Bosić poziva NS RS da se uključi u raspravu o Sutorini

,,Krajnje je vrijeme da se priča o razgraničenju BiH sa Crnom Gorom u dijelu granice kod Sutorine, dovede do kraja'', izjavio je danas u Sarajevu zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Bosna i Hercegovina 21.01.2015 | 12:41
Bosić poziva NS RS da se uključi u raspravu o Sutorini

Bosić smatra da se u javnu raspravu u vezi sa Sutorinom mora uključiti stručna javnost, ali i Narodna Skupština Republike Srpske. Nakon što se javno iznesu svi stavovi i činjenice, Parlamentarna Skupština BiH tek tada može donijeti zaključak da li da se ratifikuje već dogovorena granica između BiH i Crne Gore koja izuzima Sutorinu iz sastava BiH, odnosno, Republike Srpske.

,,Granica između BiH i Crne Gore na teritoriji je opštine Trebinje, odnosno, Republike Srpske. što znači da je to i pitanje Republike Srpske'', ističe Mladen Bosić i dodaje da je kao član Kolegija Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske poslao pismo predsjedniku Narodne Skupštine i svim poslaničkim klubovima, kako bi se i Narodna Skupština Republike Srpske uključila u javnu raspravu o granici i Sutorini.

,,I do sada je bilo inicijativa, prije svega iz opštine Trebinje da se otvori pitanje Sutorine. Smatram da Republika Srpska mora da iznese svoj stav o tom pitanju'', kaže Bosić i dodaje da se nada da zbog pitanja Sutorine neće doći do produbljivanja krize u odnosima sa Crnom Gorom.

Bosić ističe da je neprijatno iznenađen reakcijom Crne Gore da samo zbog pominjanja, pitanje granice zaustavi slanje ambasadora u BiH.

,,To je suviše oštra reakcija kao i izjava iz Crne Gore da o tome ne žele da raspravljaju'', kaže Bosić i poziva na demokratsko i razumno smirivanje atmosfere i otvorenu raspravu, jer su pogranični sporovi uobičajeni u Evropi.

,,Trenutno je pred sudom u Hagu oko 20 sporova zemalja članica Evropske unije koje imaju nerješena ogranična pitanja. Nedavno je riješen spor Hrvatske i Slovenije oko granice i ne vidim zašto bi bilo zabranjeno da se otvori razgovor oko granice u Sutorini. Vjerujem da će Crna Gora prihvatiti da pomoću argumenata razgovaramo u vezi sa tim pitanjem''.

Bosić vjeruje da će javna rasprava iznijeti na vidjelo sve činjenice oko Sutorine i da će se naći najbolje rješenje za Republiku Srpsku, BiH, ali i Crnu Goru, jer ćemo se jednog dana svi naći u granicama Evropske unije.

Bosić se nada da će u javnoj raspravi, kao i u radu sjednica Predstavničkog vijeća učestvovati i poslanici SNSD-a.

,,Pozivam poslanike SNSD-a da prisustvuju sjednicama, jer su ih zbog toga građani birali. Bojkotovanjem sjednica dovode u pitanje mehanizam entitetskog glasanja, jer zbog odsustva poslanika bilo SNSD-a ili SDS-a, u Predstavničkom vijeću nema 10 poslanika iz Republike Srpske, koliko je neophodno da bi spriječile neke eventualno negativne stvari za Srpsku. Ne vjerujem da poslanici SNSD-a žele na sebe da preuzmu odgovornost za eventualne posledice takvog ponašanja.''

Bosić podsjeća da su poslanici SDS-a i kada su bili opozicija u Parlamentarnoj supštini BiH, učestvovali u radu sjednica i zastupali interese građana Republike Srpske.

,,Nažalost SNSD se odlučio da opstruiše sve procese, iako je to loša politika prije svega za Republiku Srpsku koja se gura u izolaciju'', ističe Bosić i poziva SNSD da od politike opstrukcije pređe na politiku saradnje koja otvara vrata Evropske unije i prostor za bavljenje stvarnim životnim problemima građana.

(BN TV)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

p

21.01.2015 11:47

Bravo Mladjo! Hoćemo mi SVI u RS da imamo srpsko more! Po prvi put.

ODGOVORITE
Name

uzalud trud...

21.01.2015 12:14

More more kod Mladena u Brckom... Nema od toga nista.

ODGOVORITE
Name

Lika

21.01.2015 12:14

Naše more je i ono južno od Zadra. Sjeverno od Zadra pripada Italiji.

ODGOVORITE
Name

jaro

21.01.2015 13:39

Ljudi moji granice se mijenjaju samo silom, ne budalite, nego zaboravite na Sutorinu

ODGOVORITE
Name

jaro

21.01.2015 13:49

Samo je Vlada mogao vratiti Krim, pošto čovjek ima arsenala koji drugi uvažavaju. Ako BiH želi Sutorinu treba da nabavi određeni kontigent nuklearnog naoružanja. Pri tome treba da ima na umu da sa druge strane ima Crnu Goru, članicu NATO pakta!

ODGOVORITE
Name

jaro

21.01.2015 13:53

Neka Mladen podnese inicijativu da se Brčko vrati Republici Srpskoj!

ODGOVORITE
Name

Bizmark

21.01.2015 14:01

Probleme sa Sutorinom jedino može riješiti gospodin Ivanić znanjem mudrošću i iskustvom i ne bi niko trebao da mu se mješa u njegove kompetencije pa ni Bosić.

