Јанковић: Добијам пријетње

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је за Н1 да се не осећа безбедно због претњи које добија.

Србија 21.01.2015 | 07:36
Јанковић: Добијам пријетње

Како је рекао, уместо да критика на његов рачун последњих дана изречене су најружније личне дисквалификације: да пије, мокри испред улаза, али и чак да подрива систем безбедности.

"Овде се ктитичари сматрају издајицама", додаје омбудсман и напомиње да би требало да се активирају шири контролни механизми, то јест Скупштина Србије.

Јанковић каже да је кривична пријава против двојице припадника Војне полиције заснована искључиво на документима МУП-а из којих се, између осталог, може закључити да је један од њих носио оружје, ударио жандарма у главу али и да је ВБА незаконито запленила доказни материјал.

Јанковић је рекао да у извештају полиције пише да су дошле четири особе, да је Жандармерија покушала да их легитимише али је дошло до дрског и бахатог понашања од стране тих особа и да је једна особа крупне телесне грађе ухватила командира вода и покушала да га обори а једном припаднику Кобри је испао пиштољ са метком у цеви.

"Моменат када један жандарм пада на земљу је моменат када га је један припадник Кобри ударио ногом у главу и то је утврдила и полиција", каже Јанковић.

Јанковић наводи и постоје три сценарија како је једном од Кобри испао пиштољ. Први је, како истиче да је уперио пиштољ на Жандарме који су покушали да га савладају када је био на земљи али су му они избили оружје ударцем палицом, други је да је пиштољ испао а трећа верзија је да је од силине ударца фуртола пукла и да је пиштољ испао, каже омбудсман.

Из докумената МУП-а који су достављени омбудсману закључује се да су припадници ВБА запленили видео снимке у најмање два локала без законских овлашћења.

"Зашто у цивилном свету плене оно што јесте доказни материјал?", упитао је омбудсман наводећи да не постоји ниједно законско овлашћење да они то ураде.

Такође су обилазили сведоке и узимали изјаве од њих, додаје заштитник грађана.

Он ипак, истиче да је Министарство одбране одбило да достави све информације које поседује о томе и да га је министар Гашић обавестио да нису у могућности да то ураде "јер различито тумаче прописе".

Зашто Кобре штите премијера и да ли је његова безбедност угрожена?

Саша Јанковић указује на још једну ствар, а то је зашто премијера штите припадници војне полиције и ВБА.

Он подсећа на случај откривања камере у Краун Плази и истиче: "ВБА није могла да обезбеђује цивилни скуп и открије камере. ВБА је у обезбеђењу премијера, контаробавештајно и то је случај камера а војна полиција га физички штити."

По закону, подсећа, они могу да штите припаднике Министарства одбарне и врховног команданта то јест председника државе. Подсећа да ово није први случај и да је и раније указивао на непоштовање закона када су припадници Кобри штитили министарку правде Снежану Маловић.

"Данас се то не крије, ја морам да призовем јавност у помоћ да бих призвао закону оне који га не поштују", истиче омбудсман и поставља питање: "Да ли је безбедност премијера угрожена јер се припадници његовог обезбеђења друже са његовом породицом.

Најгоре је ако се обезбеђење интимизира. У интересу је свих – да се ради ефикасно и по закону".

Он наводи и да је са братом премијера Андрејом Вучићем разговарао одмах након инцидента али није желео да каже о чему су разговарали осим што је рекао да он није тражио заштиту од омбудсмана.

Обавестио сам председника Николића

Заштиник грађана истиче и да је контрола тајних служби тежак задатак. "Имамо парламентарни одбор који контролише законитост у примени тајних мера. Омбудсман контролише законитост и правилност, ДРИ контролише трошење новца, Шабић – достављање информација.

Оног момента кад контролисани бира ко ће и када да га контролише, контроле више нема".

Јанковић истиче и да је о свему обавестио председника Томислава Николића пре него што је цео случај доспео у новине. "Знао је да ће се ово десити".

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

виx

21.01.2015 08:09

Ето Вучићеве уредјене Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ти си плаценик Мисковицев

21.01.2015 08:24

Све вас је купио.Ста мислис ти да си бог.Да слузбе безбједности теби полазу рацуне.Мало си се заиграо.Има један нацин да ти све ресис.Дас оставку и зивис мирно.Али узео си лову треба то одрадити.

ОДГОВОРИТЕ