Европу очекује политички земљотрес

Политички земљотрес могао би да погоди Европу у 2015. години, закључак је истраживања "Економист интелиџенс јунита", пише ББЦ.

Свијет 21.01.2015 | 07:13
Европу очекује политички земљотрес

Према истраживању, због све веће популарности, популистичке странке би могле да победе на изборима и натерају умерене странке на коалиције које би раније биле незамисливе.

Европска "криза демократије" је јаз између елите и гласача, наводи ЕИЈ.

У срцу европске политике налази се огромна рупа на месту где би требало да буду велике идеје, додаје ЕИЈ.
Кључни фактори у овом феномену су слаба излазност на изборима и драстичан пад броја чланова у традиционалним партијама.

Велика Британија, која излази на изборе у мају, на прагу је потенцијално дужег периода политичке нестабилности, наводи се у истраживању.

Шанса да избори доведу до формирања нестабилне владе је много већа него обично.

Наиме, предвиђа се да ће популистичка ВБ Независна партија (УК Индепенденце Партy -УКИП) узети гласове и Конзерватиној и Лабуристичкој партији.

Али најнепосреднији политички изазов и тест који ће показати како се растући популизам пресликава на успех на изборима је онај који ће се десити у Грчкој.

Општи избори у Грчкој одржаће се 25. јануара, након што парламент у децембру није успео да изабере новог председника.

Истраживања јавног мњења указују на то да би се крајња левица, популистичка партија Сириза, могла појавити као најјача странка.

Уколико се то деси и уколико она направи владу, истраживачи из ЕИЈ кажу да би то покренуло таласе широм Европске уније који би били катализатор за политичке преокрете у другим земљама.

"Уколико би Сириза дошла на власт, то би деловало дестабилизирајуће у самој Грчкој, али и у региону. Скоро сигурно би дошло до кризе између Грчке и међународних кредитора, с обзиром на то да је отпис дугова један од основа њене политичке платформе", наводи ЕИЈ.

Избори у Европи са потенцијално непредвидивим резултатима, према истраживању ЕИУ, такође, биће они који ће се одржати у Данској, Финској, Шпанији, Шведској, Немачкој и Ирској.

"Заједнички именилац у тим земљама јесте - успон популистичких партија", наводи ЕИЈ.

Истраживачи сматрају да популистички покрети покушавају да попуне вакуум настао између старих политичких партија и њихове традиционалне друштвене базе.

Противљење бриселској управи, имиграцији и мерама штедње кључне су теме многих таквих странака, преноси ББЦ анализу ЕИУ.

Истовремено, заједно с порастом популистичких покрета, последњих година све је више протеста који се одржавају широм света, кажу истраживачи ЕИЈ.

Коментари / 0

Оставите коментар