Prijeti novi skok švajcarskog franka

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će u narednih 18 mjeseci "ubrizgati" više od 1.000 milijardi evra u oslabljenu ekonomiju evrozone, kako bi se suprotstavila prijetećoj deflaciji, izjavio je danas Mario Dragi, predsjednik ECB.

Svijet 23.01.2015 | 15:01
Prijeti novi skok švajcarskog franka

Domaći analitičari smatraju da će, iako se najnovija odluka ECB-a ne tiče direktno BiH, imati uticaja na domaću privredu i standard stanovništva, te se slažu da će ova mjera dovesti do rasta švajcarskog franka.

ECB planira da otkupljuje obveznice u vrijednosti od 60 milijardi evra mjesečno, sve do kraja septembra 2016. godine, što je daleko više nego što je ranije prognozirano.

Dragi je, takođe, saopštio da će kamatne stope u evrozoni biti zadržane na rekordno niskih 0,5 odsto, koliko iznose od septembra 2014. godine.

Marko Đogo, predsjednik sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS - SWOT, kaže da će mjere ECB svakako imati pozitivan uticaj na privredu u BiH, ali i dovesti do rasta franka.

"Naša privredna kretanja značajno zavise od kretanja u EU, jer je to naše najveće izvozno tržiše i dosta naših građana radi na evropskim tržištima rada. Ako mjere dovedu do oživljavanja evropske privrede, to bi za nas bilo dobro", rekao je Đogo i dodaje da nije ubijeđen da će do toga stvarno i doći, jer sve zavisi na šta će se taj novac potrošiti.

"Pitanje kako će evropske države iskoristiti te državne obveznice, tih 60 milijardi mjesečno, da li za servisiranje i reprogram starih dugova ili na pokretanje agregatne tražnje i pomoći realnom sektoru", istakao je on. Đogo kaže da se u narednom periodu može očekivati rast franka, ali da ECB puno i ne zanima kretanje švajcarske valute.

Slaviša Raković, ekonomski analitičar, kaže da je svaka mjera koja povećava likvidnost bankarskog sektora u EU dovela do toga da se poveća i vrijednost švajcarskog franka.

Prema njegovim riječima, neminovno je da ako švajcarski franak ne bude administrativno regulisan da će doći do njegovog jačanja.

"Taj višak likvidnosti uglavnom je bio usmjeren u trgovinske operacije hartijama od vrijednosti, a najčešće i u valutnim transakcijama, gdje se pokazalo da je švajcarski franak jedna od valuta sigurnog utočišta", rekao je on.

"Kao što je poznato, poslije krize 2008. godine uglavnom je 'upumpavanje' novca iz budžeta išlo ka sanaciji i jačanju bankarskog sektora, što je dovelo do jedne deformacije sistema i izrazito velike likvidnosti, a to nije donijelo očekivane rezultate u privredi", rekao je Raković i dodao da se ovakvim operacijama, gdje bi bili finansirani budžeti i javne investicije, došlo do zaokreta u politici investicija i do većeg upumpavanja novca u samu evropsku privredu, a ne u bankarski sektor.

Raković kaže da svaka mjera upumpavanja novca na međunarodnom tržištu dovodi do slabljenja valute i smatra da će to povećati konkurentnost evropske privrede, u odnosu na druge svjetske privrede, ali će imati za posljedicu promjenu kursa.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ja

23.01.2015 08:37

Sta nas briga nama ce Mile odstampati maraka...

ODGOVORITE
Name

aki

23.01.2015 09:26

treba reci baji da stampa franke

ODGOVORITE
Name

nedjo2

23.01.2015 09:27

Koji su ovo lopovi pa gdje se oni sastaju nisu u nekoj siromasnoj drzavi nego u davosu molicu lijepo cudi me nema lavina da potusi sve.

ODGOVORITE
Name

Švica

23.01.2015 09:30

Rasti rasti franak moj.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

23.01.2015 13:52

Mi smo još u "robovlasničkom društvu",zato i nije čudo ,kad se pojave primjese "prvobitne zajednice". Oni ,koji ovo čitaju,a misle da nismo u robovlasničkom društvu. Ako se ne slažete ili ne razumijete. Predlažem Vam sledeće; Podignite kredit kod najbliže banke i vidjećete dali ste robovi i gdje žive robovlasnici. Domaćinski kapitalizam će nastati,kad se "revolucija sirotinje" digne protiv finansiskog kapital i novac ,i ako dobro zamišljen,ali zloupotrebljen propadne. Tad niko neće biti dužan nikome . Sve će se "RESETOVATI". Napominjem da „revolucija“ ne podrazumjeva uvjek silu.Imamo primer Isusa Hrista i Muhameda drugih Abrahamskih proroka.Gandi je takođe primer opšteg pokreta ,tako mislim da će ići tok ljudske istorije. PS:Ja lično ove što su digli kredit u Francima ne žalim.Imali su alternativu i ja sam dizao kredit i imao priliku da "prođem povoljnije " ,ako podignem u Švajcarskim Francima,ali nisam.Da su prošli povoljnije bili se bunili i pomogli nama ,koji smo podigli u KM ili Euro.Ne bi ih bilo nigdje trljali bi ruke i boli ih briga za nas.U Švajcarskoj je kapital ljudi , koji žive od malverzacija,kao i gdje se proizvodi dolar.To nisu znali i žalim ih samo zbog neznanja iz kojeg su po sebe izvukli pogrešnu odluku. ISKRENO I POŠTENO . Đorđe

ODGOVORITE
Name

ako

23.01.2015 15:17

Trazim kredit moze i u svicarcima.ionako ga ne bi vratio proglasim bankrot a oni mi nemajy sta uzeti.

ODGOVORITE
Name

Zabole me

23.01.2015 15:22

Šta ja imam sa tim Frankom, ja sam kokuz, pa ja nemam ni KM-va, neka se brinu oni koji su ga objeručka uzimali,

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

23.01.2015 15:35

A da se "vežemo" za drugu monetu.Možda RUBLJA?

ODGOVORITE
Name

tito

23.01.2015 16:04

koju privredu???

ODGOVORITE
Name

Rapsodija u plavom

23.01.2015 21:07

Na osnovu čega Franak može skočiti! Smiješno. Koju industriju ta šaka jada u toj Švicarskoj ima da bude jača od pola svijeta? Sve su to igre bez granica. Nekog izvan Švicarske.

ODGOVORITE
Name

rodjo

23.01.2015 22:29

Za rasprodaja u plavom.Prvo tu je malte ne sav Svjetski kapital,Drugo,oni ne prodaju Kinezke gace za 1km,vec su trgovci na veliko.Kad smo mi ratovali oni su po Kini kupovali velike kompanije,jer tamo imaju jeftinu radnu snagu itd.Trece,nasi politicari kradu sopstveni Narod i nose pare tamo.Samo za 1 mil Fr,uz kamatu 10% oni je zarade za 10 god, nas klosar dobije 0,050% kamatu za godinu.To znaci,skidam Kapu omome ko vodi racuna o svojoj kuci.

ODGOVORITE