Sjećanje na stradale Srbe u "Maslenici"

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas će biti služen parastos za 348 Srba koji su prije 22 godine ubijeni u akciji hrvatske vojske "Maslenica" na Ravne Kotare i Mali Alen, najavljeno je iz Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza".

Srbija 22.01.2015 | 09:17
Sjećanje na stradale Srbe u "Maslenici"

U zločinu, za koji u Hrvatskoj još niko nije procesuiran, ubijeno je 35 žena i troje djece.

U ovoj, trećoj po redu agresiji Hrvatske na zaštićenu zonu UN, osam lica se još vodi kao nestalo, a u zbjegovima je umrlo 165 lica, uglavnom starije populacije.

Operaciju "Maslenica" planirali su i u januaru 1993. godine izveli hrvatski generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsjednika države i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske Franje Tuđmana.

Tadašnji načelnik artiljerije sektora "Velebit", od čijih je granata nastradalo najviše civilnog stanovništva, bio je Agim Čeku, koji je i pored počinjenih i dokumentovanih zločina izvjesno vrijeme bio premijer samoproglašenog Kosova.

Parastos će biti služen u 11.00 časova, a porodice stradalih će nakon parastosa položiti cvijeće i vijence na Spomen-ploču Srbima stradalim u ratovima 90-tih godina prošlog vijeka u Tašmajdanskom parku.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cetnici

22.01.2015 09:50

BN = cetnici.

ODGOVORITE
Name

007

22.01.2015 13:51

Oni koji Vas pobiše slave.Oni koji Vas pominju pate.Nek Vam je večiti mir i spokoj.

ODGOVORITE