Сјећање на страдале Србе у "Масленици"

У цркви Светог Марка у Београду данас ће бити служен парастос за 348 Срба који су прије 22 године убијени у акцији хрватске војске "Масленица" на Равне Котаре и Мали Ален, најављено је из Удружења породица несталих и погинулих лица "Суза".

Србија 22.01.2015 | 09:17
Сјећање на страдале Србе у "Масленици"

У злочину, за који у Хрватској још нико није процесуиран, убијено је 35 жена и троје дјеце.

У овој, трећој по реду агресији Хрватске на заштићену зону УН, осам лица се још води као нестало, а у збјеговима је умрло 165 лица, углавном старије популације.

Операцију "Масленица" планирали су и у јануару 1993. године извели хрватски генерали Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач, уз знање и одобрење тадашњег предсједника државе и врховног команданта оружаних снага Хрватске Фрање Туђмана.

Тадашњи начелник артиљерије сектора "Велебит", од чијих је граната настрадало највише цивилног становништва, био је Агим Чеку, који је и поред почињених и документованих злочина извјесно вријеме био премијер самопроглашеног Косова.

Парастос ће бити служен у 11.00 часова, а породице страдалих ће након парастоса положити цвијеће и вијенце на Спомен-плочу Србима страдалим у ратовима 90-тих година прошлог вијека у Ташмајданском парку.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цетници

22.01.2015 09:50

БН = цетници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

22.01.2015 13:51

Они који Вас побише славе.Они који Вас помињу пате.Нек Вам је вечити мир и спокој.

ОДГОВОРИТЕ