Presuda poslaniku Dačaju - ruganje pravu i pravdi

Poslanik nacionalnih manjina u Skupštini Brčko distrikta Ćazim Dačaj (49) pravosnažno je osuđen na zatvorsku kaznu od tri mjeseca zbog fizičkog napada na pripadnika Policije na dužnosti i još jedno lice, te 2000 maraka zato što im je nanio lakše tjelesne povrede.

Bosna i Hercegovina 22.01.2015 | 19:26
Presuda poslaniku Dačaju - ruganje pravu i pravdi

Dačaj se o kazni za ovo krivično djelo koje je priznao a počinio ga je u septembru prošle godine u jednom brčanskom lokalu, sporazumio s Tužilaštvom. S obzirom da mu po važećim propisima nije uskraćeno bilo koje poslaničko pravo, zatvor i novčanu kaznu platiće mjesečnim paušalom.

„Izborni Zakon BiH kaže da poslanik ostaje bez mandata ukoliko mu je izerečena pravosnažna zatvorska kazna duža od šest mjeseci. S obzirom da taj uslov nije ispuinjen, gospodin Dačaj je i dalje potpuno ravnopravan član Skupštine Brčko distrikta BiH", objasnio je šef Stručne službe Skupštine Jovo Galić.

Još jedan - ovaj put brčanski pečat na apsurdne fraze o pravu i pravnoj države u kojoj narod koji bira nije ni izbliza ravnopravan onima koje izabere i koji usvajaju zakonske propise, od vrha države do lokalnih zajednica. U Poslovniku Skupštine distrikta, kaže Galić, „ne postoji koja uskraćuje bilo koje pravo u ovakvim slučajevima".

To u praksi znači: čak i kada bi se Dačaj odlučio da „odleži" u zatvoru tri mjeseca, sleduje ga poslanička plata koju u Brčkom inače zovu „paušal" i iznosi 2.300 maraka (bio ne bio na zasijedanju!). Tako će izabrani predstavnik manjina, nema sumnje, zatvor i kaznu elegantno platiti paušalom i nastaviti da sjedi u Skupštini u kojoj se za sedam godina njegov glas gotovo nikada nije ni čuo.

Ni prvi ni posljednji koga građani BiH plaćaju kad ćuti, priča i ništa ne kaže, ali svakako prvi u Brčkom koga plaćaju da pijan šutira policajca samo zato što je na poziv građana želio profesionalno obaviti svoj posao – zaustaviti remećenje javnog reda i mira.

(BN TV)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

22.01.2015 19:23

Pa što ga taj drugi gost koji je bio žrtva tog pijanog poslanika nije izlupao ako je poslanik bio pripit.

ODGOVORITE