Пријети нови скок швајцарског франка

Европска централна банка (ЕЦБ) објавила је да ће у наредних 18 мјесеци "убризгати" више од 1.000 милијарди евра у ослабљену економију еврозоне, како би се супротставила пријетећој дефлацији, изјавио је данас Марио Драги, предсједник ЕЦБ.

Свијет 23.01.2015 | 15:01
Пријети нови скок швајцарског франка

Домаћи аналитичари сматрају да ће, иако се најновија одлука ЕЦБ-а не тиче директно БиХ, имати утицаја на домаћу привреду и стандард становништва, те се слажу да ће ова мјера довести до раста швајцарског франка.

ЕЦБ планира да откупљује обвезнице у вриједности од 60 милијарди евра мјесечно, све до краја септембра 2016. године, што је далеко више него што је раније прогнозирано.

Драги је, такође, саопштио да ће каматне стопе у еврозони бити задржане на рекордно ниских 0,5 одсто, колико износе од септембра 2014. године.

Марко Ђого, предсједник секције за банкарство у Удружењу економиста РС - СWОТ, каже да ће мјере ЕЦБ свакако имати позитиван утицај на привреду у БиХ, али и довести до раста франка.

"Наша привредна кретања значајно зависе од кретања у ЕУ, јер је то наше највеће извозно тржише и доста наших грађана ради на европским тржиштима рада. Ако мјере доведу до оживљавања европске привреде, то би за нас било добро", рекао је Ђого и додаје да није убијеђен да ће до тога стварно и доћи, јер све зависи на шта ће се тај новац потрошити.

"Питање како ће европске државе искористити те државне обвезнице, тих 60 милијарди мјесечно, да ли за сервисирање и репрограм старих дугова или на покретање агрегатне тражње и помоћи реалном сектору", истакао је он. Ђого каже да се у наредном периоду може очекивати раст франка, али да ЕЦБ пуно и не занима кретање швајцарске валуте.

Славиша Раковић, економски аналитичар, каже да је свака мјера која повећава ликвидност банкарског сектора у ЕУ довела до тога да се повећа и вриједност швајцарског франка.

Према његовим ријечима, неминовно је да ако швајцарски франак не буде административно регулисан да ће доћи до његовог јачања.

"Тај вишак ликвидности углавном је био усмјерен у трговинске операције хартијама од вриједности, а најчешће и у валутним трансакцијама, гдје се показало да је швајцарски франак једна од валута сигурног уточишта", рекао је он.

"Као што је познато, послије кризе 2008. године углавном је 'упумпавање' новца из буџета ишло ка санацији и јачању банкарског сектора, што је довело до једне деформације система и изразито велике ликвидности, а то није донијело очекиване резултате у привреди", рекао је Раковић и додао да се оваквим операцијама, гдје би били финансирани буџети и јавне инвестиције, дошло до заокрета у политици инвестиција и до већег упумпавања новца у саму европску привреду, а не у банкарски сектор.

Раковић каже да свака мјера упумпавања новца на међународном тржишту доводи до слабљења валуте и сматра да ће то повећати конкурентност европске привреде, у односу на друге свјетске привреде, али ће имати за посљедицу промјену курса.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ја

23.01.2015 08:37

Ста нас брига нама це Миле одстампати марака...

ОДГОВОРИТЕ
Name

аки

23.01.2015 09:26

треба реци баји да стампа франке

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо2

23.01.2015 09:27

Који су ово лопови па гдје се они састају нису у некој сиромасној дрзави него у давосу молицу лијепо цуди ме нема лавина да потуси све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Швица

23.01.2015 09:30

Расти расти франак мој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

23.01.2015 13:52

Ми смо још у "робовласничком друштву",зато и није чудо ,кад се појаве примјесе "првобитне заједнице". Они ,који ово читају,а мисле да нисмо у робовласничком друштву. Ако се не слажете или не разумијете. Предлажем Вам следеће; Подигните кредит код најближе банке и видјећете дали сте робови и гдје живе робовласници. Домаћински капитализам ће настати,кад се "револуција сиротиње" дигне против финансиског капитал и новац ,и ако добро замишљен,али злоупотребљен пропадне. Тад нико неће бити дужан никоме . Све ће се "РЕСЕТОВАТИ". Напомињем да „револуција“ не подразумјева увјек силу.Имамо пример Исуса Христа и Мухамеда других Абрахамских пророка.Ганди је такође пример општег покрета ,тако мислим да ће ићи ток људске историје. ПС:Ја лично ове што су дигли кредит у Францима не жалим.Имали су алтернативу и ја сам дизао кредит и имао прилику да "прођем повољније " ,ако подигнем у Швајцарским Францима,али нисам.Да су прошли повољније били се бунили и помогли нама ,који смо подигли у КМ или Еуро.Не би их било нигдје трљали би руке и боли их брига за нас.У Швајцарској је капитал људи , који живе од малверзација,као и гдје се производи долар.То нису знали и жалим их само због незнања из којег су по себе извукли погрешну одлуку. ИСКРЕНО И ПОШТЕНО . Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако

23.01.2015 15:17

Тразим кредит мозе и у свицарцима.ионако га не би вратио прогласим банкрот а они ми немајy ста узети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заболе ме

23.01.2015 15:22

Шта ја имам са тим Франком, ја сам кокуз, па ја немам ни КМ-ва, нека се брину они који су га објеручка узимали,

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

23.01.2015 15:35

А да се "вежемо" за другу монету.Можда РУБЉА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

23.01.2015 16:04

коју привреду???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рапсодија у плавом

23.01.2015 21:07

На основу чега Франак може скочити! Смијешно. Коју индустрију та шака јада у тој Швицарској има да буде јача од пола свијета? Све су то игре без граница. Неког изван Швицарске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

23.01.2015 22:29

За распродаја у плавом.Прво ту је малте не сав Свјетски капитал,Друго,они не продају Кинезке гаце за 1км,вец су трговци на велико.Кад смо ми ратовали они су по Кини куповали велике компаније,јер тамо имају јефтину радну снагу итд.Треце,наси политицари краду сопствени Народ и носе паре тамо.Само за 1 мил Фр,уз камату 10% они је зараде за 10 год, нас клосар добије 0,050% камату за годину.То знаци,скидам Капу омоме ко води рацуна о својој куци.

ОДГОВОРИТЕ