Ko su najveći luzeri FA kupa ikada?

Od osnivanja Premijer lige Liverpul je najviše puta padao pred nižerazrednim klubovima. A ko drugi?

Fudbal 24.01.2015 | 12:20
Ko su najveći luzeri FA kupa ikada?

Nekada nedodirljiv na ostrvskom tronu, a u poslednje dve decenije klub čiju bogatu istoriju dušmani razvlače po blatu zbog poslednjih posrtanja. Pehar Lige šampiona osvojen one nezaboravne noći u Istanbulu - ma koliko bio oličenje fudbalske bajke – jednostavno ne može da izbriše sve malere koji su protivničkim navijačima dali materijala da se sprdaju sa slavnim imenom Liverpula. Rezultati u FA Kupu samo su jedan od primera.

Portal SportingIntelligence.com je naime uoči Kup okršaja Redsa i Boltona proučio istoriju takmičenja i primetio da je od osnivanja Premijer lige u sezoni 1992/1993, kada je počelo i "raslojavanje" između bogatih i siromašnih klubova, upravo Liverpul najviše puta ispadao od nižerazrednih timova.

Dešavalo se to osam puta. Čak šest puta na Enfildu. Redom je to izgledalo ovako – 1994. od Bristola, 2000. od Blekburna, 2003. od Kristal Palasa, 2005. na gostovanju kod Barnlija, 2008. od Barnslija, 2010. od Redinga i pre dve godine još jednom na strani, od Oldama.

Drugi najgori premijerligaš u FA Kupu je Everton (sedam ispadanja od timova iz nižih liga), a slede Njukasl, Sanderlend, Vest Hem (po šest), pa Aston Vila, Lids, Mančester Siti, Sautempton (po pet), te Arsenal, Blekburn, Čarlton, Derbi, Fulam i Vest Bromvič Albion (po četiri).

Zabrinjavajuće za navijače Liverpula je i to što će im sledeći protivnik u FA kupu biti Bolton, koji je pet puta izbacivao protivnike iz Premijer lige, pa spada u sam vrh "ubica favorita". Neprikosnoven je ipak Šefild junajted sa devet pobeda, a tu su i Reding, Tranmer i Vulverhempton (po šest), Barnli (četiri), sa po tri Birmingem, Blekburn, Kardif, Čarlton, Fulam, Gilingam, Lester, Luton, Milvol, Oldam, Notingem Forest, Svonsi, Vigan, Vreksam.

Ove sezone ispalo je pet premijerligaša, ali je samo Kvins Park Rendžers položio koplja pred nižerangiranim protivnikom – naravno Šefild junajtedom.

Do četvrtog kola "preživelo" je 11 premijerligaša, u narednom će ih biti makar dva manje, jer Sautempton ide na Kristal Palas, dok je žreb spojio Totenhem i Lester. Tu je još i sedam drugoligaša, tri trećeligaša (Bredford, Bristol Siti, Ročdejl) i Kembridž kao predstavnik četvrtog ranga takmičenja u fudbalskoj piramidi na Ostrvu.

Komentari / 0

Ostavite komentar