Хроно исхрана хит у свијету

Кључно питање није шта једемо, већ када, па може да се примени пословица "доручкујте као краљ, ручајте као принц, вечерајте као сиромах".

Здравље 23.01.2015 | 14:56
Хроно исхрана хит у свијету

ДА ли је могуће изгубити килограме ако свакодневно једете сир, кобасице, хлеб и чоколаду? И уз то се, још и отарасити целулита? Јесте, тврде поборници хроно исхране, важно је само да једете одређене намирнице у право време.

Програм је осмислио 1986. године француски лекар Алан Делабос који је, пратећи биолошки сат тела, установио да кључно питање није шта једемо, већ када. У овој дијети на коју се може применити пословица "доручкујте као краљ, ручајте као принц, вечерајте као сиромах", нема бројања калорија.

Док су друге дијете препуне забрана и обавеза, хроно исхрана има само три правила. Прво је да сваку групу намирница једемо у време кад је највише можемо искористити, што значи да из ње добијемо енергију уместо масти. Други услов је правилна комбинација намирница, а трећи се односи на адекватан размак између главних оброка, који би требало да износи од четири до шест сати.

Доручак је обавезан - без њега нема говора о примени хроно исхране. У јутарњим сатима најактивнији су хормони и ензими, који од унете хране праве основ за дневно функционисање организма и смањују потребу за јелом током дана. И зато, први оброк треба да буде обилан, па можете јести шунку, кобасицу, јаја, сир, хлеб, путер... За ручак се једу протеини, попут свињетине, телетине, јагњетине, али без угљених хидрата и хлеба, док је салата дозвољена.

За поподневну ужину бирајте између воћа, 30 гр црне чоколаде или колача. Вечера се такође састоји од протеина, али лакших, попут рибе или белог меса уз зелено поврће. Ако нисте гладни, вечеру прескочите.

Док задовољне жене широм света тврде да су на овај начин изгубиле не само килограме, већ и целулит, хрононутриционисти истичу да овај режим исхране није дијета, већ стил живота. Предности су, тврде, многобројне - од губитка килограма до решавања здравствених проблема као што су повишен притисак, холестерол, шећер у крви.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар