Ко су највећи лузери ФА купа икада?

Од оснивања Премијер лиге Ливерпул је највише пута падао пред нижеразредним клубовима. А ко други?

Фудбал 24.01.2015 | 12:20
Ко су највећи лузери ФА купа икада?

Некада недодирљив на острвском трону, а у последње две деценије клуб чију богату историју душмани развлаче по блату због последњих посртања. Пехар Лиге шампиона освојен оне незаборавне ноћи у Истанбулу - ма колико био оличење фудбалске бајке – једноставно не може да избрише све малере који су противничким навијачима дали материјала да се спрдају са славним именом Ливерпула. Резултати у ФА Купу само су један од примера.

Портал СпортингИнтеллигенце.цом је наиме уочи Куп окршаја Редса и Болтона проучио историју такмичења и приметио да је од оснивања Премијер лиге у сезони 1992/1993, када је почело и "раслојавање" између богатих и сиромашних клубова, управо Ливерпул највише пута испадао од нижеразредних тимова.

Дешавало се то осам пута. Чак шест пута на Енфилду. Редом је то изгледало овако – 1994. од Бристола, 2000. од Блекбурна, 2003. од Кристал Паласа, 2005. на гостовању код Барнлија, 2008. од Барнслија, 2010. од Рединга и пре две године још једном на страни, од Олдама.

Други најгори премијерлигаш у ФА Купу је Евертон (седам испадања од тимова из нижих лига), а следе Њукасл, Сандерленд, Вест Хем (по шест), па Астон Вила, Лидс, Манчестер Сити, Саутемптон (по пет), те Арсенал, Блекбурн, Чарлтон, Дерби, Фулам и Вест Бромвич Албион (по четири).

Забрињавајуће за навијаче Ливерпула је и то што ће им следећи противник у ФА купу бити Болтон, који је пет пута избацивао противнике из Премијер лиге, па спада у сам врх "убица фаворита". Неприкосновен је ипак Шефилд јунајтед са девет победа, а ту су и Рединг, Транмер и Вулверхемптон (по шест), Барнли (четири), са по три Бирмингем, Блекбурн, Кардиф, Чарлтон, Фулам, Гилингам, Лестер, Лутон, Милвол, Олдам, Нотингем Форест, Свонси, Виган, Врексам.

Ове сезоне испало је пет премијерлигаша, али је само Квинс Парк Ренџерс положио копља пред нижерангираним противником – наравно Шефилд јунајтедом.

До четвртог кола "преживело" је 11 премијерлигаша, у наредном ће их бити макар два мање, јер Саутемптон иде на Кристал Палас, док је жреб спојио Тотенхем и Лестер. Ту је још и седам друголигаша, три трећелигаша (Бредфорд, Бристол Сити, Рочдејл) и Кембриџ као представник четвртог ранга такмичења у фудбалској пирамиди на Острву.

Коментари / 0

Оставите коментар