KAN: Tunis kaznio promašaje Zambije

Zambija je odigrala odličan meč, stvarala šanse, ali i promašivala ih, što je Tunis umeo da kazni u finišu.

Fudbal 22.01.2015 | 22:00
KAN: Tunis kaznio promašaje Zambije

Šampion Afrike iz 2012. godine nokautiran je u finišu borbe u kojoj je dominirao punih 70 minuta.

Zambija je u 2. kolu Grupe B, na Afričkom kupu nacija u Ekvatorijalnoj Gvineji, bila surovo kažnjena za seriju promašenih zicera u prvom i početkom drugog poluvremena. Praktično bez šanse za gol do 70. minuta, Tunis je upeo da osvoji prva tri boda u grupi koja je "otvorena" sa dva remija 1:1.

Zambija - Tunis 1:2 (0:0), golovima Ahmeda Akačija u 70. i Jasina Šikujia u 89. minutu.

Pre toga, Zambija je povela preko Emanuela Majuke u 59. minutu, u periodu potpune dominacije na terenu, a taj tim mogao je do 67. minuta još najmanje dva puta da zatrese mrežu protiv ekipe koju nikada nije pobedio na završnim turnirima za titulu prvaka Crnog kontinenta.

Sada je skor 3-2-0 u korist šampiona iz 2004. godine, koji je najvažniju pobedu nad istim rivalom zabeležio u polufinalu 1998. godine.

"Čipolopo" je imao 20 udaraca ka golu ekipe sa severa kontinenta, od čega je polovina išla u okvir, ali samo jedan završio tamo gde treba. S druge strane, Tunis je držao ravnotežu u posedu lopte, ali ne i stvarao šanse, sve do 70. minuta, kada je Akači bio na pravom mestu, na "drugoj" stativi, što mu je omogućilo da centaršut iz kornera samo "ćušne" u mrežu.

Napadi Zambije tu nisu prestali da jenjavaju, a onda su "zeleni" bili kažnjeni iz kontre u 89. minutu. Jusef Msakni uputio je oštar centaršut s desne strane, a kapiten Šikuji loptu trzajem glavom poslao u mrežu za 1:2.

U 1. kolu, Zelenortska Ostrva i Tunis odigrali su 1:1, koliko je bilo i u meču između Zambije i DR Kongo. Zambija je u oba meča vodila i gubila bodove, prvo dva, onda i sva tri.

Zambija spada u grupu afričkih zemalja koja je nezavisnost izborila u pregovorima sa Britancima, tako da je engleski i dalje zvaničan jezik u toj zemlji sa 14,3 miliona stanovnika, dok je Tunis bio francuska kolonija, ali je zvaničan jezik u toj mediteranskoj zemlji sa 10,9 miliona stanovnika arapski. Francuski i dalje govori veliki deo stanovništva.

Komentari / 0

Ostavite komentar