Novinari traže zakonsku zaštitu

Danas su brčanski novinari na sastanku s gradonačelnikom Antom Domićem tražili od lokalne vlasti da se što prije zakonski definiše status i zaštiti profesija kojom se bave.

Bosna i Hercegovina 21.01.2015 | 16:40
Novinari traže zakonsku zaštitu

Povod su verbalni i fizički napadi i uvrede novinarskih ekipa u obavljanju posla i činjenica da su novinari, kako je rečeno, sve češće „glineni golubovi na javnoj streljani“.

„Priznajem da izvršna vlast distrikta nije adekvatno reagovala na napad koji se nedavno dogodio na snimatelja BN televizije pri obavljanju svog posla i da policija nije postupila u skladu sa obevezom da zaštiti i čovjeka i tuđu imovinu. Spreman sam da učinimo korake koji će pravno zaštititi ljude ove profesije, jer je to u opštem interesu“, rekao je nakon sastanka gradonačelnik Brčkog Anto Domić.

Domić se obavezao da će u narednih mjesec dana organizovati sastanak s predstavnicima: Pravosudne komisije, Policije, Skupštine Brčko distrikta i delegacije novinara, s ciljem da se pripremi i u skupštinsku
proceduru uputi Zakon o medijima.

„Pored zakonskog okvira kojim na demokratski način i putem iskustava savremenih društava treba zaštititi ovu časnu profesiju i omogućiti punu slobodu iznošenja javne riječi, uz odgovornost koja se podrazumijeva, moramo raditi i na stvaranju ambijenta o značaju ove djelatnosti za zajednicu u užem, ali i najširem smislu“, zaključio je Domić.

Novinari brčanskih redakcija i u ovoj prilici izrazili su ogorčenje činjenicom da su verbalni i fizički napad na našeg snimatelja i uvrede na nacionalnoj osnovi u Tužilaštvu okvalifikovani kao prekršaj, a ne krivično djelo. To stimuliše prisutnu: bahatost, pritiske, napade i druga poniženja novinara koji u distriktu, kako je rečeno, „za razliku od pasa lutalica i divljači nemaju zakonsku zaštitu u obavljanju svog posla“.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar