АО (М): Даље иду Мари, Димитров, Томић, Кирјиос...

Бугарски тенисер Григор Димитров пласирао се у четврто коло Аустралијан опена тешком победом над Маркосом Багдатисом после преокрета. Шести носилац Енди Мари наставља са одличним играма у Мелбурну, пошто ни после три кола није изгубио ни сет. Аустралијанци Бернард Томић и Ник Кирјиос, као и Кевин Андерсон из Јужне Африке пласирали су се такође у четврто коло првог Грен слем турнира сезоне.

Тенис 23.01.2015 | 13:20
АО (М): Даље иду Мари, Димитров, Томић, Кирјиос...

Димитров је преживео сјајног Кипранина и још боље навијаче и славио резултатом 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3, иако је губио са 2-1.

Тренутно 11. играч на АТП листи тек после више од три и по сата обезбедио је дуел са бољим из меча Енди Мари – Жоао Соуза.

Багдатис је по ко зна који пут показао да му највише прија Аустралијан опен, као и атмосфера која је више приличила фудбалској утакмици. На трибинама је било много навијача са грчким заставама који су константно певали и узвикивали име свог миљеника. Ни Димитрову није мањкало подршке верних присталица, али се од почетка видело да се не сналази добро у таквој атмосфери.

Да неће имати респекта према много боље рангираном противнику Маркос је показао у десетом гему првог сета – искористио је другу брејк лопту и повео са 1-0. До тада је одиграо неколико сјајних поена, а посебно су биле импресивне бекхенд паралеле из дефанзиве.

Тада је мало стао у игри, почео више да греши што је Бугарин искористио и изједначио. Могао је Григор да искористи очајну реализацију брејк лопти Кипранина у трећем сету, али је и он пао у игри, што због проблема са обућом, што због осцилација на бекхенду. Тек девету брејк лопту искористио је Маркос и отишао на 2-1 у сетовима. Међути, више од тога није могао – Димитров је следећа два сета добио са по 6:3 и пласирао се даље.

“Све што сам могао је да останем у мечу И да се борим. Маркос је играо ексремно добро – у прва два сета ме је нападао, и био је то један од оних тешких дана. Сатерао ме је уза зид, али сам само себи говорио да морам да наставим да се борим. Драго ми је што сам успео да тријумфујем у оваквом мечу”, рекао је Димитров.

Он је имао 42 дирекнта поена и 10 неизнуђених грешака више, док је Багдатис поентирао 51 пут, али је уписао 57 грешака.

Након Бамбрија и Матошевића, Шкот је победио Жоаа Соусу са 6:1, 6.1, 7:5 за 127 минута игре.

Мари је поново био супериоран, једино се мало опустио у трећем сету, када је од вођства 4:1 дозволио Португалцу да се врати, али је ипак на време направио нови брејк и избегао евентуалне компликације у тај брејку.

“Водио сам са 2-0 и 4:1, али он се вратио. Мислим да је он сјајан такмичар, увек се бори до краја и отежао ми је посао на крају, али био је то добар меч. Забележио сам три брзе победе, што свакако помаже, али очекујем да ће мечеви постати тежи. Добро је што сам сачувао енергију“, изјавио је троструки финалиста Аустралијан опена.

Шкот је меч завршио са 39 винера и 29 неизнуђених грешака, а одсервирао је и девет асова.

За пласман у четвртфинале Мари ће се борити са Григором Димитровом, који је у пет сетова избацио Маркоса Багдатиса.

До сада су се састали шест пута, Мари води са 4-2 у победама и добио је њихов последњи окршај, у Паризу са 6:3, 6:3. Ипак, два претходна у 2014. припала су Димитрову – у четвртфиналу Вимблдона и претходно у Акапулку.

Томић је поновио успех из 2012. године тако што је савладао земљака Сема Грота са 6:4, 7:6 (10-8), 6:3. Преломан је био други сет у којем је Грот дошао до сет лопте на свој сервис у тај брејку, али одсервирао је дуплу грешку.

После тога је Томић лако привео посао крају у трећем сету, а занимљиво је да се није суочио ни са једном брејк лоптом. Следећи Бернардов ривал биће Томаш Бердих, који је у три сета избацио Виктора Троицког. Оба досадашња окршаја добио је Чех, 2013. и 2014. године на Вимблдону.

Ник Кирјиос није дозволио себи да се опусти у дуелу са Малеком Жазиријем и славио је са 6:3, 7:6 (8-6), 6:1. Слично као и у Томићевом мечу, неизвесности је било само у другом сету, а Кирјиос је тада преломио и победио у мечу у којем је одсервирао 25 асова.

“Ово је сјајан осећај. Нисам одиграо много мечева пре турнира и одлично је што сам забележио неколико победа код куће“, рекао је Кирјиос, који је после меча поново клекнуо на подлогу и одао почаст преминулој баки.

Младог Аустралијанца сада чека дуел са Андреасом Сепијем, који је приредио највеће изненађење на турниру победом над Роџером Федерером.

“Направио је огромно изненађење, игра сјајно и радујем се том мечу“, додао је 19-годишњи Кирјиос.

Кевин Андерсон добио је само један од пет претходних мечева са Гаскеом, али сада је свео грешке на минимум и славио је у три сета – 6.4, 7:6 (7-3), 7:6 (8-6).

Француз је био близу да продужи меч јер је у тај брејку трећег сета имао две узастопне сет лопте, али је Андерсон преокренуо и убрзо дошао до четвртог кола, чиме је изједначио свој најбољи резултат у Мелбурну.

Јужноафриканца сада највероватније чека окршај са Рафаелом Надалом.

Треће коло, доња половина жреба:
Григор Димитров – Маркос Багдатис 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3
Томаш Бердих – Виктор Троицки 6:4, 6:3, 6:4
Андреас Сепи – Роџер Федерер 6:4, 7:6, 4:6, 7:6
Енди Мари – Жоао Соуса 6:1, 6:1, 7:5
Бернард Томић – Сем Грот 6:4, 7:6, 6:3
Кевин Андерсон – Ришар Гаске 6:4, 7:6, 7:6
Ник Кирјиос – Малек Жазири 6:3, 7:6, 6:1

Коментари / 0

Оставите коментар