AO (M): Dalje idu Mari, Dimitrov, Tomić, Kirjios...

Bugarski teniser Grigor Dimitrov plasirao se u četvrto kolo Australijan opena teškom pobedom nad Markosom Bagdatisom posle preokreta. Šesti nosilac Endi Mari nastavlja sa odličnim igrama u Melburnu, pošto ni posle tri kola nije izgubio ni set. Australijanci Bernard Tomić i Nik Kirjios, kao i Kevin Anderson iz Južne Afrike plasirali su se takođe u četvrto kolo prvog Gren slem turnira sezone.

Tenis 23.01.2015 | 13:20
AO (M): Dalje idu Mari, Dimitrov, Tomić, Kirjios...

Dimitrov je preživeo sjajnog Kipranina i još bolje navijače i slavio rezultatom 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3, iako je gubio sa 2-1.

Trenutno 11. igrač na ATP listi tek posle više od tri i po sata obezbedio je duel sa boljim iz meča Endi Mari – Žoao Souza.

Bagdatis je po ko zna koji put pokazao da mu najviše prija Australijan open, kao i atmosfera koja je više priličila fudbalskoj utakmici. Na tribinama je bilo mnogo navijača sa grčkim zastavama koji su konstantno pevali i uzvikivali ime svog miljenika. Ni Dimitrovu nije manjkalo podrške vernih pristalica, ali se od početka videlo da se ne snalazi dobro u takvoj atmosferi.

Da neće imati respekta prema mnogo bolje rangiranom protivniku Markos je pokazao u desetom gemu prvog seta – iskoristio je drugu brejk loptu i poveo sa 1-0. Do tada je odigrao nekoliko sjajnih poena, a posebno su bile impresivne bekhend paralele iz defanzive.

Tada je malo stao u igri, počeo više da greši što je Bugarin iskoristio i izjednačio. Mogao je Grigor da iskoristi očajnu realizaciju brejk lopti Kipranina u trećem setu, ali je i on pao u igri, što zbog problema sa obućom, što zbog oscilacija na bekhendu. Tek devetu brejk loptu iskoristio je Markos i otišao na 2-1 u setovima. Međuti, više od toga nije mogao – Dimitrov je sledeća dva seta dobio sa po 6:3 i plasirao se dalje.

“Sve što sam mogao je da ostanem u meču I da se borim. Markos je igrao eksremno dobro – u prva dva seta me je napadao, i bio je to jedan od onih teških dana. Saterao me je uza zid, ali sam samo sebi govorio da moram da nastavim da se borim. Drago mi je što sam uspeo da trijumfujem u ovakvom meču”, rekao je Dimitrov.

On je imao 42 direknta poena i 10 neiznuđenih grešaka više, dok je Bagdatis poentirao 51 put, ali je upisao 57 grešaka.

Nakon Bambrija i Matoševića, Škot je pobedio Žoaa Sousu sa 6:1, 6.1, 7:5 za 127 minuta igre.

Mari je ponovo bio superioran, jedino se malo opustio u trećem setu, kada je od vođstva 4:1 dozvolio Portugalcu da se vrati, ali je ipak na vreme napravio novi brejk i izbegao eventualne komplikacije u taj brejku.

“Vodio sam sa 2-0 i 4:1, ali on se vratio. Mislim da je on sjajan takmičar, uvek se bori do kraja i otežao mi je posao na kraju, ali bio je to dobar meč. Zabeležio sam tri brze pobede, što svakako pomaže, ali očekujem da će mečevi postati teži. Dobro je što sam sačuvao energiju“, izjavio je trostruki finalista Australijan opena.

Škot je meč završio sa 39 vinera i 29 neiznuđenih grešaka, a odservirao je i devet asova.

Za plasman u četvrtfinale Mari će se boriti sa Grigorom Dimitrovom, koji je u pet setova izbacio Markosa Bagdatisa.

Do sada su se sastali šest puta, Mari vodi sa 4-2 u pobedama i dobio je njihov poslednji okršaj, u Parizu sa 6:3, 6:3. Ipak, dva prethodna u 2014. pripala su Dimitrovu – u četvrtfinalu Vimbldona i prethodno u Akapulku.

Tomić je ponovio uspeh iz 2012. godine tako što je savladao zemljaka Sema Grota sa 6:4, 7:6 (10-8), 6:3. Preloman je bio drugi set u kojem je Grot došao do set lopte na svoj servis u taj brejku, ali odservirao je duplu grešku.

Posle toga je Tomić lako priveo posao kraju u trećem setu, a zanimljivo je da se nije suočio ni sa jednom brejk loptom. Sledeći Bernardov rival biće Tomaš Berdih, koji je u tri seta izbacio Viktora Troickog. Oba dosadašnja okršaja dobio je Čeh, 2013. i 2014. godine na Vimbldonu.

Nik Kirjios nije dozvolio sebi da se opusti u duelu sa Malekom Žazirijem i slavio je sa 6:3, 7:6 (8-6), 6:1. Slično kao i u Tomićevom meču, neizvesnosti je bilo samo u drugom setu, a Kirjios je tada prelomio i pobedio u meču u kojem je odservirao 25 asova.

“Ovo je sjajan osećaj. Nisam odigrao mnogo mečeva pre turnira i odlično je što sam zabeležio nekoliko pobeda kod kuće“, rekao je Kirjios, koji je posle meča ponovo kleknuo na podlogu i odao počast preminuloj baki.

Mladog Australijanca sada čeka duel sa Andreasom Sepijem, koji je priredio najveće iznenađenje na turniru pobedom nad Rodžerom Federerom.

“Napravio je ogromno iznenađenje, igra sjajno i radujem se tom meču“, dodao je 19-godišnji Kirjios.

Kevin Anderson dobio je samo jedan od pet prethodnih mečeva sa Gaskeom, ali sada je sveo greške na minimum i slavio je u tri seta – 6.4, 7:6 (7-3), 7:6 (8-6).

Francuz je bio blizu da produži meč jer je u taj brejku trećeg seta imao dve uzastopne set lopte, ali je Anderson preokrenuo i ubrzo došao do četvrtog kola, čime je izjednačio svoj najbolji rezultat u Melburnu.

Južnoafrikanca sada najverovatnije čeka okršaj sa Rafaelom Nadalom.

Treće kolo, donja polovina žreba:
Grigor Dimitrov – Markos Bagdatis 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3
Tomaš Berdih – Viktor Troicki 6:4, 6:3, 6:4
Andreas Sepi – Rodžer Federer 6:4, 7:6, 4:6, 7:6
Endi Mari – Žoao Sousa 6:1, 6:1, 7:5
Bernard Tomić – Sem Grot 6:4, 7:6, 6:3
Kevin Anderson – Rišar Gaske 6:4, 7:6, 7:6
Nik Kirjios – Malek Žaziri 6:3, 7:6, 6:1

Komentari / 0

Ostavite komentar