КАН: Тунис казнио промашаје Замбије

Замбија је одиграла одличан меч, стварала шансе, али и промашивала их, што је Тунис умео да казни у финишу.

Фудбал 22.01.2015 | 22:00
КАН: Тунис казнио промашаје Замбије

Шампион Африке из 2012. године нокаутиран је у финишу борбе у којој је доминирао пуних 70 минута.

Замбија је у 2. колу Групе Б, на Афричком купу нација у Екваторијалној Гвинеји, била сурово кажњена за серију промашених зицера у првом и почетком другог полувремена. Практично без шансе за гол до 70. минута, Тунис је упео да освоји прва три бода у групи која је "отворена" са два ремија 1:1.

Замбија - Тунис 1:2 (0:0), головима Ахмеда Акачија у 70. и Јасина Шикујиа у 89. минуту.

Пре тога, Замбија је повела преко Емануела Мајуке у 59. минуту, у периоду потпуне доминације на терену, а тај тим могао је до 67. минута још најмање два пута да затресе мрежу против екипе коју никада није победио на завршним турнирима за титулу првака Црног континента.

Сада је скор 3-2-0 у корист шампиона из 2004. године, који је најважнију победу над истим ривалом забележио у полуфиналу 1998. године.

"Чиполопо" је имао 20 удараца ка голу екипе са севера континента, од чега је половина ишла у оквир, али само један завршио тамо где треба. С друге стране, Тунис је држао равнотежу у поседу лопте, али не и стварао шансе, све до 70. минута, када је Акачи био на правом месту, на "другој" стативи, што му је омогућило да центаршут из корнера само "ћушне" у мрежу.

Напади Замбије ту нису престали да јењавају, а онда су "зелени" били кажњени из контре у 89. минуту. Јусеф Мсакни упутио је оштар центаршут с десне стране, а капитен Шикуји лопту трзајем главом послао у мрежу за 1:2.

У 1. колу, Зеленортска Острва и Тунис одиграли су 1:1, колико је било и у мечу између Замбије и ДР Конго. Замбија је у оба меча водила и губила бодове, прво два, онда и сва три.

Замбија спада у групу афричких земаља која је независност изборила у преговорима са Британцима, тако да је енглески и даље званичан језик у тој земљи са 14,3 милиона становника, док је Тунис био француска колонија, али је званичан језик у тој медитеранској земљи са 10,9 милиона становника арапски. Француски и даље говори велики део становништва.

Коментари / 0

Оставите коментар