Новинари траже законску заштиту

Данас су брчански новинари на састанку с градоначелником Антом Домићем тражили од локалне власти да се што прије законски дефинише статус и заштити професија којом се баве.

Босна и Херцеговина 21.01.2015 | 16:40
Новинари траже законску заштиту

Повод су вербални и физички напади и увреде новинарских екипа у обављању посла и чињеница да су новинари, како је речено, све чешће „глинени голубови на јавној стрељани“.

„Признајем да извршна власт дистрикта није адекватно реаговала на напад који се недавно догодио на сниматеља БН телевизије при обављању свог посла и да полиција није поступила у складу са обевезом да заштити и човјека и туђу имовину. Спреман сам да учинимо кораке који ће правно заштитити људе ове професије, јер је то у општем интересу“, рекао је након састанка градоначелник Брчког Анто Домић.

Домић се обавезао да ће у наредних мјесец дана организовати састанак с представницима: Правосудне комисије, Полиције, Скупштине Брчко дистрикта и делегације новинара, с циљем да се припреми и у скупштинску
процедуру упути Закон о медијима.

„Поред законског оквира којим на демократски начин и путем искустава савремених друштава треба заштитити ову часну професију и омогућити пуну слободу изношења јавне ријечи, уз одговорност која се подразумијева, морамо радити и на стварању амбијента о значају ове дјелатности за заједницу у ужем, али и најширем смислу“, закључио је Домић.

Новинари брчанских редакција и у овој прилици изразили су огорчење чињеницом да су вербални и физички напад на нашег сниматеља и увреде на националној основи у Тужилаштву оквалификовани као прекршај, а не кривично дјело. То стимулише присутну: бахатост, притиске, нападе и друга понижења новинара који у дистрикту, како је речено, „за разлику од паса луталица и дивљачи немају законску заштиту у обављању свог посла“.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар