Тројицу сумњиче за ликвидацију новинара Милана Пантића

Комисија која истражује убиство новинара "Вечерњих новости" Милана Пантића дошла је до информација које би могле да расветле злочин почињен 2001. године у Јагодини!

Србија 21.01.2015 | 08:33
Тројицу сумњиче за ликвидацију новинара Милана Пантића

Како "Новости" сазнају, постоје јаке индиције да су Д. Т., сада држављанин Немачке, З. О. и С. К. из Босне и Херцеговине умешани у Пантићево убиство, односно имају директна сазнања о његовом премлаћивању насмрт.

Каква је њихова тачна улога у злочину 11. јуна 2001, и даље се истражује. Истовремено, чланови комисије су током рада изоловали и неколико бројева мобилних телефона, који се повезују са нападачима на јагодинског дописника нашег листа. Један од тих бројева телефона користио је Д. Т. у време убиства.

- Фото-робот, који је направљен на основу исказа неколико сведока, а објављен је и у јавности, невероватно личи на Д. Т., који је родом из Босне и Херцеговине - наводи извор "Новости" упознат са истрагом. - Он је сада немачки држављанин, променио је чак и презиме. Једно време је долазио у БиХ, али у последње време не, јер се за њега заинтересовано и Тужилаштво за ратне злочине БиХ.

Да су Д. Т. и С. К. и раније довођени у везу са Пантићевим убиством, сведочи и исказ бившег припадника Државне безбедности - З. М., који је испричао да су ова двојица у време злочина изнајмили стан у Јагодини, као и да су у овај град стигли "голфом".

- Према мојим обавештајним подацима, Д. Т. и С. К. је ангажовао привредник из Јагодине да претуку Пантића - испричао је З. М. - Није му се свиђало како новинар пише о њему, јер је износио његове криминалне радње. Једном приликом сам чуо телефонски разговор једног од ове двојице и тада је некоме рекао да је пребио неког "доле" мотком, те сам закључио да се радило о новинару.

Према речима овог "дебеовца" постоје информације да је бејзбол палица, којом је насмрт претучен Пантић, завршила код једног момка са друге стране Дрине. Она до данас није пронађена и верује се да је уништена.

Пре неколико месеци Веран Матић, председник Комисије за истину о убијеним новинарима, изјавио је да седам радних група из полиције ради на расветљавању смрти Милана Пантића, као и да су се у тој истрази издвојила два правца. Реч је, како је појаснио, о пословању "Јагодинске пиваре", док се други правац односи на цементару "Нови Поповац" код Параћина.

Милан Пантић је у "Новостима" објавио серију текстова о криминалним радњама, посебно током приватизације, у ова два предузећа.

- Могуће је да се ова два правца истраге укрсте у једном међуправцу - саопштио је тада Матић.

ТУЖИЛАЦ

Како незванично сазнајемо, Комисија је разговарала и са једним тужиоцем, који је радио у Јагодини у време убиства Милана Пантића. Интересовала су их његова сазнања из тог периода, као и шта је учињено да се испитају привредници које је новинар "Новости" помињао у текстовима пишући о корупцији и криминалу.

У међувремену, Комисија је ангажовала и вештаке који су вештачили позиве мобилних телефона у време убиства Пантића. Комплетирана је анализа позива из 063 и 064 мреже и издвојено је неколико, који су направили помак у истрази и усмерили је додатно ка Д. Т. и С. К.

Мотив Пантићевог мучког премлаћивања, како указује наш саговорник, готово да није тајна. То је, указује он, урађено по налогу неког од локалних јагодинских моћника, искључиво због његових текстова. Раније се нагађало да убице нису хтеле да га убију, већ само упозоре и заплаше, али су резулатати полицијских сазнања другачији.

- У свим истражним радњама имали смо пуно проблема у међународној комуникацији - пожалио се августа прошле године председник Комисије за истину о убијеним новинарима. - Реч је о захтевима за саслушање одређених особа ван Србије, једне у БиХ, а друге у Немачкој. Очекујемо одговор немачких власти на замолницу како бисмо могли да саслушамо једну особу у тој земљи. Било је одлагања овог саслушања због одређеног поступка који се тамо води.

ВИДЉИВ ПОМАК

Председник Комисије Веран Матић у изјави за "Новости" каже да још нису успели да саслушају ту "једну особу из Немачке".

- Немамо још одговор немачких правосудних органа - рекао нам је Матић. - Немци могу сами да га саслушају или да дозволе нашим истражним органима. Ипак, и поред тога, могу да кажем да има видљивих помака у решавању убиства Милана Пантића. То је све што у овом тренутку могу да кажем.

ОПТУЖУЈУ ЈЕДАН ДРУГОГ

Према сазнањима "Новости", јуна 2012. у немачком граду Нирнбергу један наш држављанин је пријавио Д. Т. као једног од учесника у убиству Милана Пантића. Поред тога, како сазнајемо, Србија је расписала потерницу за Д. Т. и то због убиства. Немачка, међутим, не изручује своје грађане.

Интересантно је да тројица означених Д. Т., С. К. и З. О., према незваничним сазнањима, један на другог пребацују одговорност за смрт Милана Пантића.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Градјанин Републике Српске

21.01.2015 07:53

Треба смрадове склепати. И у овом случају полиција доказује да може кад хоће. Зашто полиција РС не објелодани ко је убио Милана Вукелића, Благојевића итд? Зашто то опозиција директно не затражи на скпштини, ако неће позиција, и не тражи смјену директора и свих највиших руководилаца а посебно шефа крим полиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

10 ДИОД

21.01.2015 08:21

С.К.је Станко Којиц или Савановиц како се презивао пре узимања зениног презимена.Звани Геза из Голеса,села измедју Д.Вакуфа и Турбета.

ОДГОВОРИТЕ