Пресуда посланику Дачају - ругање праву и правди

Посланик националних мањина у Скупштини Брчко дистрикта Ћазим Дачај (49) правоснажно је осуђен на затворску казну од три мјесеца због физичког напада на припадника Полиције на дужности и још једно лице, те 2000 марака зато што им је нанио лакше тјелесне повреде.

Босна и Херцеговина 22.01.2015 | 19:26
Пресуда посланику Дачају - ругање праву и правди

Дачај се о казни за ово кривично дјело које је признао а починио га је у септембру прошле године у једном брчанском локалу, споразумио с Тужилаштвом. С обзиром да му по важећим прописима није ускраћено било које посланичко право, затвор и новчану казну платиће мјесечним паушалом.

„Изборни Закон БиХ каже да посланик остаје без мандата уколико му је изеречена правоснажна затворска казна дужа од шест мјесеци. С обзиром да тај услов није испуињен, господин Дачај је и даље потпуно равноправан члан Скупштине Брчко дистрикта БиХ", објаснио је шеф Стручне службе Скупштине Јово Галић.

Још један - овај пут брчански печат на апсурдне фразе о праву и правној државе у којој народ који бира није ни изблиза равноправан онима које изабере и који усвајају законске прописе, од врха државе до локалних заједница. У Пословнику Скупштине дистрикта, каже Галић, „не постоји која ускраћује било које право у оваквим случајевима".

То у пракси значи: чак и када би се Дачај одлучио да „одлежи" у затвору три мјесеца, следује га посланичка плата коју у Брчком иначе зову „паушал" и износи 2.300 марака (био не био на засиједању!). Тако ће изабрани представник мањина, нема сумње, затвор и казну елегантно платити паушалом и наставити да сједи у Скупштини у којој се за седам година његов глас готово никада није ни чуо.

Ни први ни посљедњи кога грађани БиХ плаћају кад ћути, прича и ништа не каже, али свакако први у Брчком кога плаћају да пијан шутира полицајца само зато што је на позив грађана желио професионално обавити свој посао – зауставити ремећење јавног реда и мира.

(БН ТВ)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дивља јабука

22.01.2015 19:23

Па што га тај други гост који је био жртва тог пијаног посланика није излупао ако је посланик био припит.

ОДГОВОРИТЕ