Београд неће фиксирати курс франка

Србија ће примијенити минималну могућу државну интервенцију у рјешавању проблема повезаних са кредитима у швајцарским францима, али неће фиксирати курс, рекао је премијер Србије Александар Вучић на Свјетском економском форуму у Давосу.

Србија 22.01.2015 | 14:30
Београд неће фиксирати курс франка

Обраћајући се окупљенима на Ројтерсовом форуму глобалних тржишта у Давосу, он је навео да Србија неће слиједити примјер Хрватске, која је фиксирала курс франка на ниво прије јачања.

"Ми то не радимо са евром, нити са доларом, нити планирамо да то радимо са франком. Хрвати су фиксирали курс и њихова држава мораће да плати доста новца због тога", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Влада Србије разговара са банкама о измјени услова за око 22.000 клијената који су почетком 2000-тих узели кредите у "швајцарцима", а који су порасли и да ће учинити све да помогне клијентима на начин који ће банке прихватити, пренијели су београдски медији.

Вучић је раније данас у Давосу разговарао са првим човјеком руске "Сбер банке" Германом Грефом, који је понудио услуге ове банке српској Влади у виду програма за реформу државне администрације.

Вучић је у том разговору истакао важност економске сарадње Србије и Русије, као и улогу Сбер банке у тој сарадњи.

Вучић се састао и са Јоханом Шнајдером Аманом, потпредсједником швајцарске Владе и министром економије, од кога је затражио приједлоге за реформу образовања, јер је швајцарски систем образовања један од најбољих у Европи.

Аман је истакао да су односи Србије и Швајцарске у сталном успону и да очекује велико интересовање швајцарских инвеститора да улажу у Србију.

 

Коментари / 0

Оставите коментар