Херцеговачки гиганти на кољенима

Привреда у шест општина источне Херцеговине, као и у Фочи, Калиновику и Чајничу, који спадају у надлежност Окружног привредног суда у Требињу, највећим дијелом је уништена, а имовина привредних гиганата који су некада били носиоци развоја ових средина углавном је већ распродата у стечајним поступцима.

Република Српска 22.01.2015 | 08:22
Херцеговачки гиганти на кољенима

У овом суду кажу да су током протекле године запримили 18 стечајних предмета, али су од оснивања ове правосудне институције, прије непуних пет година, до данас запримили 181 стечајни предмет, од чега је већ 151 ријешен, а осталих тридесет је у раду, односно стечајеви су у току или се имовина још распродаје.

Од овог броја веома мали број предузећа успио је да се након стечаја реорганизује и да покрене поновну производњу у цијелости, или су поједини дијелови некадашњих привредних комплекса распарчани и продати у мањим цјелинама, гдје је тек понеки погон поново стављен у функцију, какав је случај с фочанским "Маглићем" или "Билећанком" из Билеће.

Од некадашњих носилаца развоја текстилне индустрије Херцеговине остала су, тврде стечајни управници, само имена, нешто имовине и много већа дуговања, тако да је и имовину тешко уновчити, па стечајни поступак ни у "Билећанки", нити у требињском "Новотексу" још није окончан.

У Окружном привредном суду кажу да су стечаји у току и у фази су уновчења имовине, а ништа бржи процес није ни код "Неимарства" из Требиња, гдје ни након готово двије године од покретања стечајног процеса није утврђено право стање.

У "Неимарству" се, кажу, врши утврђивање пријављених потраживања, те утврђивање и идентификација имовине, док су у фочанском "Маглићу" завршени стечајни поступци у свим јединицама и у току је спровођење усвојеног Стечајног плана.

Иако судови не могу водити стечајне поступке прије приједлога за њихово покретање које подносе лица законом дефинисана, није тајна да се ови поступци спроводе тек када за предузеће постаје касно.

Драган Симовић, предсједник Синдикалне организације за регију источне Херцеговине, каже да се најчешће дешава да се намјерно доводи до пропасти фирме у сарадњи с неким ко "са стране" чека на то и у принципу најчешће простор употријеби у неке друге сврхе.

"Проблем је у томе што се и тај простор употријеби углавном у сврхе потрошње, а не производње, иако се оваква пракса може прекинути, јер у закону прецизно стоји да ако предузеће није ликвидно 60 дана, да се у року од 60 дана може покренути стечај", каже Симовић.

Он објашња да је само потребно спроводити јачи мониторинг предузећа и водити рачуна о томе да ли се на вријеме плаћају обавезе добављачима, плате радницима и остале обавезе из домена рада, па се не би дешавало да се стечај покрене тек након неколико година таквог пословања, гдје дуговања премаше и до десет пута вриједност фирме.

Извор: Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

киви

22.01.2015 07:28

Не слажем се с ставом да стечајни поступак није могуће окончати у Билећанки и Новотексу.Стечајни поступак води управник који је истовремено ангажован и у Бирчу и у Панафлексу те у још 6 предузећа.Па није тај управник мадјионичар да истовренено води стечајни поступак у 11 предузећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

22.01.2015 07:30

Имамо власт за пожељети. А и народ смо за пожељети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

22.01.2015 07:37

Ништа ново,само се продужава уништење фирми како би се обогатили тајкуни са бајом на челу!Још мало па нестало и Српске!Ајмо да нестане пљачке а да нам Српска остане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

22.01.2015 07:47

МОЖДА БИ БИЛО БОЉЕ ДА СЕ МИНИСТРИ МАЛО МИЈЕШАЈУ У СВОЈ ПОСАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

22.01.2015 09:59

Зар је заборављена приватизација ГАРТНЕРА?Ми који смо"пропали" 1999-2005 смо заборављени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

22.01.2015 10:26

Стечајни управници воде поступак колико је њима временски потребно.Приликом продаје тајкунима нема посебних услова у смислу заштите имовине и покретања производње. У таквим условима створени су модерни капиталисти који уновче народну имовину без одговорности.У свакој херцеговачкој општини има један или више таквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

22.01.2015 10:57

СТА СЕ БУНИТЕ ПА МИ СМО СЛУГЕ И ПАПЦИ,КО ЈЕ РЕКАО ДА МОРАМО ДА ЈЕДЕМО ,НАМА ЦЕ ПОМОЦИ НАС СВЕВИСЊИ ГРИГОРИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊКА

22.01.2015 11:42

ХЕРЦЕГОВИНА ДА ЈЕ БИЛА САМОСТАЛНА РЕПУБЛИКА"ОВАКАВ КОЛАПС НЕ БИ ДОЗИВЈЕЛА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

22.01.2015 13:01

У Фочи су уништили толико фирми да човјек мора бити умјетник да то уради ШИП Маглић запошљавао преко 3000 људи. Пред стечај је одвожена огромна количина грађе а да нису радницима ни плате дали!На крају је избио "случајни" пожар и нестала је сва документација. Врло добро се зна ко је то урадио али никада није покренут озбиљан кривични поступак. Што је најгоре сада неки од њих праве стечаје фирми у источном дјелу... Унис, фабрика ексера; Темика, производња малих кућанских апарата; Трикотажа; Чарапара; Озрен. Да не набрајам даље јер ћу заузети много простора. Зато неки имају милионе (неке сте набројали) а већина празан желудац. Какав МУП и Тужилаштво судијама је мала плата од преко 4000 км да не би имали утицаја са стране а полиција ради за "ситне" паре и никако да се договоре. Уз то их контролише главоња.

ОДГОВОРИТЕ