НБА: Лејкерси и Никси - најскупљи и најгори!

Иако је тим из Њујорка најгори, а екипа из Лос Анђелеса четврта од позади у целој лиги, цена им константно расте!

Кошарка 22.01.2015 | 15:20
НБА: Лејкерси и Никси - најскупљи и најгори!

Шта се добија када се укомбинују телевизијски спонзорски уговор од 24 милијарде долара, оптимизам на тржишту и јефтини кредити? Добијате невероватан раст у ценама НБА франчиза, или бар тако тврди један од најпознатијих економских магазина Форбс (Форбес).

Наиме, према њиховим наводима, НБА клубови вреде у просеку 74 одсто више него у 2013. години, што је у доларима 1,1 милијарда. Када се то претвори у евре, цифра износи око 950 милиона. Због невероватног скока цена тих франчиза, сада бар 11 тимова вреди више од милијарду долара.

А оно што је још занимљивије је то да су највредније франчизе Лејкерси и Никси. Никси су најгора екипа ове сезоне, имају свега шест победа, док је тим из Лос Анђелеса на четвртој позицији отпозади када се посматра цела лига.

Главни разлог за овакав економски раст свих НБА франчиза су ТВ права. На пример, иако је претходна сезона за Лејкерсе била друга најгора у историји, они су зарадили 125 милиона долара од уговора са Тајм Ворнером. Исто тако, Никси су били очајни са 37 победа и 45 пораза, али су били и најгледанији, па им је цена скочила за читавих 79 одсто.

Иза њих су Булси, који вреде две милијарде, Селтикси вреде 1,7, док су Клиперси на петом месту, а њихова вредност износи 1,6 милијарди.

Очито да су после оног лок-аута у НБА лиги схватили како се послује, као и да им је телевизија велики стратешки партнер.

Коментари / 0

Оставите коментар