ODGOVORITE
Name

jaro

21.01.2015 14:02

Mladen Bosić pokušava da skrene pažnju sa ekonomskih pitanja koje je obećavao rješavati ako dođe na vlast!

ODGOVORITE
Name

jaro

21.01.2015 14:07

Zar im nije dosta hervegovačke pustinje pa hoće još da imaju? Kad putujem od Mostara do Trebinja, nakon Stoca, vidim 3 čovjeka, 10 kuća i 20 pregaženih zmija!

ODGOVORITE
Name

hehe

21.01.2015 14:27

Vidi ovih Milinih sto pametuju.Da Dodik sutra kaze nasa je Sutorina svi bi potrcali da ovde Srbuju.Sta je Srbende???Kad nas Mile otcijepi pa imadnemo svoje more....pihhhh niko nam nece biti ravan...Kako neko moze da ne misli glavom nije mi jasno.Ako moze Bosicu da se dobije Sutorina super ako ne naravno da necemo ratovati sa CG.Puna podrska i samo napred.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

21.01.2015 14:48

Niste rešili probleme unutar RS i Federacije,a hočete da rešavate probleme SFRJ.Ne bacajte više prašinu ovom narodu u oči i uši.

ODGOVORITE
Name

jaro

21.01.2015 15:12

Za hehe: Mile zna šta je realno da se dobije a šta ne. Napisali ste ako može da se dobije, ponavljam, ako može da se dobije. Pa kvaka je upravo u tome ako može da se dobije. Na kraju krajeva, sbilo bosansko ili crnogorsko, srbi su i sa jedne i sa druge strane, pa je sve srpsko!

ODGOVORITE
Name

Milos

21.01.2015 15:34

Dodik je dao Brcko a da nece Sutorinu.Sta njega briga za za sve sto nije "lova i kumovi" Slicno je i sudom BiH i on samo hapsi"zlocince" dok kriminalce niko ne dira jer tako Miloradu godi..sa jedne strane "srbuje"a sa druge svi kriminalci mirno spavaju!

ODGOVORITE
Name

Zoki

21.01.2015 16:03

To je nase a pravite o tom pitanje... REFERENDUM!

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

21.01.2015 16:29

BOSIĆU,KADA STE NAMERAVALI USPOSTAVITI VLAST NA NIVOU BIH?Što ne rešiste Sutorinu 1996-2002kada je bilo aktuelno.U Federaciji niste formirali Dom Naroda.Pusti "šuplju",da te promene za korist svih građana Srpske i BIH.Boiim se da nečete ništa uraditi za vreme svog mandata.Volio bih da grešim.

ODGOVORITE
Name

re jaro

21.01.2015 18:00

prijatelju udji na sajt RTRS tamo se pricaju bajke.Nemoj ovo citati.Skodi ti covjece.

ODGOVORITE
Name

Kako god

21.01.2015 19:06

Kako god ta Sutorina nikada neće postati srpska. Albanska država je stvorena upravo zato jer Srbima nije dozvoljen izlazak na more i mnogi ratovi su vođeni jer velike sile ne daju Srbima more. Prema tome, možemo pjevati borbene i ne treba trošiti energiju da se raspakuje čitav Dejton i umeće 100m mora koje i ovako i onako neće biti naše. Živjela Srpska

ODGOVORITE
Name

mrsic

21.01.2015 19:16

ZA LIKU.SEBI RUKE OD HRVATSKE!

ODGOVORITE
Name

oldtimer

21.01.2015 21:45

Ne mogu da vjerujem! I mi se nalozili ko beba na zvecku! Mudro, nema sta!

ODGOVORITE
Name

Pa eto..

22.01.2015 04:09

Pa eto..Sutorina se mize dobiti ratom po receptu Putka (Putina). Kad mnogi od vas odobravaju ono sto on radi ...

ODGOVORITE
Name

RS

22.01.2015 06:56

Ko od vas ima pravo da se odrice onoga sto nije njegovo ? Sutorina je nasa i treba je traziti na sudu.Imamo realnu sansu.To bi nam donjelo finansijsku korist i bio bi ostvaren jedan od ciljeva ,a to je da Srbi imaju izlaz na more. Danasnja CG nije srpska vec anti-srpska.To je cinjenica,a vi se zavaravajte ako hocete.Samo lud bi se odrekao izlaza na more.

ODGOVORITE
Name

RS

22.01.2015 07:03

I Crnogorcima treba poruciti da ako ne zele da kvare odnose sa nama( RS i BiH) neka nam vrate ono sto je nase.

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

22.01.2015 07:48

Ova mrznja iz Dodikovog tabora i ovi minusi pokazuju da ste na pravom putu.Njihova frustracija je ogromna jer su mislili da su nepobjedivi. Ovo je pocetak njihovog kraja.Samo napred....I u Gradisci ima puno toga da se pocisti i dovede u red.Pozzz i samo odlucno napred.

ODGOVORITE
Name

tito

23.01.2015 15:31

Da raspravljate o nekoj vukojebini-halo debili narod nema sta d a jede-Zasto niko ne resava nezaposlenost,vas sve treba u rudnik ne zna se koji su veci lopovi -

ODGOVORITE
Name

drago

27.01.2015 09:09

Kaze Vucurevic da ga to ne interesuje. Dogovorite se ko je za a ko protiv.

ODGOVORITE