Agencija povezana sa terorizmom uplatila milione Bošnjacima

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo predao je Tužilaštvu BiH dokumentaciju o saradnji vlasti u Sarajevu sa organizacijom TVRA /Agencija za pomoć trećem svijetu/, koja je povezana sa terorizmom.

Bosna i Hercegovina 21.01.2015 | 09:44
Agencija povezana sa terorizmom uplatila milione Bošnjacima

Direktor organizacije TVRA Elfatih Hasanein, bošnjački ratni lideri Alija Izetbegović, Ejup Ganić i Haris Silajdžić donijeli su odluku o osnivanju banke čiji su akcionari, između ostalih, TVRA i SDA.

To se navodi u odluci o osnivanju banke donesenoj 14. septembra 1993. godine u ženevskom hotelu "Prezident", koju je Kebo, među hiljadama dokumenata, predao Tužilaštvu BiH, piše "Glas Srpske".

Zbog povezanosti sa terorizmom, TVRA je zabranjena u Austriji, odakle je Hasanein protjeran.

Strane obavještajno-bezbjednosne agencije došle su do dokaza da je posredstvom TVRA finanisran šverc naoružanja u BiH i druge zemlje za potrebe terorista.

U odluci, koja je u posjedu "Glasa Srpske", navedeno je da se Upravni odbor TVRA proširi sa još dva funkcionera SDA i nekadašnje Republike BiH Irfanom Ljevakovićem i Dervišom Đurđevićem, a da su akcionari novopredviđene banke i Međunarodna zajednica za pomoć muslimanima BiH, Merhamet i Gazi Husrev-begova medresa.

"Akcionari su i Kulturno društvo `Preporod`, Organizacija za pomoć porodica šehida i određeni broj akcionara iz islamskog svijeta. Nadzorni odbor predviđene banke da se dopuni Teufikom Velagićem iz Beča", piše u odluci.

Među dokumentacijom, koju je Kebo proslijedio tužiocima, nalaze se i bankarske kartice, odnosno uplate iz kojih se vidi koliko je, kada i kome od bošnjačkih funkcionera TVRA uplaćivala. Riječ je o milionskom iznosu.

Kebo je od 16. decembra prošle godine glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihoviću u nekoliko navrata dostavio više od šest hiljada stranica dokumenata u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući kod Zavidovića.

Među njima su dokazi da su ratni načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica Šefik Džaferović i komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin znali za te zločine i da ništa nisu uradili da ih spriječe i kazne krivce.

Kebo bi danas, u svojstvu svjedoka, trebalo da da iskaz u Tužilaštvu radi utvrđivanja eventualne odgovornosti Mahmuljina, Džaferovića i drugih lica u vezi sa ratnim zločinima nad srpskim civilima u Vozući.

Izvor: Agencije

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

KEBO

21.01.2015 08:49

Kebo, vidi nebo, al' se zeleni. Sve što kažeš odavno se zna.

ODGOVORITE
Name

лија

21.01.2015 08:52

Ја за......игре.

ODGOVORITE
Name

stojan novic

21.01.2015 09:10

Ovakvi politicari kao Kebo uradice sve samo da ima fotelju,i da krade. Fuj covjek.

ODGOVORITE
Name

eureka

21.01.2015 09:23

A ja mislio da su muslimani dobijali oruzja dzaba... samo k'o fol braca Iranci muslimani..a gluvo i coravo bilo.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

21.01.2015 10:13

Jednu vreću za mog BAKIRA.

ODGOVORITE
Name

ii

21.01.2015 10:18

Ma, ne mogu da vjerujem da su povezani sa teroristima .

ODGOVORITE
Name

Ganni

21.01.2015 11:08

Auuu, ja lopova starog. Mo ovaj bi dao za pare i cacu svoga, ost'o Dodik sto ga placa.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

21.01.2015 13:44

Samo neka svjedoči da se sve dokumentuje. Nadam se da je Salihoviću predao samo kopije jer će originali nestati. Izgleda da su mnogi zaboravili onu babetinu Plavšićku koja je bez ikakvih dokumenata i uz pomoć glavonje Milokrada zavila RS u crno. Neka čovjek odradi šta je počeo, izgleda ima toga mnogo više nego što se iko nadao,

ODGOVORITE
Name

RS

21.01.2015 15:40

Ode Kebo kod Dodika,ako treba .samo da sjedne u fotelju

ODGOVORITE