NBA: Lejkersi i Niksi - najskuplji i najgori!

Iako je tim iz Njujorka najgori, a ekipa iz Los Anđelesa četvrta od pozadi u celoj ligi, cena im konstantno raste!

Košarka 22.01.2015 | 15:20
NBA: Lejkersi i Niksi - najskuplji i najgori!

Šta se dobija kada se ukombinuju televizijski sponzorski ugovor od 24 milijarde dolara, optimizam na tržištu i jeftini krediti? Dobijate neverovatan rast u cenama NBA frančiza, ili bar tako tvrdi jedan od najpoznatijih ekonomskih magazina Forbs (Forbes).

Naime, prema njihovim navodima, NBA klubovi vrede u proseku 74 odsto više nego u 2013. godini, što je u dolarima 1,1 milijarda. Kada se to pretvori u evre, cifra iznosi oko 950 miliona. Zbog neverovatnog skoka cena tih frančiza, sada bar 11 timova vredi više od milijardu dolara.

A ono što je još zanimljivije je to da su najvrednije frančize Lejkersi i Niksi. Niksi su najgora ekipa ove sezone, imaju svega šest pobeda, dok je tim iz Los Anđelesa na četvrtoj poziciji otpozadi kada se posmatra cela liga.

Glavni razlog za ovakav ekonomski rast svih NBA frančiza su TV prava. Na primer, iako je prethodna sezona za Lejkerse bila druga najgora u istoriji, oni su zaradili 125 miliona dolara od ugovora sa Tajm Vornerom. Isto tako, Niksi su bili očajni sa 37 pobeda i 45 poraza, ali su bili i najgledaniji, pa im je cena skočila za čitavih 79 odsto.

Iza njih su Bulsi, koji vrede dve milijarde, Seltiksi vrede 1,7, dok su Klipersi na petom mestu, a njihova vrednost iznosi 1,6 milijardi.

Očito da su posle onog lok-auta u NBA ligi shvatili kako se posluje, kao i da im je televizija veliki strateški partner.

Komentari / 0

Ostavite komentar