Агенција повезана са тероризмом уплатила милионе Бошњацима

Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо предао је Тужилаштву БиХ документацију о сарадњи власти у Сарајеву са организацијом ТВРА /Агенција за помоћ трећем свијету/, која је повезана са тероризмом.

Босна и Херцеговина 21.01.2015 | 09:44
Агенција повезана са тероризмом уплатила милионе Бошњацима

Директор организације ТВРА Елфатих Хасанеин, бошњачки ратни лидери Алија Изетбеговић, Ејуп Ганић и Харис Силајџић донијели су одлуку о оснивању банке чији су акционари, између осталих, ТВРА и СДА.

То се наводи у одлуци о оснивању банке донесеној 14. септембра 1993. године у женевском хотелу "Президент", коју је Кебо, међу хиљадама докумената, предао Тужилаштву БиХ, пише "Глас Српске".

Због повезаности са тероризмом, ТВРА је забрањена у Аустрији, одакле је Хасанеин протјеран.

Стране обавјештајно-безбједносне агенције дошле су до доказа да је посредством ТВРА финанисран шверц наоружања у БиХ и друге земље за потребе терориста.

У одлуци, која је у посједу "Гласа Српске", наведено је да се Управни одбор ТВРА прошири са још два функционера СДА и некадашње Републике БиХ Ирфаном Љеваковићем и Дервишом Ђурђевићем, а да су акционари новопредвиђене банке и Међународна заједница за помоћ муслиманима БиХ, Мерхамет и Гази Хусрев-бегова медреса.

"Акционари су и Културно друштво `Препород`, Организација за помоћ породица шехида и одређени број акционара из исламског свијета. Надзорни одбор предвиђене банке да се допуни Теуфиком Велагићем из Беча", пише у одлуци.

Међу документацијом, коју је Кебо прослиједио тужиоцима, налазе се и банкарске картице, односно уплате из којих се види колико је, када и коме од бошњачких функционера ТВРА уплаћивала. Ријеч је о милионском износу.

Кебо је од 16. децембра прошле године главном тужиоцу Тужилаштва БиХ Горану Салиховићу у неколико наврата доставио више од шест хиљада страница докумената у вези са злочинима почињеним над Србима у Возући код Завидовића.

Међу њима су докази да су ратни начелник Центра служби безбједности Зеница Шефик Џаферовић и командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин знали за те злочине и да ништа нису урадили да их спријече и казне кривце.

Кебо би данас, у својству свједока, требало да да исказ у Тужилаштву ради утврђивања евентуалне одговорности Махмуљина, Џаферовића и других лица у вези са ратним злочинима над српским цивилима у Возући.

Извор: Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

КЕБО

21.01.2015 08:49

Кебо, види небо, ал' се зелени. Све што кажеш одавно се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лија

21.01.2015 08:52

Ја за......игре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан новиц

21.01.2015 09:10

Овакви политицари као Кебо урадице све само да има фотељу,и да краде. Фуј цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еурека

21.01.2015 09:23

А ја мислио да су муслимани добијали орузја дзаба... само к'о фол браца Иранци муслимани..а глуво и цораво било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

21.01.2015 10:13

Једну врећу за мог БАКИРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ии

21.01.2015 10:18

Ма, не могу да вјерујем да су повезани са терористима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ганни

21.01.2015 11:08

Аууу, ја лопова старог. Мо овај би дао за паре и цацу свога, ост'о Додик сто га плаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

21.01.2015 13:44

Само нека свједочи да се све документује. Надам се да је Салиховићу предао само копије јер ће оригинали нестати. Изгледа да су многи заборавили ону бабетину Плавшићку која је без икаквих докумената и уз помоћ главоње Милокрада завила РС у црно. Нека човјек одради шта је почео, изгледа има тога много више него што се ико надао,

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

21.01.2015 15:40

Оде Кебо код Додика,ако треба .само да сједне у фотељу

ОДГОВОРИТЕ