Босић позива НС РС да се укључи у расправу о Суторини

,,Крајње је вријеме да се прича о разграничењу БиХ са Црном Гором у дијелу границе код Суторине, доведе до краја'', изјавио је данас у Сарајеву замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић.

Босна и Херцеговина 21.01.2015 | 12:41
Босић позива НС РС да се укључи у расправу о Суторини

Босић сматра да се у јавну расправу у вези са Суторином мора укључити стручна јавност, али и Народна Скупштина Републике Српске. Након што се јавно изнесу сви ставови и чињенице, Парламентарна Скупштина БиХ тек тада може донијети закључак да ли да се ратификује већ договорена граница између БиХ и Црне Горе која изузима Суторину из састава БиХ, односно, Републике Српске.

,,Граница између БиХ и Црне Горе на територији је општине Требиње, односно, Републике Српске. што значи да је то и питање Републике Српске'', истиче Младен Босић и додаје да је као члан Колегија Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске послао писмо предсједнику Народне Скупштине и свим посланичким клубовима, како би се и Народна Скупштина Републике Српске укључила у јавну расправу о граници и Суторини.

,,И до сада је било иницијатива, прије свега из општине Требиње да се отвори питање Суторине. Сматрам да Република Српска мора да изнесе свој став о том питању'', каже Босић и додаје да се нада да због питања Суторине неће доћи до продубљивања кризе у односима са Црном Гором.

Босић истиче да је непријатно изненађен реакцијом Црне Горе да само због помињања, питање границе заустави слање амбасадора у БиХ.

,,То је сувише оштра реакција као и изјава из Црне Горе да о томе не желе да расправљају'', каже Босић и позива на демократско и разумно смиривање атмосфере и отворену расправу, јер су погранични спорови уобичајени у Европи.

,,Тренутно је пред судом у Хагу око 20 спорова земаља чланица Европске уније које имају нерјешена огранична питања. Недавно је ријешен спор Хрватске и Словеније око границе и не видим зашто би било забрањено да се отвори разговор око границе у Суторини. Вјерујем да ће Црна Гора прихватити да помоћу аргумената разговарамо у вези са тим питањем''.

Босић вјерује да ће јавна расправа изнијети на видјело све чињенице око Суторине и да ће се наћи најбоље рјешење за Републику Српску, БиХ, али и Црну Гору, јер ћемо се једног дана сви наћи у границама Европске уније.

Босић се нада да ће у јавној расправи, као и у раду сједница Представничког вијећа учествовати и посланици СНСД-а.

,,Позивам посланике СНСД-а да присуствују сједницама, јер су их због тога грађани бирали. Бојкотовањем сједница доводе у питање механизам ентитетског гласања, јер због одсуства посланика било СНСД-а или СДС-а, у Представничком вијећу нема 10 посланика из Републике Српске, колико је неопходно да би спријечиле неке евентуално негативне ствари за Српску. Не вјерујем да посланици СНСД-а желе на себе да преузму одговорност за евентуалне последице таквог понашања.''

Босић подсјећа да су посланици СДС-а и када су били опозиција у Парламентарној супштини БиХ, учествовали у раду сједница и заступали интересе грађана Републике Српске.

,,Нажалост СНСД се одлучио да опструише све процесе, иако је то лоша политика прије свега за Републику Српску која се гура у изолацију'', истиче Босић и позива СНСД да од политике опструкције пређе на политику сарадње која отвара врата Европске уније и простор за бављење стварним животним проблемима грађана.

(БН ТВ)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

п

21.01.2015 11:47

Браво Младјо! Хоћемо ми СВИ у РС да имамо српско море! По први пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

узалуд труд...

21.01.2015 12:14

Море море код Младена у Брцком... Нема од тога ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лика

21.01.2015 12:14

Наше море је и оно јужно од Задра. Сјеверно од Задра припада Италији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

21.01.2015 13:39

Људи моји границе се мијењају само силом, не будалите, него заборавите на Суторину

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

21.01.2015 13:49

Само је Влада могао вратити Крим, пошто човјек има арсенала који други уважавају. Ако БиХ жели Суторину треба да набави одређени контигент нуклеарног наоружања. При томе треба да има на уму да са друге стране има Црну Гору, чланицу НАТО пакта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

21.01.2015 13:53

Нека Младен поднесе иницијативу да се Брчко врати Републици Српској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизмарк

21.01.2015 14:01

Проблеме са Суторином једино може ријешити господин Иванић знањем мудрошћу и искуством и не би нико требао да му се мјеша у његове компетенције па ни Босић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

