao je ravnim udarcima, prevashodno forhendom, ali znao je da bude i strpljiv kada je situacija nalagala. Rečju, bio je promišljen i donosio je prave odluke.

Istina je da je Sepi igrao na veoma visokom nivou, ali dobio je i svesrdnu pomoć Federera. Od samog početka bio je nervozan, pa smo već u ranoj fazi meča mogli da čujemo kako Rodžer nešto sebi glasno zamera, što mu inače nije svojstveno.

Odservirao je čak devet duplih grešaka, a na konferenciji za medije posle meča rekao je da je i na treninzima pred duel osećao da ga čeka komplikovan posao. Pošto nije uspeo da pokrene svoju igru, Federer je po sopstvenom priznanju bio pasivan u situacijama u kojima bi inače vrlo verovatno napao.

U želji da prekine takav šablon, Rodžer je počeo da izlazi na mrežu i kada rezona za to nije bilo previše. Osvojio je samo 58% poena na mreži (29-50), a upravo brzopletim jurišima napred izgubio je poslednja dva poena u taj brejku drugog seta.

“Nisam uspeo da igram agresivno, onako kako sam planirao, mučio sam se iz nekog razloga. To je imalo veze i sa Andreasovom igrom, ali i sa mojom. Kada se te dve stvari spoje, odjednom sam se našao u vrsti meča koju nisam želeo da igram – razmene nisu tekle onako kako meni odgovara“, objasnio je ukratko Federer uzroke poraza.

Sepi je trenutno 46. teniser na svetu, a u karijeri je osvojio tri trofeja, sva tri iz Serije 250 – Istborn 2011. godine i Srbija open i Kup Kremlja 2012.

S obzirom na to da je iz Tirola, maternji jezik mu je nemački, ali govori i italijanski i engleski. Nadimak mu je Endi, mada ga trener ponekad zove Sepio. Od ostalih sportova voli skijanje i fudbal, a navija za Milan. Teniski uzor bio mu je Jevgenij Kafeljnikov.

Sepi će četvrti put u karijeri igrati u osmini finala nekog od Gren slem turnira. Uz spomenuti poraz od Đokovića na Rolan Garosu, pre dve godine izgubio je od Žeremija Šardija u Melburnu i od Huana Martina del Potra na Vimbldonu.

Za svoje prvo Gren slem četvrtfinale 190 cm visoki Sepi boriće se sa domaćim herojem Nikom Kirjosom, koji je do sada savladao Delbonisa, Karlovića i Žazirija.

“Nik je posebno motivisan u Australiji, publika je uz njega, a on je tip igrača kojeg to tera da igra bolje. Dobro servira, ne daje mnogo ritma. Neće biti lako, ali moram da imam pristup kao danas i da se koncentrišem na svoju igru“, kaže Italijan.

Šta god da uradi u osmini finala, Andreas Sepi pamtiće 23. januar 2015. godine kao dan u kojem je ostvario najveći trijumf u karijeri. Biće to snimak koji će rado puštati deci.

Komentari / 0

Ostavite komentar