21.01.2015 14:02

Младен Босић покушава да скрене пажњу са економских питања које је обећавао рјешавати ако дође на власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

21.01.2015 14:07

Зар им није доста хервеговачке пустиње па хоће још да имају? Кад путујем од Мостара до Требиња, након Стоца, видим 3 човјека, 10 кућа и 20 прегажених змија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

21.01.2015 14:27

Види ових Милиних сто паметују.Да Додик сутра казе наса је Суторина сви би потрцали да овде Србују.Ста је Србенде???Кад нас Миле отцијепи па имаднемо своје море....пихххх нико нам неце бити раван...Како неко мозе да не мисли главом није ми јасно.Ако мозе Босицу да се добије Суторина супер ако не наравно да нецемо ратовати са ЦГ.Пуна подрска и само напред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

21.01.2015 14:48

Нисте решили проблеме унутар РС и Федерације,а хочете да решавате проблеме СФРЈ.Не бацајте више прашину овом народу у очи и уши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

21.01.2015 15:12

За хехе: Миле зна шта је реално да се добије а шта не. Написали сте ако може да се добије, понављам, ако може да се добије. Па квака је управо у томе ако може да се добије. На крају крајева, сбило босанско или црногорско, срби су и са једне и са друге стране, па је све српско!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

21.01.2015 15:34

Додик је дао Брцко а да неце Суторину.Ста њега брига за за све сто није "лова и кумови" Слицно је и судом БиХ и он само хапси"злоцинце" док криминалце нико не дира јер тако Милораду годи..са једне стране "србује"а са друге сви криминалци мирно спавају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

21.01.2015 16:03

То је насе а правите о том питање... РЕФЕРЕНДУМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

21.01.2015 16:29

БОСИЋУ,КАДА СТЕ НАМЕРАВАЛИ УСПОСТАВИТИ ВЛАСТ НА НИВОУ БИХ?Што не решисте Суторину 1996-2002када је било актуелно.У Федерацији нисте формирали Дом Народа.Пусти "шупљу",да те промене за корист свих грађана Српске и БИХ.Боиим се да нечете ништа урадити за време свог мандата.Волио бих да грешим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре јаро

21.01.2015 18:00

пријатељу удји на сајт РТРС тамо се прицају бајке.Немој ово цитати.Скоди ти цовјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како год

21.01.2015 19:06

Како год та Суторина никада неће постати српска. Албанска држава је створена управо зато јер Србима није дозвољен излазак на море и многи ратови су вођени јер велике силе не дају Србима море. Према томе, можемо пјевати борбене и не треба трошити енергију да се распакује читав Дејтон и умеће 100м мора које и овако и онако неће бити наше. Живјела Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

21.01.2015 19:16

ЗА ЛИКУ.СЕБИ РУКЕ ОД ХРВАТСКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

олдтимер

21.01.2015 21:45

Не могу да вјерујем! И ми се налозили ко беба на звецку! Мудро, нема ста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ето..

22.01.2015 04:09

Па ето..Суторина се мизе добити ратом по рецепту Путка (Путина). Кад многи од вас одобравају оно сто он ради ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

22.01.2015 06:56

Ко од вас има право да се одрице онога сто није његово ? Суторина је наса и треба је тразити на суду.Имамо реалну сансу.То би нам доњело финансијску корист и био би остварен један од циљева ,а то је да Срби имају излаз на море. Данасња ЦГ није српска вец анти-српска.То је цињеница,а ви се заваравајте ако хоцете.Само луд би се одрекао излаза на море.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

22.01.2015 07:03

И Црногорцима треба поруцити да ако не зеле да кваре односе са нама( РС и БиХ) нека нам врате оно сто је насе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

22.01.2015 07:48

Ова мрзња из Додиковог табора и ови минуси показују да сте на правом путу.Њихова фрустрација је огромна јер су мислили да су непобједиви. Ово је поцетак њиховог краја.Само напред....И у Градисци има пуно тога да се поцисти и доведе у ред.Поззз и само одлуцно напред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

23.01.2015 15:31

Да расправљате о некој вукојебини-хало дебили народ нема ста д а једе-Засто нико не ресава незапосленост,вас све треба у рудник не зна се који су веци лопови -

ОДГОВОРИТЕ
Name

драго

27.01.2015 09:09

Казе Вуцуревиц да га то не интересује. Договорите се ко је за а ко против.

ОДГОВОРИТЕ